- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

In loc sa termine facultatea, a preferat sa deschida un magazin de case pe Internet

02 Aug, 00:01 • cristina.mihai
A renuntat la facultate din lipsa de timp, dar si pentru ca sistemul universitar s-a dovedit a fi o dezamagire. In schimb, a preferat sa isi puna ideile de antreprenoriat in practica. A reusit, pentru ca asa cum el insusi spune "singura alternativa era sa mearga". Asa a inceput povestea in business al lui Matei Malos, fondatorul MagazinulDeCase.ro, site pe care l-a vandut recent pentru cateva sute de mii de euro.
In loc sa termine facultatea, a preferat sa deschida un magazin de case pe Internet

MagazinuldeCase este unul dintre cele mai cunoscute servicii imobiliare din .ro, iar succesul proiectului demarat de trei tineri in urma cu 3 ani a fost confirmat, recent, de preluarea integrala a proiectului de catre Sanoma Digital, divizia de online a companiei de media Sanoma Magazines.

Matei Malos este membru KeyPeople.

Tranzactia a fost evaluata de surse din piata, pentru DailyBusiness.ro, la cateva sute de mii de euro.

Malos, acum in varsta de 26 de ani, a inceput acest business la sfarsitul lui 2006, impreuna cu doi prieteni, printr-o investitie initiala de 25.000 euro, bani care au provenit din credite si din economii.

Pe masura ce site-ul s-a dezvoltat, incepand cu 2007 in actionariat au mai fost atrase alte 4 persoane, care insa au parasit compania in 2009, cand au vandut catre Elena Anghel, proprietara portalului imobiliar Elephanto.ro, portal care a fuzionat cu MagazinulDeCase in acel an. In urma fuziunii MagazinulDeCase- Elephanto.ro, Elena Anghel a preluat participatia majoritara in cadrul companiei, iar Malos a renuntat la 3% din actiuni, ramanand cu 22%, fiind al doilea actionar ca importanta.

„In 2009 ne-am gandit sa atragem un fond de investitii pentru a ne continua dezvoltarea, dar pentru asta trebuia sa rezolvam problema actionariatului prea fragmentat. La aceea data fuziunea cu Elephanto.ro a fost cea mai buna decizie”, povesteste Malos, care a adaugat ca cele cateva discutii purtate cu fonduri de investitii au fost abandonate, ca urmare a crizei financiare.

Cat despre vanzarea proiectului catre Sanoma Digital, Malos spune ca vanzarea s-a facut pe un pret „corect”. Intrebat de DailyBusiness.ro daca serviciul ar mai fi fost vandut, daca ar fi fost el actionar majoritar, Malos a declarat ca „este dificil de spus acum, erau si alte modalitati de finantare, insa a fost o vanzare buna”.

Cum a ajuns insa acest proiect sa fie devina efectiv un business? Prin comunicare, spune Malos.

Cand am lansat proiectul am avut 10-15 solicitari, era o situatie aproape de dezastru, dar am crezut foarte mult in proiect si ne-am dus cu capul inainte, chiar impotriva pietei, pentru ca nu exista cerere si ca de obicei exista o respingere fata de necunoscut”, povesteste Malos, care considera ca cel mai important lucru pe care l-a invatat in business este ca oamenii sunt cei care fac diferenta.

„Trebuia sa facem ceva, iar comunicarea ne-a ajutat foarte mult. Lucrurile au inceput sa mearga”, povesteste el.

Razboi cu agentiile imobiliare

Inceputul efectiv al afacerii a venit dupa o pozitionare agresiva impotriva agentiilor imobiliare.

„Am avut o comunicare extrem de agresiva la adresa agentilor imobiliare. Pe de o parte a fost o strategie de marketing, dar s-a bazat pe o realitate: nimeni nu dorea sa lucreze cu ei”, declara tanarul antreprenor, care marturiseste ca dupa publicarea unui articol in Evenimentul Zilei, in 2007, numarul clientilor s-a dublat, intr-o saptamana.

„Pentru noi nu exista decat o singura alternativa – sa mearga. Eram extrem de entuziasmati si optimisti. Acum am mai multa experienta si sunt mult mai realist, insa cred ca asta poate fi si un dezavantaj”, spune Malos.

Afacerea a inceput la finalul lui 2006, dupa o discutie la o bere despre avantajele Internetului si variante de monetizare.

„Stiam cum functioneaza imobiliarele, pentru ca am facut un training la o companie imobiliara. In contextul discutiei am realizat ca daca potentialii cumparatori ar avea acces la proprietati si fotografii nu ar mai apela la agentiile imobiliare. Intr-o luna si jumatate totul era gata”, a spus Malos. „Am inceput cu mult hei-rup, dar asta ne-a ajutat sa finalizam foarte repede proiectul„, a adaugat Matei Malos.

Inainte de a incepe aceasta afacere, pe vreme cand inca nu renuntase la facultate si era student la SNSPA, Malos a vrut sa scoata pe piata un ghid complex care sa prezinte toate facultatile din Bucuresti. „Nu l-am lansat pentru ca avea un business plan gresit. Nu am evaluat bine costurile, pentru ca nu stiam piata de distributie. Am lucrat pentru documentare cu o echipa de 15 persoane, circa 7 luni”, spune Malos, care nu considera ca faptul ca nu are o diploma il dezavantajeaza.

„Din pacate facultatile din Romania nu iti ofera oportunitati, mi se pare interesanta doar partea de networking pe care le ofera unele universitati prin asociatiile studentesti”, spune tanarul antreprenor, care a intrat in afaceri la 22 ani. „Mi-am dat seama ca nu are rost sa pierd vremea cu facultatea, doar pentru a avea o diploma. In schimb, acum ma intereseaza sa fac un MBA si ma limiteaza faptul ca nu am licenta. Totusi, am gasit cateva programe, care iti ofera posibilitatea de a face niste cursuri intermediare prin care apoi poti intra intr-un MBA”, adauga Malos.

Pe langa completarea studiilor, Malos mai are in plan sa isi faca un ONG.

Vanzarea i-a adus banii necesari demararii acestui unui nou proiect, dar si interdictia de a mai dezvolta site-uri imobiliare. „Exista o clauza in acest sens”, spune fondatorul serviciului, care, in prezent, colaboreaza cu MagazinulDeCase.ro pe partea de comunicare.

„Potentialul de dezvoltare de real estate online este foarte mare. Faptul ca aceasta piata nu are un lider incontestabil inseamna ca este loc de investitii masive”, considera Malos, care adauga, zambind, „eu as investi”.

Dupa vanzarea proiectului, Malos s-a gandit si sa plece din tara. „Eram dezamagit de situatia de aici, dar pana la urma m-am decis sa incerc sa construiesc o organizatie prin care sa dezvolt proiecte sociale de comunicare pe anumite domenii cu potential real de dezvoltare cum ar fi turismul sau agricultura. Initial, ma gandesc sa inceapa ca o societate comerciala, insa vreau sa dezvolt un ONG in urmatorii 1-2 ani”, spune Malos.

De ce s-a gandit la un ONG? „Pur si simplu ma atrage aceasta zona. Daca lipsesc multe lucruri in jurul nostru, o varianta este sa umpli unele din aceste goluri. Voi incepe cu proiecte mici, ca apoi sa pot dezvolta si programe strategice”.