- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

DTZ: Locuintele noi pentru clasa medie se vor ieftini in continuare

31 Aug, 10:00 • cristina.mihai
Locuintele noi destinate clasei medii ar putea suferi ieftiniri importante pana la finalul anului, datorita faptului ca dezvoltatorii au stocuri nevandute si sunt presati de banci. Nu acelasi lucru se poate spune despre segmentul de lux, unde scaderile de preturi, daca vor exista, vor fi reduse, conform Mihaelei Pana, director pentru rezidential la compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
DTZ: Locuintele noi pentru clasa medie se vor ieftini in continuare

„Daca pe clasa medie nu cred ca scaderile s-au oprit si vor mai urma modificari in urmatoarele luni, pe segmentul de lux lucrurile nu se vor mai schimba major, pentru ca exista un echilibru mai mare intre cerere si oferta”, spune Pana.

Ea considera ca pe segmentul mediu, dezvoltatorii continua sa isi protejeze profiturile, chiar daca marjele sunt in scadere.

„Cu siguranta marja de profit exista, pentru ca daca ai inceput acum 2 ani un proiect cu o marja de 100% pe hartie, iti este greu sa accepti ca aceasta va fi de doar 10%, asa ca dezvoltatorii incearca acolo unde sa poate sa-si renegocieze conditiile contractuale cu banca, cu constructorul, daca mai este loc, ca sa poata sa impinga in sus profitul. Ceea ce este trist acum este ca investitorii aproape au disparut si singurii cumparatori sunt clientii finali, carora trebuie sa le aduci pachete atractive”, mai spune reprezentanta DTZ Echinox.