- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Din vanzatori, cumparatori: Ungurii de la Futureal cauta proiecte de birouri si retail

28 Sep, 00:01 • cristina.mihai
Gabor Futo, directorul executiv al Futureal, dezvoltatorul mall-ului Gold Plaza din Baia Mare si al proiectului rezidential Parcul Privighetorilor din Bucuresti, spune ca este in cautare de proiecte de retail sau birouri pentru a le achizitiona.
Din vanzatori, cumparatori: Ungurii de la Futureal cauta proiecte de birouri si retail

„Anul viitor, vom cheltui bani pe proprietati in Bucuresti”, a declarat Futo, a carui companie a vandut, in perioada de boom a pietei imobiliare romanesti, mall-ul din Baia Mare catre fondul de investitii austriac Immoeast.

In ceea ce priveste vanzarile de proiecte, anul acesta compania nu a vandut nici unul.”Dar nici nu prea mai avem ce sa vindem”, a spus directorul companiei, care dezvolta peste 5.000 de locuinte si 500.000 mp de spatii de retail in regiune.

Criza economica nu este, in viziunea oficialilor companiei, doar o oportunitate pentru achizitii, ci si pentru a-si asigura o pozitie importanta pe piata, in conditiile in care concurenta a scazut.

Eran Socher, directorul general pe dezvoltari comerciale al companiei Futureal, considera ca in urmatorii 5 ani, pe piata imobiliara nu se va mai intampla „mai nimic” in ceea ce priveste noile proiecte, ca urmare a efectelor crizei economice.

„Putinele centre comerciale care se vor deschide anul acesta vor avea competitie mai mica”, a afirmat Socher.

„Daca bula ar fi continuat, am fi avut o competitie importanta pe piata din Baia Mare, ar fi fost cate un mall la fiecare colt de strada, dar economia ar fi mers in sus”, a aratat, la randul sau, Gabriel Futo.

„Acum suntem singurii care mai construiesc, dar activitatea economica merge mai jos. Ce este mai bine? Pentru noi, a doua varianta”, a precizat acesta.

In Baia Mare, singurul mall aflat in constructie din cele anuntate in anii trecuti este Gold Plaza. In proiect pe piata baimareana mai este printre altele si un mall Atrium.

„Intr-un an am trecut de la supradezvoltare la subdezoltare pe piata de retail”, a spus Futo. Cei care dezvolta acum vor fi lideri de piata in urmatorii ani, pentru ca a scazut competitia, considera acesta.

Mall-ul Gold Plaza a fost achizitionat in proportie de 80% de fondul de investitii austriac Immoeast in 2007, restul de 20% urmand sa fie preluat la finalizarea proiectului. Pana in prezent, compania a investit in Gold Plaza peste 50% din totalul sumei alocate dezvoltarii proiectului, de peste 95 mil. euro.

Dezvoltatorii se asteapta ca pana la finalizare mall-ul sa fie inchiriat integral, desi anul acesta pe piata, gradul de neocupare al mall-urilor la deschidere a ajuns si la 50%.

Pana in prezent, Gold Plaza este inchiriat in proportie de circa 70%. Totusi, desi gradul de ocupare la deschidere este estimat la circa 100%, estimarile companiei cu privire la veniturile din chirii sunt in scadere fata de punctul de varf al pietei. Desi exista probleme, Futo nu considera ca este vorba despre o criza „uriasa”.

„Criza nu a cauzat un blocaj complet, o recesiune grava este diferita de o criza bancara”, a declarat Futo, sustinand ca firma are suficient cash in aceasta perioada.

Totusi, nici cei cu lichiditati nu au fost ocoliti de isteria insolventelor din acest an. Companiei Cordia, prin care Futureal dezvolta un proiect rezidential in Capitala, i s-a cerut insolventa de catre compania de constructii Apolodor. Futo a mentionat ca aceasta problema s-a rezolvat, ajungand la o intelegere cu Apolodor, iar proiectul, care a avut si contructia oprita circa 2 luni, va fi finalizat in 2010.

Futureal este una dintre cele mai importante companii dezvoltatoare de pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est, cu proiecte in derulare de peste 1,6 miliarde de euro, incluzand peste 5.100 unitati rezidentiale si peste 500.000 mp de spatii comerciale.