- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Piata apartamentelor vechi se apropie de echilibru? Numarul ofertelor a scazut cu 45%

05 May, 12:45 • cristina.mihai
Numarul apartamentelor vechi scoase la vanzare a coborat cu 45% in aprilie fata de acceasi luna din 2008, aceasta fiind prima luna cu scadere dramatica de la inceputul blocarii pietei, conform unui studiu efectuat de AnunturiParticulari.ro.
Piata apartamentelor vechi se apropie de echilibru? Numarul ofertelor a scazut cu 45%

Preturile apartamentelor vechi au scazut anul acesta cu 15-20%, in functie de numarul de camere, ca urmare a reducerii numarului de tranzactii, reducere care se adauga celor din 2008, estimate la 30-40%, dar care nu au dinamizat vanzarile.

In actualul contextul economic, sunt foarte putini cei care au nevoie de o locuinta si dispun de banii necesari, sau care se incadreaza in criteriile de acordare a unui credit ipotecar.

Dar chiar daca au banii necesari, cumparatorii amana cat mai mult momentul achizitionarii unei locuinte, deoarece au inteles ca timpul lucreaza in favoarea lor si preturile deocamdata nu pot decat sa scada. Totusi, pe fondul diminuarii semnificative a numarului de oferte scoase pe piata, este posibil ca momentul de echilibru sa fie destul de aproape, au explicat reprezentantii AnunturiParticulari.ro.

Lumea nu se mai inghesuie sa vanda si ne putem astepta sa ramana pe piata doar apartamentele ale caror proprietari vor intr-adevar sa vanda, lucru care va ajuta la reglarea pretului, au spus acestia.

In aprilie 2009, numarul apartamentelor scoase la vanzare in Bucuresti a scazut semnificativ, pana la 1.800 de noi oferte. Cifra este mult mai mica decat cifrele inregistrate in 2007 si 2008, si este foarte apropiata de nivelul din 2006.

In aprilie 2008 erau scoase pe piata peste 3.300 de apartamente, in 2007 aproape 2.400 de oferte, iar in aprilie 2006 putin peste 1.700 de oferte.