- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Primul mall din Baia Mare va fi singur pe piata 2-3 ani. Celelalte proiecte din oras sunt \”in aer\”

04 Nov, 00:01 • cristina.mihai
Mall-ul Gold Plaza, singurul proiect de retail din Baia Mare finalizat, va fi inaugurat joi. DailyBusiness.ro va prezinta in ce stadii se afla celelalte centre comerciale anuntate in oras si ce alte proiecte ar putea intra pe piata.
Primul mall din Baia Mare va fi singur pe piata 2-3 ani. Celelalte proiecte din oras sunt \in aer\

Gold Plaza Baia Mare este inchiriat in proportie de aproape 90% si va fi pentru cel putin 2-3 ani singurul centru comercial din oras.

O situatie similara se observa si in Arad, unde functioneaza un singur mall, Atrium, deschis anul acesta. Urmatorul centru comercial va fi deschis abia la finalul anului viitor. Alte patru au fost anuntate si urmeaza sa inte in functiune in viitor.

Gold Plaza ar putea sa ramana chiar si pentru o perioada mai indelungata singurul mall din Baia Mare, avand in vedere ca niciun alt proiect de retail din oras nu se afla in stadii mai avansate de constructie. In Arad, mall-ul Galleria avea structura ridicata in momentul deschiderii Atrium, iar dezvoltatorul nu a oprit constructia, ci doar a incetinit ritmul lucrarilor.

„Daca maine ar incepe un alt proiect in oras, va fi gata abia peste 2 ani. Insa perioada va fi si mai lunga, pentru ca sansele sa demareze un alt proiect in perioada urmatoare sunt minime”, spune Georgiana Andrei, directorul departamentului rezidential al Colliers International.

Asadar, in ce priveste constructia de centre comerciale, orasul Baia Mare este „adormit”. In schimb, in cazul achizitiilor de proiect lucrurile s-au miscat in acest an. Astfel, fondul de investitii Immofinanz, care detine si 80% din Gold Plaza si cel mai probabil va achizitiona proiectul integral, a cumparat in acest an Radius Baia Mare, de la dezvoltatorul imobiliar Red.

Immofinanz detinea deja 80% din Radius Baia Mare si a mai achizitionat in 2010 si restul de 20%. Fondului de investitii austriac precizeaza, in raportul sau de piata, ca are un singur proiect in constructie, la Constanta. Astfel, pana la o revigorare a cererii de inchirieri, cel mai probabil compania nu va demara noi proiecte.

Dezvoltatorul Atrium Arad are de asemenea un proiect pentru piata din Baia Mare, pe care insa nu il va demara prea curand, deoarece se afla in cautare de parteneri pentru acest parc de retail.

Red mai detine inca un teren in Baia Mare, fosta fabrica Faimair, insa nici acest proiect nu a fost demarat.