- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Sonae Sierra si Caelum au redus la jumatate un proiect rezidential pregatit in Titan

02 Jul, 12:36 • cristina.mihai
Companiile Sonae Sierra si Caelum Development au modificat proiectul complexului imobiliar Parklake, renuntand la constructia uneia dintre cele doua cladiri rezidentiale, au spus miercuri reprezentantii celor doua companii.
Sonae Sierra si Caelum au redus la jumatate un proiect rezidential pregatit in Titan

„Initial erau proiectate doua cladiri rezidentiale, insa in urma discutiilor cu autoritatile am hotarat sa renuntam la o cladire si sa o inlocuim cu facilitati sportive. Acest lucru presupune o scadere a costurilor, dar si o scadere a profitului”, a spus Wojciech Ananiew, directorul de operatiuni al grupului Caelum Development.

Decizia de a renunta la constructia uneia din cladirile rezidentiale vine si ca urmare a faptului ca tema proiectului este „verdele”.

Reprezentantii celor doua companii au specificat ca decizia nu a fost determinata de inceputul mai dificil din acest an al pietei rezidentiale.

„Este o piata competitiva, iar vanzarile si sucesul unui proiect rezidential depind de concept si calitate”, a comentat Ingo Nissen, director general Sonae Sierra.

Companiile Sonae Sierra si Caelum Development vor investi 30-40 mil. euro in cladirea rezidentiala din complexul ParkLake Plaza din vecinatatea parcului Titan din Capitala, au spus reprezentantii celor doua companii.

„Cladirea va avea in jur de 300-350 de locuinte, nu s-a stabilit exact, si cel mai probabil va fi destinata clasei medii, avand in vedere zona constructiei”, a spus Ingo Nissen, director general Sonae Sierra.

„Personal as fi construit o cladire cu mai multe locuinte”, a spus Nissen.

Intreg proiectul ParkLake se va intinde pe o suprafata totala de 8,2 hectare si va cuprinde pe langa cladirea rezidentiala si un mall cu 110.000 mp inchiriabili.

„Investitiile in infrastructura se vor ridica la cateva milioane de euro”, a precizat Ananiew.

Intregul complex comercial valoreaza 600 mil. euro si a fost contractat in proportie de circa 45%, inainte de obtinerea avizelor.

Pe langa Cora si Cinema City, printre chiriasi se numara Diverta si IPP Fashion, cu branduri ca Diadora sau Leonardo.

„Am fost acuzati ca vom distruge o parte din parc, insa noi nu vedem astfel lucrurile, mai ales ca pentru orice copac pe care il vom taia vom planta doi, iar tema centrului comercial este tocmai „verdele”. Vom avea spatii verzi in exterior, pe acoperisul mall-ului si vom planta copaci si de asemenea vor exista copaci si in interiorul centrului comercial, pentru ca acest mall este unul din a treia generatie, in care accentul este pus pe spatiile pentru divertisment si pe spatiile de relaxare”, a spus Ingo Nissen.

„In plus, terenul pe care construim, amplasat langa parcul Titan, dupa cutremurul din 1977 a fost folosit ca depozit pentru partile constructiilor distruse de cutremur, chiar si in prezent existand pe teren dealuri formate din acesti munti de resturi”, a adaugat Nissen.

„Pe langa acoperisul verde, dorim sa implementam mai multe tehnologii pentru reducerea energiei, insa totul depinde de aprobarile pe care le primim de la autoritati”, a adaugat Ingo Niessen.

Noul centru comercial va avea o suprafata construita de aproximativ 300.000 mp, din care peste 110.000 mp vor fi inchiriabili.

Complexul va cuprinde peste 3.000 de locuri de parcare, cele mai multe dintre acestea fiind amplasate la subsol, astfel incat sa fie minimizat impactul asupra mediului.

Peste 22% din aceasta suprafata este rezervata spatiilor verzi si facilitatilor sportive, acestea din urma ocupand peste 18.500 de mp din cadrul complexului. Mall-ul va avea un acoperis „verde”, respectand unul dintre principiile cladirilor ecologice, care presupune plantarea de copaci sau arbusti pe acoperisul cladirilor.

ParkLake Plaza va avea terenuri de baschet si tenis, piste pentru rolleri, un teren de golf si locuri de joaca pentru copii.

Dezvoltatorii inca nu au ales compania de constructii.

„Este un proiect foarte mare si este posibil sa apelam la mai multe companii de constructii”, a spus Wojciech Ananiew.

„Inca nu am luat o hotarare in acest sens, insa eu personal as prefera sa lucram cu mai multe companii de constructii, mai mici decat cu un antreprenor general si sa supervizam noi santierul, pentru ca astfel am avea mai multe flexibilitate”, a precizat Nissen.

„Spre exemplu, daca un chirias vrea un magazin pe doua nivele, dupa ce semnam contractul cu un antreprenor general, acesta ne poate cere o suma suplimentara semnificativa pentru aceasta modificare”, a explicat Nissen.

Compania portugheza Sonae Sierra detine 47 de centre comerciale in Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia, Romania si Brazilia, cu o suprafata totala de inchiriat de 1,9 milioane de metri patrati.

Sonae Sierra are 14 proiecte in dezvoltare si 15 proiecte noi in diferite faze de finalizare in Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia, Romania si Brazilia, cu o suprafata totala de inchiriat de 1 milion de metri patrati. In 2007, centrele sale au avut peste 435 milioane de vizite.

Caelum Development, cu sediul in Varsovia, a fost fondata in 2002 de Capital Partners Holding, un investitor privat irlandez cu o experienta de peste 10 ani pe piata imobiliara.

Caelum Development este prezenta pe piata romaneasca din septembrie 2006. In ianuarie 2007 a achizitionat terenul Parklake Plaza in colaborare cu Ri Investments.

In anii trecuti, Caelum Development a investit in principal in Polonia, in outlet-uri de retail multi-functionale, hoteluri si birouri, ceea ce a adus companiei o crestere anuala de peste 200%.

In urma cresterii dinamice si activitatilor variate, compania a decis sa isi schimbe strategia si sa devina dezvoltator independent. In prezent, portofoliul Caelum Development cuprinde 46 de proprietati (in folosire sau in constructie) in Polonia, Romania, Ungaria si Germania.