- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Retailerii iau proprietarii de mall-uri la o noua runda de negocieri: \”Unde nu primim discount-uri la chirii, inchidem\”

20 Jan, 00:01 • cristina.mihai
Inceputul de an aduce o noua runda de negocieri pentru inchirierea spatiilor comerciale. Unii retaileri intentioneaza sa inchida sau sa relocheze magazinele, daca proprietarii nu le acorda discount-urile cerute.
Retailerii iau proprietarii de mall-uri la o noua runda de negocieri: \Unde nu primim discount-uri la chirii, inchidem\

„Negociem acum cu cativa proprietari de centre comerciale niste discount-uri. In cazul in care nu le vom primi, este posibil sa inchidem magazinele respective. Cu ceilalti deja am incheiat deal-urile pentru 2010”, a declarat Rares Jianu, fondatorul retelei de magazine de articole vestimentare Tina R, pentru DailyBusiness.ro.

El a precizat ca in 2009 nu a primit reduceri substantiale ale chiriilor din partea tuturor proprietarilor cu care a negociat.

Reteaua de magazine de articole vestimentare Tina R a inchis anul trecut magazinul din Baneasa Shopping City si pe cel din centrul comercial Felicia din Iasi. Dezvoltatorul mall-ului din Baneasa a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de demarare a procedurii de insolventa pentru Tina R, din cauza unei datorii. Rares Jianu a declarat ca va plati aceasta datorie, pentru a evita procedura.

Tina R cuprinde 17 unitati si a inregistrat venituri de 5-6 mil. euro in 2009, iar in 2010 se asteapta la venituri similare.

Sunt insa si companii multumite de discount-urile primite in 2009 si care iau in calcul posibilitatea unor noi negocieri cu proprietarii de spatii comerciale doar in cazul unei agravari a scaderii vanzarilor.

Reprezentantii companiei poloneze LPP Fashion, care detine branduri ca Reserved sau Cropp Town, au precizat de exemplu ca nu sunt in negocieri pentru noi reduceri de chirii, dar nu au exclus posibilitatea unor noi negocieri in cazul in care vanzarile vor continua sa scada.

Pentru 2010, reprezentii LPP nu mai au in plan deschiderea niciunui magazin nou, dar nici nu intentioneaza sa inchida din unitatile deja existente.

In 2009, chiriile au scazut cu procente cuprinse intre 30% si 50% in centrele comerciale din Romania, dar exista pe piata si mall-uri unde valorile au scazut mult mai putin.

„Cu siguranta, vor mai exista renegocieri anul acesta. Pe de o parte, sunt firme care inca nu au incheiat procesul de renegociere in 2009 si il continua acum. Pe de alta parte, unii retaileri au avut reduceri de chirii negociate pe un an, la inceputul lui 2009, si acum solicita mentinerea acelor facilitati, sau chiar reduceri suplimentare”, a declarat Georgiana Andrei, directorul departamentului de retail al Colliers.

„Niciun retailer nu va mai pastra magazinele care nu sunt profitabile, asa ca este foarte posibil sa vedem si relocari in acest an, ca urmare a faptului ca retailerii nu pot renegocia chiria la o valoare convenabila. Mai ales ca unii proprietari, care au spatii goale de peste 6 luni, sunt dispusi sa ofere conditii foarte bune”, a mai spus Georgiana Andrei.

Aura Voiculescu, directoarea departamentului de retail a companiei de consultanta imobiliara DTZ, a spus, recent, intr-un interviu acordat DailyBusiness.ro, ca „trendul de scadere a chiriilor va continua probabil in primele 3 luni din 2010, pentru ca perspectivele economice nu se arata prea imbucuratoare”, dar ca din a doua jumatate a anului piata se va echilibra, ca urmare a scaderi stocului de spatii comerciale.