- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Sperantele imobiliare, \”demolate\” de criza: Singura deschidere de mall prevazuta anul acesta in zona Moldovei a fost amanata

29 Jul, 11:59 • cristina.mihai
Deschiderea mini mall-ului Cadran din Husi, o investitie a dezvoltatorului imobiliar Red Capital Management, a fost din nou amanata, ca urmare a unor probleme legate de finantarea pe care ar fi urmat sa o primeasca de la Immorent, divizia de investitii imobiliare a Erste Bank, au spus surse din piata pentru DailyBusiness.ro.
Sperantele imobiliare, \demolate\ de criza: Singura deschidere de mall prevazuta anul acesta in zona Moldovei a fost amanata

Sursele citate au mentionat ca dezvoltatorul are dificultati in a accesa finantarea pe care a obtinut-o la finalul anului trecut. „Finantatorul (Immorent-n.r.) ataca anumite clauze din contractul de finantare, care era unul de tipul sale &lease back”, au spus sursele.

Christian Hiver, directorul comercial al RED, nu a dorit sa comenteze informatia potrivit careia deschiderea a fost amanata ca urmare a unor probleme legate de finantare. Acesta a declarat doar ca mall-ul din Husi nu s-a deschis inca si ca probabil nu va fi deschis in acest an. Oficialii Immorent nu au putut fi contactati pana la momentul publicarii acestui articol.

Compania Red Capital Management a anuntat la inceputul acestui an ca a obtinut o finantare de la Immorent pentru finalizarea proiectului de retail din Husi, a carui finalizare, programata initial in aprilie 2009, a fost blocata ca urmare a conditiilor dificile din piata. La inceputul anului, proiectul era finalizat in proportie de peste 90%.

Mall-ul din Husi, cu o suprafata totala construita de 4.500 mp si 120 de locuri de parcare, ar fi fost singurul din portofoliul Red care ar fi urmat sa fie deschis in acest an, celelalte proiecte ale companiei fiind stopate pentru a fi regandite sau continuate intr-un ritm mai lent, ca urmare a crizei.

Compania a inceput sa isi reanalizeze proiectele de retail park-uri din portofoliu, dupa ce anul trecut a fost nevoita sa inchida centrul comercial Armonia Braila, ca urmare a rezultatelor slabe. Proiectul din Braila nu a fost redeschis, pana in prezent.

La inceputul anului acesta, oficialii companiei au anuntat ca se concentreaza pe dezvoltarea primelor doua mini mall-uri din reteaua Cadran, cel din Husi si inca unul in Marghita (judetul Bihor), pentru care tocmai obtinusera o finantare. Proiectele fac parte dintr-un plan mai amplu al companiei, care prevedea constructia a 30 de centre comerciale de mici dimensiuni in orasele mici din Romania.

Pana in prezent, insa, compania nu a inaugurat niciunul dintre proiectele din retea.

Proiectul din Marghita ar fi urmat sa fie a doua deschidere din reteaua de mini mall-uri, insa oficialii companiei nu au mai furnizat informatii despre evolutia acestui proiect. Stadiul de constructie al proiectului era mai putin avansat, asa ca deschiderea acestuia nu era prevazuta pentru 2010.

Actionarii principali ai companiei RED sunt fondurile de investitii Warburg Pincus, din Statele Unite ale Americii si GED Group, din Spania.