- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Schimburile de locuinte: Cererea a luat avant, dar tranzactiile sunt rare

27 May, 00:01 • cristina.mihai
Cererea de schimburi de locuinte intre proprietarii a prins avant anul acesta, in conditiile in care accesul la creditare ramane dificil pentru persoanele care doresc sa-si achizitioneze o alta locuinta. Totusi, acest tip de tranzactii raman in continuare destul de rare, pe o piata imobiliara cvasi-blocata.
Schimburile de locuinte: Cererea a luat avant, dar tranzactiile sunt rare

Ca urmare a cererii de astfel de tranzactii, anul acesta a aparut si un portal imobiliar dedicat exclusiv acestor anunturi, iar serviciul de tranzactii imobiliare fara intermediari MagazinulDeCase.ro a lansat recent o sectiune de schimburi de proprietati.

Pe schimbimobil.ro, portal lansat la finalul lunii februarie de compania ieseana Fi.D.Elia Casa, sunt publicate cateva sute de astfel de anunturi, conform companiei, iar pe MagazinulDeCase, cateva zeci.

Agentia imobiliara ieseana Fi.D.Elia Casa a intermediat 2 tranzactii de schimburi de locuinte anul acesta. „Noi avem activitatea in Iasi, unde am intermediat doua astfel de tranzactii. Negocierile intre proprietari au durat doua-trei saptamani si s-au finalizat destul de greu pentru ca isi supraevaluau proprietatile”, a spus Cristian Diaconu, administratorul agentiei imobiliare.

Unul dintre schimburi a fost intre un apartament de 3 camere si unul de 2 camere si altul intre un apartament de 2 camere si o casa.

„Schimburile intre proprietari exista si au existat pe piata, insa nu sunt frecvente. Anul acesta numarul de astfel de tranzactii ar putea sa creasca, ca urmare a accesului mai greu la finantare”, a spus Ion Marin, vice-presedintele Uniunii Notarilor Publici din Romania.

„Acest tip de tranzactie este o alternativa pentru cei care doresc o alta locuinta si este in acest moment un tip de tranzactie din care nimeni nu „pierde” in cazul unei valorizari sau devalorizari ulterioare a proprietatilor de pe piata”, a spus Tudor Florea, reprezentantul firmeri Tudor&Partners, care administreaza site-ului SchimbImobil.ro.

„Aceste tranzactii se bazeaza pe valoarea de schimb si in cazul in care preturile scad, vor scadea pentru ambele proprietati, iar daca cresc, vor creste pentru ambele proprietati”, a adaugat Marin.

Principalul dezavantaj al acestor oferte si motivul pentru care nu au loc mai frecvent este faptul ca cererile si ofertele sunt greu de corelat.

„Pana acum nu s-a incheiat nici o tranzactie prin site-ul nostru, pentru ca este foarte greu de corelat o cerere cu o oferta, cerintele fiind punctuale. Unii clienti vor o locuinta mai mare, altii vor sa schimbe zona si au preferinte foarte specifice”, a spus Matei Malos, directorul general al MagazinulDeCase.ro.

„Am realizat acest site ca o alternativa la blocajul de pe piata”, a spus Diaconu.

Agentia imobiliara a investit circa 2.000 de euro in crearea portalului. Anunturile se publica gratuit, firma tintind venituri din publicitate.

„In opinia mea, daca criza va continua acest tip de oferta va creste”, a mai spus Diaconu.

Portalul SchimbImobil.ro nu cuantifica numarul de tranzactii rezultate in urma anunturilor publicate.