- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

„Facelift”- cuvantul de ordine in randul mall-urilor bucurestene in 2010

24 Dec, 00:01 • cristina.mihai
Mall-urile si parcurile de retail din Capitala au urmat in acest an un intens proces de "imbunatatire" a mixului de chiriasi cu scopul de a-si creste gradul de atractivitate si de a corecta una dintre greselile trecutului, nediferentierea.
Facelift- cuvantul de ordine in randul mall-urilor bucurestene in 2010

Una dintre cele mai impresionante „reveniri” in cadrul mall-urilor importante din Capitala este Grand Arena din sudul Bucurestiului. Cel mai sudic mall bucurestean, cunoscut si ca fiind centrul comercial cel mai nepopulat la inaugurare, a presupus o investitie de aproape 200 mil. euro si a fost deschis in prima parte a anului trecut.

Chiar daca a avut parte de un inceput mai greoi, iar situatia inca grea a pietei inca nu ii confera o pozitie puternica in piata, totusi proprietarii de la EuroInvest Intermed au reusit sa atraga in acest an cativa chiriasi extrem de importanti, care au deschis magazine de mari dimensiuni si care cresc atractivitatea atat in fata clientilor finali, cat si in fata altor retaileri.

Deschiderea magazinului Dechathlon din incinta centrului comercial Grand Arena este poate cea mai importanta miscare a mall-ului in acest an. Pe langa Decathlon, proprietarii Grand Arena au mai atras si service-ul auto Norauto, dar si un operator de karting si un outlet Adidas.

Oficialii Grand Arena nu au putut fi contactati pentru comentarii, insa miscarile din acest an arata ca proprietarii incearca sa optimizeze mixul de chiriasi atat prin atragerea unor brand-uri noi, cat si printr-o pozitionare de pret in zona outlet.

O atitudine similara o au si proprietarii parcului de retail Vitantis din sudul Capitalei. Cu o schimbare de „look” mai mult sau mai putin voita, compania reamenajand etajul galeriei comerciale dupa ce un plafon fals s-a prabusit, oficialii centrului comercial au mizat pe atragerea unor retaileri cu o politica de pret „low-cost”.

Astfel, fondul de investitii Equest, proprietarul Vitantis, a atras in incinta centrului comercial producatorul de mobila Casa Rusu si retailerul de electronice Domo.

„Vanzarile Casa Rusu au fost peste asteptari, asa ca, in conformitate cu contractul, au platit intotdeauna lunar o suma peste chiria de baza. In ceea ce priveste magazinul Domo, acesta este deschis recent, insa traficul de vizitatori de la etaj a crescut cu circa 50% de la deschidere. Totusi, este inca prematur sa facem estimari asupra numarului de vizitatori pentru ca este si perioada Craciunului”, a spus Vlad Dragoescu, directorul de investitii al Equest.

O alta miscare a proprietarilor centrului comercial este reprezentata de discutiile cu retailerii deja prezenti in galeria comerciala pentru modificari ale politicilor de pret. „Vrem sa ducem centrul comercial mai mult in zona outlet, cativa retaileri deja si-au modificat politica de pret”, spune Dragoescu.

Si magazinul Unirea Shopping Center a avut parte de modificari importante in acest an, fiind „vanat” de multi retaileri care isi doreau sa se extinda. Mall-ul „comunist” din centrul Bucurestiului are o pozitie dominanta, fiind si unul dintre cele mai performante din Capitala, asa ca retailerii stau la coada pentru a se elibera spatii noi.

Aceasta este si situatia Inditex, care a mai deschis in acest an si un magazin Bershka in Unirea, dupa ce anul trecut a deschis Zara, ceea ce a dus si la modernizarea fatadei mall-ului. Pe langa Inditex, si New Yorker a deschis un magazin in Unirea si, surprinzator, centrul comercial a adus si o noutate pe piata mall-urilor gazduind si o clinica medicala Medas in aripa Calarasi.

Redeschiderea Cocor dupa un proces de modernizare care a tinut inchis magazinul timp de circa 2 ani, aduce de asemenea noutati pe piata, printre care o galerie a designerilor romani, dar si o cabina de proba virtuala.

Oficialii Cocor se asteaptau, inainte de redeschidere, ca in centrul comercial sa intre pentru inceput minim 10.000 de vizitatori pe zi, ca medie, mai putin decat inainte de renovare, dar asta in conditiile in care piata centrelor comerciale din Capitala este dominata chiar de magazinul-vecin Unirea, iar criza inca isi spune cuvantul asupra buzunarelor potentialilor vizitatori.

Totusi, numarul de vizitatori mediu pe zi a fost de circa 5.000, la jumatate fata de estimari, motivul principal potrivit reprezentantilor magazinului fiind faptul ca nu s-au obtinut avizele necesare de la Primaria Bucuresti pentru amenajarea unor semne de circulatie care sa faciliteze accesul la parcare. Compania miza pe traficul auto din zona pentru atragerea de vizitatori.

Un alt proiect care s-a extins in acest an cu noi magazine este zona de retail Iris Shopping Center Titan, unde s-au deschis deja unitatile Norauto si Kiabi, iar acum se lucreaza la unitatea World Class si Go Sport.