- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Locuinte noi in Bucuresti: Suprafetele mici iau \”partea leului\” din vanzari

04 Jul, 00:01 • cristina.mihai
Circa 2.500 de locuinte noi au fost vandute in primele 5 luni din 2008, in cele 42 de proiecte imobiliare cu peste 200 de locuinte din Capitala, mai mult de jumatate dintre acestea fiind garsoniere si apartamente cu 2 camere.
Locuinte noi in Bucuresti: Suprafetele mici iau \partea leului\ din vanzari

Potrivit consultantilor Regatta, procentul acoperit de garsoniere si apartamentele cu 2 camere se ridica chiar pana la 80% din totalul vanzarilor de locuinte noi realizate in Bucuresti, in aceasta perioada.

„Numarul de garsoniere vandute in primele 5 luni ale anului reprezinta o crestere de 30-50% fata de aceeasi perioada a anului trecut”, a spus pentru DailyBusiness.ro Camelia Bracea, consultant in cadrul departamentului rezidential al Regatta.

Apartamentele cu 3 camere insumeaza doar 20% din totalul de vanzari.

Situatia e diferita in functie de segmentul de piata: lux, mediu-plus si mediu. De pilda, pe segmentele mai scumpe, adica mediu-plus si lux, cea mai mare cerere a fost inregistrata la apartamentele de 3 camere, urmate de cele cu 2 si 4 camere, a spus Irina Petrescu, directorul departamentului rezidential al agentiei imobiliare Esop.

Pe segmentul mediu, ponderea se schimba, batalia pentru garsoniere si 2 camere compunand circa 70-80% din cerere, in timp ce apartamentele de 3 camere ating 20-25%, a spus Irina Petrescu.

Potrivit Colliers International, raportul vanzarilor lunare de locuinte pentru clasa medie, respectiv clasa medie plus si high-end este de 5 la 1.

Un foarte mic procent din cumparatorii clasa medie isi doresc 4 camere. De aceea, unii dezvoltatori au adaptat din mers proiectele, creand mai multe garsonire si doua camere, a precizat Petrescu.

Un alt aspect este suprafata. Initial, la unele proiecte s-a mers pe suprafete mai generoase. Dar pentru ca pretul apartamentului trebuie sa se incadreze in buget, s-a constatat ca pentru clasa medie sunt ideale suprafete mici, cel mult medii, a explicat Petrescu.

In primele luni din 2008 au fost lansate pe piata din Bucuresti trei proiecte rezidentiale cu ponderi predominante ale locuintelor cu suprafete mici: proiectul Rasarit de Soare, dezvoltat de Conarg, proiectul dezvoltat de Giulesti Real Estate, denumit Lacul Morii si ansamblul rezidential al CanServ din Militari.

Ansamblul rezidential Lacul Morii, dezvoltat printr-o investitie de circa 40 milioane euro de catre compania romaneasca Giulesti Real Estate, a fost contractat in mai putin de 6 luni in proportie de circa 65%. Proiectul cuprinde in total 420 de locuinte, din care 252 sunt garsoniere.

Dintre locuintele vandute in acest proiect, circa 80% sunt garsoniere si doua camere.

Ansamblul Rasarit de Soare cuprinde 460 garsoniere, 348 apartamente cu 2 camere, 144 apartamente cu 3 camere de cate 95,93 metri patrati si alte 36 apartamente avand o suprafata construita de 132,67 metri patrati.

Din cele circa 1.000 de apartamente, 600 au fost contractate.

Reprezentantii de vanzari ai Canserv, contactati de DailyBusiness, nu au precizat, pana la data publicarii acestui material, cate locuinte au fost contractate in acest proiect.

„Credem ca proiectele trebuie adaptate din ce in ce mai mult publicului tinta, acesta fiind in permanenta schimbare, atat din punct de vedere al preferintelor legate de concept, cat si al celor legate de buget si conditii de plata”, a spus Irina Petrescu, analistul Esop.

„Devine o cerinta pentru dezvoltatori sa cunoasca din timp, si mai ales, sa faca previziuni realiste referitoare la preferintele clientilor, asa incat sa gandeasca de la inceput un concept vandabil, si nu sa fie nevoiti sa se adapteze din mers, ceea ce e mai dificil”, a conchis ea.