- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Notarii propun reducerea onorariilor cu pana la 50% pentru \”Prima Casa\”

28 May, 13:48 • cristina.mihai
Asociatia Notarilor Publici din Romania va propune in sedinta consiliului de saptamana viitoare reducerea cu 30-50% a onorariilor notariale pentru locuintele achizitionate prin programul "Prima Casa", a declarat pentru DailyBusiness.ro, Ion Marin, vicepresedintele asociatiei.
Notarii propun reducerea onorariilor cu pana la 50% pentru \Prima Casa\

„Propunerile sunt deja formulate, eu personal sustin reducerea onorariiilor pentru acest program cu 50%”, a spus Marin. El a adaugat ca dupa ce consiliul va lua o hotarare la intalnirea de saptamana viitoare, propunerea va fi inaintata Ministerului Justitiei.

Guvernul a anuntat, in urma cu o saptamana, un program prin care creditele contractate pentru cumpararea primei locuinte vor fi garantate de stat in limita maxima de 60.000 euro.

Garantia va fi acordata persoanelor care achizitioneaza pentru prima data o locuinta si care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

Nepenalizarea rambursarii anticipate a creditului, procedurile de evaluare ale imobilului, un avans de maximum 5% din imprumut si perceperea de dobanzi cat mai scazute sunt criteriile anuntate de premierul Emil Boc pentru selectia bancilor care doresc sa fie incluse in programul guvernamental de garantare a creditelor pentru cumpararea primei locuinte.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un imprumut in valoare de 100 milioane euro, cu garantia statului pentru 80% din suma, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel incat sa poata garanta inclusiv creditele ipotecare ale bancilor.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, la postul public de radio, ca nu exclude majorarea plafonului in limita caruia sunt garantate creditele pentru achizitionarea primei locuinte, stabilit in prezent la maximum 60.000 euro, si nici suplimentarea bugetului alocat pentru astfel de garantii, daca programul va impune o alta formula.

Agentii imobiliari, dezvoltatorii si firmele din constructii considera ca garantarea creditelor pentru cumpararea primei locuinte ar putea impulsiona piata imobiliara si a constructiilor, dar atentioneaza ca rezultatul depinde de modul cum va fi aplicat programul si de reactia bancilor.