- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Investitorii continua sa renunte la locuinte: 10% din Cosmopolis s-a intors la dezvoltator

24 Sep, 15:37 • cristina.mihai
Opus Land, dezvoltatorul proiectului rezidential Cosmopolis din zona Stefanesti - Ilfov, a primit inapoi o parte din locuintele antecontractate la pachet de investitori in anii trecuti, a spus, pentru DailyBusiness.ro, Cosmin Lupu, supervizorul de vanzari al proiectului.
Investitorii continua sa renunte la locuinte: 10% din Cosmopolis s-a intors la dezvoltator

Astfel, gradul de contractare din prima faza a proiectului a scazut anul acesta la circa 90%, fata de aproximativ 98%, in 2008.

„8-10% din locuintele contractate au fost restituite, unii investitori renuntand la o parte din unitatile locative contractate”, spune Lupu.

Prima faza a proiectului, cu 565 de unitati locative, a fost finalizata la sfarsitul anului trecut si este in curs de livrare.

Opus a vandut in medie 7-8 locuinte pe luna anul acesta, dupa ce in 2008 vanduse in medie 100 de unitati locative pe luna pana in vara si 35-60 pe luna in timpul verii.

Un alt dezvoltator imobiliar care a primit inapoi de la investitori o parte din locuintele antecontractate este Adama. Un investitor spaniol care a contractat in Edenia Titan, dezvoltat de Adama, peste 140 de unitati locative a renuntat la circa 40 de apartamente, anul trecut.

„Foarte multi dintre investitori renunta la pachetele pe care le-au precontractat, fie pentru ca nu-si mai pot onora platile finale catre dezvoltatori, fie pentru ca nu au reusit sa revanda aceste pachete catre utilizatorii finali”, a spus Mihaela Pana, directorul departamentului rezidential al DTZ Echinox.

„Intr-o piata instabila, in care preturile au scazut, cumparatorii sunt mult mai putini dar si mult mai atenti. Investitorii care au achizitionat apartamente pur speculativ s-au trezit ca nu-si pot valorifica produsele. Au preferat sa piarda avansul platit la antecontract, respectiv 10-20% din valoarea apartamentelor, decat sa-si imobilizeze sume considerabile pentru a finaliza tranzactia”, a adaugat Pana.

Analistii imobiliari spun ca ponderea investitorilor care vor renunta la o parte din locuintele antecontractate ar putea ajunge la 60-70% pana la finalul anului.

Proiectul Cosmopolis este construit in zona Stefanesti-Tunari din apropierea Capitalei, urmand sa fie finalizat pana in 2014, in 7 faze de constructie. Complexul se va desfasura pe o suprafata totala de 100 de hectare.

Acesta va oferi, pe langa 6.000 de locuinte – in apartamente si vile – cladiri de birouri, locuri de joaca pentru copii si spatii comerciale, un hotel, un spital, o scoala si o biserica.

Prima faza a proiectului Cosmopolis este in proces de livrare. „Din estimarile noastre, vom finaliza livrarile spre sfarsitul lunii septembrie din acest an”, au spus reprezentantii companiei.

A doua faza a proiectului Cosmopolis este in prezent construita in proportie de 50%. O parte din cladirile ce apartin de faza a doua vor fi livrate inca din acest an, toate unitatile din respectiva faza a proiectului urmand sa fie livrate clientilor in septembrie 2010.

Opus Project&Development este parte a grupului de companii Buyukhanli Group, care activeaza in domeniul constructiilor.

Prezent inca din 1953 pe piata din Turcia, grupul are experienta in zona proiectelor rezidentiale, comerciale si hoteliere din Turcia.