- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

EXCLUSIV: Un fond de investitii al Ikea a cumparat platforma Timpuri Noi. Pregateste Ikea al doilea magazin din Bucuresti?

13 Jul, 17:04 • Redactia DailyBusiness
Compania Timpuri Noi a gasit cumparator pentru platforma din centrul Capitalei. Pretul obtinut pentru terenul de 5,1 hectare, 35 mil. euro, este de 3 ori mai mic decat in varful bulei imobiliare. Cumparatorul este fondul de investitii Interprime Properties, despre care surse din piata spun ca reprezinta familia suedeza care detine lantul de magazine de mobila Ikea.
EXCLUSIV: Un fond de investitii al Ikea a cumparat platforma Timpuri Noi. Pregateste Ikea al doilea magazin din Bucuresti?

Contactati de catre DailyBusiness.ro, trei dintre cei mai reputati consultanti imobiliari de pe piata locala au spus ca reprezentantii fondului Interprime Properties se prezinta pe piata din Romania ca fiind o divizie a companiei de real estate Inter Ikea, detinuta de familia Kamprad, care controleaza lantul de magazine Ikea.

Unul dintre analisti a spus pentru DailyBusiness.ro ca toate fondurile de investitii active pe piata au vrut sa cumpere platforma Timpuri Noi, iar una dintre cele mai mari oferte primite in acest an de firma analistului citat a fost de 600 euro pe mp, cu aproape 80 euro mai putin decat valoarea la care s-a vandut in cele din urma platforma.

Un alt analist dintre cei citati a spus ca fondul Interprime Properties actioneaza ca divizie de investitii imobiliare in cadrul Inter Ikea, iar „cumparaturile” facute de acesta nu au neaparat ca finalitate construirea unui magazin Ikea, ci poate fi vorba de investitii facute in alte scopuri comerciale, varianta unui magazin neputand insa fi in totalitate exclusa.

Contactat de catre DailyBusiness.ro, Cornel Oprisan, director de retail al Ikea Romania, nu a facut niciun comentariu cu privire la posibilitatea ca Ikea sa deschida un al doilea magazin in Bucuresti, pe platforma Timpuri Noi. „Nici nu confirm, nici nu infirm”, a spus el.

Reprezentantii Timpuri Noi nu au facut comentarii in legatura cu acest subiect, pana la ora publicarii articolului.

Conform anuntului oficial, conducerea Timpuri Noi propune actionarilor aprobarea contractului de vanzare-cumparare a unui teren de 51.000 mp de la adresa din Splaiul Unirii cu 34,6 mil. euro, inclusiv TVA, catre fondul de investitii Interprime Properties.

Actionarii vor decide asupra acestei propuneri in sedinta programata pentru 16 august, potrivit convocatorului publicat in Monitorul Oficial.

Terenul de 5,1 hectare al fabricii Timpuri Noi, situat la circa 1 kilometru de Piata Unirii din Capitala, era scos la vanzare de mai bine de 4 ani.

Timpuri Noi este una dintre ultimele platforme industriale din interiorul Capitalei, fost producator de compresoare, pompe, materiale de instalatie.

Compania a primit o oferta de 93 mil. euro in perioada boom-ului imobiliar, insa nu a vandut, si acum a ajuns la un acord pe un pret de aproape 3 ori mai mic.

Conform datelor de la Registrul Comertului, actionarii Interprime Properties sunt o firma inregistrata in Olanda, Romprop Holding BV, cu peste 99% din actiuni, si o firma din Lituania, Pinus Proprius, cu 0,01% din actiuni.

Fostele platforme industriale au fost considerate inainte de criza adevarate mine de aur, ca urmare a valorilor mari la care se vindeau. Dupa debutul crizei, situatia s-a schimbat. Cititi aici o analiza DailyBusiness.ro despre acest subiect.