- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Toamna se numara promotiile din imobiliare: Dezvoltatorii primesc masini sau case vechi ca avans

24 Sep, 17:31 • cristina.mihai
Preturile reduse nu mai sunt suficiente pentru a atrage clientii de locuinte, asa ca dezvoltatorii vin la targurile imobiliare Timon si TNI cu noi cadouri pentru cumparatori. Printre acestea, masini si garsoniere vechi ca avans pentru o vila noua, abonamente VIP la opera sau fitness sau discount-uri care echivaleaza cu ratele pe un an la creditul luat prin Prima Casa.
Toamna se numara promotiile din imobiliare: Dezvoltatorii primesc masini sau case vechi ca avans

Majoritatea proiectelor rezidentiale prezente la targurile imobiliare din aceasta toamna au preturile mai mici decat in toamna anului trecut, scaderile ajungand pana la 30%. Unii dezvoltatorii insa nu au mizat doar pe reducerile de pret in cadrul targurilor, venind cu promotii suplimentare.

Astfel, unul dintre marii dezvoltatori din Bucurest, Domus Stil, detinut de fratii Negoita, prezent in cadrul targului imobiliar Timon, ofera cumparatorilor de apartamente de 2 camere o masina cadou, iar complexul rezidential Salaj Residence care are preturi de 83.000 euro inclusiv Tva pentru vile de 200 mp, accepta ca avans garsoniera sau masina veche a clientului.

Si cartierele de lux ofera cadouri cumparatorilor. Astfel, in proiectul Lotus Cismigiu se ofera abonamente VIP la Opera, la Teatrul National si la fitness, iar pentru case cumparate in Flamingo Garden sau Flamingo City, se vor primi cadou ambarcatiuni.

Un alt dezvoltator care vine cu oferte promotionale este Adama, prezent tot la Timon, care le va plati clientilor ratele la Prima Casa in primul an. Plata ratelor este de fapt un discount pe care compania il aplica pretului apartamentului. „Potrivit unui calcul ar trebui sa oferim un discount de circa 4.200 euro”, spun oficialii Adama.

Si in cadrul Targului National Imobiliar care are loc concomitent cu Timon, dezvoltatorii au venit cu oferte promotionale inedite, Impact lansand spre exemplu un Drive test pentru locuinte si permitand potentialilor clienti sa locuiasca de proba in locuintele din Greenfield. De asemenea, compania ofera discount-uri de circa 12% pentru unele locuinte.

In plus, in cadrul TNI s-au lansat astazi si 2 proiecte rezidentiale noi. Compania ARH Ventures, un business de familie israelian, a lansat primul sau proiect rezidential de pe piata romaneasca, o investitie de 8 mil. euro, derulata din fonduri proprii in apropierea Capitalei, iar Impact a lansat al 6-lea subansamblu din proiectul rezidential Greenfield, il Giardino.

Il Giardino are 4 blocuri cu circa 200 unitati locative si in prezent are loc organizarea santierului. Proiectul Greenfield dezvoltat de Impact este compus din mai multe subansambluri rezidentiale pe un teren de 60 de hectare in nordul Capitalei.

Ce miscari au fost pe piata in 2009

Principalele miscari de pe piata in acest an au fost scaderile de pret, dar si de tranzactii. Totusi, sunt si unii dezvoltatori care au vandut mai bine in acest an, atragand si clienti investitori din strainatate, iar unii dezvoltatori au inceput sa creasca preturile, considerand ca piata s-a stabilizat.

Adama, spre exemplu, a vandut anul acesta 120 de noi locuinte in Romania, mai mult decat anul trecut, potrivit reprezentantilor companiei.

„Toamna trecuta a fost un blocaj la nivel de piata”, au spus reprezentantii companiei, care au adaugat ca daca investitorii care contractau blocuri intregi au iesit de pe piata, acum au vandut locuinte catre investitori israelieni mai mici, care au achizitionat cateva locuinte cu scopul de a le inchiria ulterior si catre clientii finali.

„In Evocasa Selecta am vandut 27 de apartamente in 45 de zile, majoritatea catre investitori”, spun oficialii Adama.

Compania Ktik Development a crescut pretul pe mp in proiectul Privighetori Baneasa cu 100 euro, pana la 1.100 euro pe mp, dupa ce anterior a operat o scadere de pret de la 1.800 euro la 1.000 euro pe mp.

Proiectul are 172 de apartamente dintre care jumatate sunt vandute, iar 25% din tranzactii au avut loc anul acesta.

„Am crescut usor preturile, pentru ca am considerat ca s-a atins pretul real pe piata si noi eram la un nivel mai jos”, au spus reprezentantii companiei.

O alta cale aleasa de dezvoltatori in acest an au fost inchirierile. Spre exemplu, in Estia Residence, amplasat langa Lacul Tei din Capitala, sunt inchiriate catre manageri romani sau expati circa 7% din totalul unitatilor locative cu sume cuprinse intre 1.000 si 6.000 euro pe luna, in functie de tipul de apartament.

„Sunt vandute 21 de apartamente din 79, iar 5 sunt inchiriate. Au fost si 4 clienti care au renuntat la locuinte pentru ca nu mai puteau accesa un credit ipotecar”, a spus Andreea Stoica, reprezentantul de vanzari al Werland, dezvoltatorul proiectului Estia.