- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

In cautarea \”pretului corect\” in imobiliare, unii proprietari fac reduceri de sute de mii de euro

05 Jun, 12:00 • cristina.mihai
Un om de afaceri din Pitesti si-a scos la vanzare sediul firmei pentru 600.000 euro, jumatate fata de evaluarea de anul trecut, iar proprietarul unui apartament de lux de langa parcul Herestrau din Capitala, in care a investit 800.000 euro si pentru care i s-au oferit 1,2 mil. euro anul trecut, a scos la vanzare locuinta cu 600.000 euro, in incercarea de a vinde cat mai repede.
In cautarea \pretului corect\ in imobiliare, unii proprietari fac reduceri de sute de mii de euro

Pe piata sunt din ce in ce mai multe cazuri de proprietati scoase la vanzare cu preturi cu 50% mai mici decat in 2008.

„In perioada ianuarie-martie, proprietarii au scazut preturile cu 20-25%, in medie, iar acum aceasta scadere este de 35-40% in medie. De asemenea, am observat ca 30% din cei care posteaza anunturi de vanzare pun ca alternativa si inchirierea, in conditiile in care anul trecut nu se putea vorbi de asa ceva decat foarte izolat”, a comentat Valentin Enescu, director general al serviciului de vanzari de locuinte fara intermediare Casefaraintermediari.ro, portal pe care sunt publicate cele doua proprietati din Pitesti si Bucuresti.

Proprietarul apartamentului de 3 camere de langa Herestrau, de profesie avocat, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca vrea sa vanda aceasta proprietate pentru ca in prezent isi construieste „o casa foarte mare”. In conditiile actuale de piata, proprietarul spune ca prefera sa vanda locuinta iesind in pierdere cu 200.000 euro, pentru a se asigura ca va gasi un cumparator.

Daca proprietarul din Bucuresti vrea sa vanda pentru a nu avea banii blocati, proprietarul unui business de prestari servicii si distributie in sectorul IT din Pitesti spune ca vrea sa vanda o cladire de birouri si spatii de retail din centrul orasului, de 680 mp, pentru a-si achita datoriile catre creditori si a preveni o situatie potentiala in care ar putea sa fie executat silit.

Acesta, pentru a-si dezvolta business-ul, a facut mai multe credite in valoare totala de peste 200.000 euro, la care in prezent achita cu greutate ratele, in conditiile in care segmentul de piata pe care activeaza este afectat de criza.

Compania pe care o detine omul de afaceri pitestean a inregistrat, in 2007, o cifra de afaceri de peste 2,3 mil. lei. Acesta a preferat sa nu faca publica identitatea sa si nici numele companiei.

„Spatiul este operational din 2003, la parter avem noi sediul, iar restul spatiului a fost inchiriat pana de curand altor companii, care insa au renuntat. Aveam lunar venituri din chirii de circa 3.000 euro”, a spus proprietarul cladirii de spatii de birouri si spatii comerciale.

„Noi mai avem un spatiu in care ne vom reloca activitatea. In anii trecuti aceasta cladire cu teren era evaluata la peste 1 milion de euro, acum insa piata este haotica si este foarte dificil de stabilit o valoare de piata. Consultantii imobiliari au spus ca este in jur de 500.000-600.000 euro, insa conditiile actuale ma fac sa fiu dispus sa negociez pretul”, a mai spus proprietarul.

Lipsa cumparatorilor a deteminat ca pe piata negocierea sa fie cuvantul de ordine pentru majoritatea proprietarilor, iar procentele cu care scad preturile in urma negocierilor sunt mult mai mari decat in anii trecuti.

Casefaraintermediari.ro activeaza pe piata portalurilor cu anunturi imobiliare publicate exclusiv de catre proprietari. Pe acelasi segment activeaza si Magazinuldecase.ro.