- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Fabrica Nokia, de vanzare. Stocul de spatii goale din Cluj s-ar putea dubla

30 Sep, 00:03 • cristina.mihai
Stocul de spatii industriale disponibile in Cluj este estimat la circa 20.000 metri patrati, insa eliberarea unitatii de productie a Nokia din Jucu va creste cu pana la 100% stocul disponibil in orasul Cluj si zonele limitrofe, daca o vanzare nu are loc inainte de inchiderea fabricii la finalul acestui an.
Fabrica Nokia, de vanzare. Stocul de spatii goale din Cluj s-ar putea dubla

“Stocul disponibil de spatii industriale din Cluj este estimat la circa 15.000-20.000 mp”, a spus pentru DailyBusiness.ro Gabriel Sfetcu, directorul departamentului industrial al Cushman&Wakefield.

Prin urmare, daca Nokia nu gaseste pana la inchiderea fabricii un cumparatori, stocul ar putea sa se dubleze, avand in vedere ca unitatea de productie a finlandezilor are o suprafata de peste 30.000 mp, iar rata de neocupare sa creasca considerabil.

Sfetcu este de parere ca o vanzare a unitatii este mai plauzibila decat o inchiriere, spatiul fiind prea mare pentru un singur chirias si avand in plus specificatii tehnice specifice domeniului de activitate al Nokia.

[b]Cine ar putea veni in locul finlandezilor[/b]

Potrivit specialistului imobiliar, cererea ar putea veni din partea firmelor concurente ale companiei finlandeze, dar si din alte domenii, in prezent mai active pe acest segment, cum ar fi cel automotive.

In prezent, chiriile spatiilor logistice sunt in jur de 4 euro/mp, dar considerabil mai mici atunci cand se negociaza pentru suprafete mari.

Specialistii imobiliari locali nu au informatii cu privire la demararea unor negocieri, insa nu este imposibil ca vanzarea sa se faca direct, la nivel global.

Poarta deja producatorul de telefoane negocieri cu potentialii cumparatori? Anna Simai, senior communication manager al Nokia Central Europe, a spus pentru DailyBusiness.ro ca “exista planuri pentru a initia discutii cu companii care ar putea fi interesate de preluarea facilitatilor de productie, dar este prea devreme pentru a specula in privinta unor companii anume”.

[b]Cat valoreaza fabrica[/b]

La finele lui 2010, activele imobilizate ale Nokia Romania valorau peste 194 milioane lei (48 milioane euro), potrivit datelor de la Ministerul Finantelor.

Cu cat s-ar putea vinde este insa greu de spus, in conditiile in care pe piata investitorii nu stau la coada. Gabriel Sfetcu spune ca sunt companii din industrie care planuiesc investitii in Romania, insa in prezent acestia sunt doar in stadiul de tatonare a terenului si nu exista nimic concret.