- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Octombrie a adus cea mai puternica ieftinire la apartamente. De numai 2,4%

01 Nov, 15:55 • cristina.mihai
Preturile medii de listare pentru apartamente au coborat in octombrie, la nivel national, cu 2,4%, cea mai accentuata scadere lunara din 2011, potrivit portalului imobiliare.ro. Vor interveni si ieftiniri importante pe piata?
Octombrie a adus cea mai puternica ieftinire la apartamente. De numai 2,4%

Indicele imobiliare.ro, calculat pe baza pretului mediu cerut la nivel national, a inregistrat o scadere importanta in ultimele 30 de zile.

Valoarea medie, 1.023 euro pe metru patrat util, este cu 2,4% mai mica decat cea a inregistrata in septembrie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cand Indicele
imobiliare.ro indica valoarea de 1.070 euro/mp, preturile apartamentelor
sunt in prezent cu 4,4% mai mici.

Cu exceptia Ploiestiului, a fost inregistrata o evolutie in scadere la nivelul tuturor principalelor orase din tara. Cea mai mare diferenta de pret a fost inregistrata la Cluj-Napoca (-4%), iar cea mai mica la Timisoara (-0,1%).

„Octombrie este luna in care s-a inregistrat cea mai mare scadere de pret in ultimele doisprezece luni. Mai mult, pentru prima data in ultimul an, aceeasi tendinta se manifesta liniar in toate orasele mari din tara. Daca ne uitam la ce s-a intamplat in aceeasi perioada a anului trecut, pana la finalul anului ne putem astepta in continuare la variatii negative ale pretului apartamentelor”, subliniaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

O scadere a preturilor apartamentelor a fost sesizata si de MagazinuldeCase.ro.

Cat de relevante sunt insa aceste fluctuatii lunare, de cateva procente? Potrivit lui Ion Catutoiu, directorul agentiei imobiliare RealTime, aceste reduceri usoare sunt de obicei recuperate la negociere, unde preturile scad oricum cu 5-10%.

“Iarna, cand cresc cheltuielile cu utilitatile, in mod traditional preturile de cerere sunt usor mai reduse, insa asta nu inseamna ca proprietatile se tranzactioneaza efectiv la preturi mai mici”, spune Catutoiu. In opinia acestuia, preturile locuintelor sunt intr-o etapa de stabilitate care va continua si anul viitor, asa ca nu vor fi schimbari majore. “Daca lucrurile se aseaza in economie, vom vedea probabil mai multe tranzactii, nu si preturi mai mari”, spune Catutoiu.

Cum arata „micile mari scaderi de pret

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti arata, pentru luna octombrie, o evolutie generala in scadere, trendul fiind dat de evolutia preturilor solicitate pe segmentul vechi. Pretul apartamentelor vechi din Capitala a inregistrat o scadere de 0,9%.

Mai dinamic s-a dovedit a fi segmentul apartamentelor noi, unde am asistat la o crestere de 1%. Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns, in luna octombrie, la valoarea de 1.378 euro/mp util, in crestere cu 1% fata de luna septembrie.

Valoarea actuala este insa cu 3,3% mai mare decat pretul mediu inregistrat pe acest segment in urma cu un an. Pretul a avut tendinte diferite insa, pe categorii de apartamente. In aceasta luna, cea mai interesanta evolutie au avut-o apartamentele noi cu doua camere, care s-au scumpit cu 1,9%.

Apartamentele cu trei camere s-au scumpit in acelasi interval cu 1,7%. Garsonierele noi s-au ieftinit insa cu 0,5% in ultimele treizeci de zile. In octombrie, apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit cu 0,9%. Valoarea indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.101 euro/mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele vechi sunt mai ieftine cu 2,1%.

Garsonierele s-au ieftinit cu 1,5% in ultimele 30 de zile, aceasta fiind categoria care a inregistrat cea mai mare scadere de pret. Apartamentele cu patru camere s-au ieftinit cu 1,2% in intervalul analizat, iar pretul unitatilor cu doua si trei camere au inregistrat o scadere 0,9%, respectiv 0,7%.

Preturile apartamentelor din Brasov au continuat sa scada si in luna octombrie. Conform indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare in acest oras are o valoare de 852 euro/mp de suprafata utila, cu 1% mai putin decat in luna septembrie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele scoase la vanzare sunt cu 3,9% mai ieftine.

Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 861 euro/mp, foarte apropiata de media inregistrata pe segmentul vechi. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat de proprietari a inregistrat o scadere de 0,7%. In octombrie, in Brasov, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,7%, pretul acestora coborand de la 857 euro/mp util pana la o valoare medie de 851 euro/mp util.

Cele mai mari scaderi de pret au fost inregistrate in cazul apartamentelor cu trei camere (-1%), dar si de unitatile cu doua camere (-0,9%). Pretul cerut pentru apartamentele cu patru camere a inregistrat o crestere in octombrie, de 0,6%. In schimb, garsonierele s-au scumpit pentru a doua luna consecutiv, de aceasta data cu 0,4%. In comparatie cu luna octombrie 2010, preturile apartamentelor vechi din Brasov sunt in prezent cu pana la 4,3% mai mici, cea mai mare diferenta de pret fiind intalnita in cazul unitatilor cu patru camere.

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a inregistrat cea mai mare scadere in luna octombrie dintre toate orasele analizate, de 4%. Pretul mediu pentru apartamentele scoase la vanzare in Cluj-Napoca are in prezent valoarea de 925 euro/mp util, care este cu 7,9% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni.

De altfel, dintre toate orasele analizate, la Cluj-Napoca intalnim in acest moment cea mai mare diferenta de pret la 12 luni. Tendinta de scadere a fost resimtita cu precadere pe segmentul nou. Pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Cluj-Napoca a inregistrat o scadere de 1,1% in octombrie, coborand de la 988 euro/mp la 977 euro/mp.

Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul garsonierelor, unde a fost constatata o scadere de 2,1%. Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 0,6% in ultimele treizeci de zile, iar unitatile cu trei camere au inregistrat o scadere de pret de 0,5%.

Preturile solicitate in prezent pentru apartamentele vechi sunt cu pana la 6,2% mai mici in comparatie cu luna octombrie 2010, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul unitatilor cu trei camere.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare in Constanta a scazut in ultimele 30 de zile, dupa cresterea produsa in septembrie. Valoarea medie inregistrata de Indicele imobiliare.ro pentru luna octombrie este de 936 euro/mp util, in scadere cu 2,3% fata de luna precedenta.

Tendinta de scadere s-a manifestat pe ambele segmente, vechi si nou, mai accentuata insa pe apartamentele construite inainte de 1990. Pretul mediu solicitat pe apartamentele vechi a scazut, in octombrie, cu 2%, atingand valoarea de 937 euro/mp util. Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o scadere de 2% in luna octombrie, atingand valoarea de 937 euro/mp util.

Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit in acest interval cu 3.1%, iar unitatile cu doua camere si garsonierele s-au ieftinit in acest interval cu 2,1%, respectiv 2.4%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, diferentele s-au atenuat considerabil, fiind cuprinse intre -4.1% in cazul garsonierelor si +1.2% in cazul apartamentelor cu trei camere.

Apartamentele scoase la vanzare in Timisoara au avut o evolutie in usoara scadere in octombrie, de 0,2%, mult sub media nationala. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta luna a ajuns pana la 808 euro/mp util, aceasta fiind cea mai mica valoare medie dintre toate orasele analizate. Situatia fata de aceeasi perioada a anului trecut s-a modificat considerabil, astfel incat, in prezent, apartamentele scoase la vanzare in Timisoara sunt cu 0,7% mai scumpe decat in urma cu 12 luni.

Apartamentele noi s-au scumpit in intervalul analizat cu 2,1%, recuperand terenul pierdut in septembrie. Pretul mediu pentru aceasta categorie este de 879 euro/mp util. In octombrie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a fost de 796 euro, cu 0,7% mai putin decat in septembrie.

Situatia se prezinta insa diferit pe categorii de apartamente. Apartamentele vechi cu trei camere s-au scumpit cu 1,2%, iar pretul unitatilor cu patru camere a inregistrat o crestere de 0,3%. Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit, in acelasi timp, cu 0,4%.

Garsonierele, pe de alta parte, au inregistrat o scadere de pret de 2,2%. Analizand evolutia la 12 luni, constatam ca preturile medii cerute in prezent pe toate categoriile sunt foarte apropiate de cele inregistrate cu un an in urma. Ba mai mult, apartamentele cu trei camere sunt chiar mai scumpe cu 1,2% decat in octombrie anul trecut.

Indicele imobiliare.ro pentru Ploiesti inregistreaza, in luna octombrie, o valoare medie de 875 euro/mp util pentru apartamentele noi si vechi scoase la vanzare in acest oras. Preturile afisate de proprietari in ultimele treizeci de zile au fost cu 0,7% mai mari. In comparatie cu luna octombrie 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 4,9% mai mici.