- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Romania, o piata logistica „rece”. Prognozele nu justifica investitiile

21 Apr, 00:01 • cristina.mihai
Piata spatiilor logistice din Bucuresti continua sa fie una in care valoarea proprietatilor este supra-apreciata, iar previziunile de evolutie a chiriilor si veniturilor pe urmatorii 5 ani nu justifica, in ochii investitorilor, intrarea pe acest domeniu, potrivit celui mai recent raport dedicat acestui segment de piata al DTZ.
Romania, o piata logistica rece. Prognozele nu justifica investitiile

Indicele este calculat pe baza raportarii veniturilor si a randamentelor care se preconizeaza ca pot fi obtinute in urmatorii 5 ani, la gradul de risc existent in piata.

Raportul arata ca Bucurestiul face parte din pietele „reci”, neinteresante pentru investitii in domeniu, ca urmare a unei supra-aprecieri a preturilor proiectelor cu circa 8%.

Ca nivel al supraevaluarii, Romania se situeaza dupa Budapesta si Oslo, unde proprietatile sunt supra-apreciate in medie cu circa 14%, insa este inainte de Dublin, Heathrow si Glasgow, de asemenea piete „reci”, dar unde supraevaluarea proprietatilor este apreciata la o medie de 6%, conform unui studiu DTZ.

Varsovia, Helsinki sau Madrid sunt considerate piete „caldute”, in timp ce Bruxelles este cea mai atractiva piata din punct de vedere al investitiilor, cu o sub-apreciere a valorii proprietatilor de 12%. Bruxelles este urmata in topul atractivitatii de Antwerp, Manchester si Praga.

Sectorul logistic este unul dintre cele mai atractive din Europa, indexul de valoare al DTZ indicand un scor de 54 pe acest segment, fata de 52 in zona de retail si 25 in domeniul cladirilor de birouri. Aceasta desi in unele capitale, logisticul nu capteaza inca interes.

In ceea ce priveste prognozele de evolutie a chiriilor in urmatorii 5 ani, pe piata bucuresteana sunt asteptate majorari anuale de 1-2%. Doar pe trei piete sunt estimate cresteri de 2-3,5% anual, Antwerp, Dublin si Barcelona.

Pe pietele din Europa Centrala si de Est, consultantii DTZ noteaza ca este de asteptat ca Ungaria, Polonia si Romania sa conduca plutonul revigorarilor economice in 2011-2012.

Polonia continua sa fie cea mai performanta piata din Europa la cresterea PIB-ului cu crestere de aproape 4 % in 2010, iar in Ungaria si Polonia previziunile pe termen mediu sunt pozitive.

Chiriile spatiilor logistice sunt asteptate sa creasca in Praga in 2011, iar apoi din 2012 in Polonia, Ungaria si Romania.