- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Multe au fost, putine au ramas: La Arad se deschide abia primul mall din cele 7 promise in 2007

18 Mar, 18:49 • cristina.mihai
Atrium Centers va inaugura saptamana viitoare primul mall din Arad, orasul care acum doi ani avea 7 mall-uri in proiect. Intre timp, mai mult de jumatate din investitiile anuntate in aceste proiecte sunt ori in proces de regandire, ori lasate "in aer" de dezvoltatorii care in 2008 erau pregatiti sa investeasca sute de milioane euro in spatii comerciale.
Multe au fost, putine au ramas: La Arad se deschide abia primul mall din cele 7 promise in 2007

Avansul lucrarilor la Atrium Center i-a facut pe unii competitori sa renunte la ideea de a mai construi un mall in oras, in timp ce alti au renuntat pur si simplu, pentru ca au realizat ca nivelul competitiei ridica prea mult gradul de risc al investitiei.

Proiectul Atrium Center, detinut de fondul de investitii Carpathian, are o suprafata inchiriabila de peste 30.000 mp, contractata aproape integral. Printre chiriasi se numara Cinema City, Billa, Sephora, Diverta au Motivi. Constructia proiectului a demarat in primavara lui 2008, iar inaugurarea mall-ului va avea loc pe 23 martie.

Pe piata aradeana mai este deschis doar parcul de retail Armonia, care cuprinde si o galerie comerciala, dezvoltat de Red Capital Management si aflat in proprietatea fondului de investitii austriac Immoeast. In toamna acestui an este posibil sa se mai deschida si mall-ul Galleria, dezvoltat de GTC.

Desi pe piata aradeana s-ar putea sa existe 3 centre comerciale pana la finalul anului, Atrium Center nu va avea o competitie foarte puternica, daca luam in considerare ca initial ar fi urmat sa aiba ca vecin, chiar vizavi, un mall al AFI Europe, care insa nu se va mai construi.

Ce se intampla cu celalalte proiecte de retail anuntate in oras, in 2007?

In 2010, urma sa fie inaugurat si mall-ul Afi Europe, cu o suprafata de circa 33.000 mp, insa proiectul nu a fost demarat, iar reprezentantii dezvoltatorului au anuntat ca nu vor mai construi un mall, ci big box-uri (magazine de sine statatoare cu suprafete mari). Investitia in proiect a fost estimata, anterior, la circa 100 mil. euro. Reuven Havar, fostul director al AFI in Romania, a spus ca decizia de a modifica proiectul a avut la baza competitia mare din oras.

Tot concurenta mare a determinat si firma Mivan sa renunte, inca de acum 2 ani, la planurile de a mai construi un mall in Arad.

In Arad ar fi urmat sa demareze in 2008 si un mall dezvoltat in parteneriat de Meinl European Land (intre timp rebranduit in Atrium European Real Estate n.r.) si Krammer &Wagner, cu o suprafata de 90.000 mp, care ar fi presupus o investitie de 130 mil. euro. Intre timp, Krammer&Wagner s-a retras, iar proiectul este momentan in stand-by.

In 2009, ar fi urmat sa fie inaugurat si un mall de 50.000 mp in proiectul North Gate Park, derulat de compania austriaca Delta, insa investitia a ramas „in aer”. Aceeasi situatie este valabila si pentru proiectul Ice Plaza, care urma sa se construiasca in sudul orasului.

Pe piata romaneasca sunt, in prezent, in constructie doar cateva centre comerciale, din cele peste 100 anuntate.