- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Top 5 cele mai ieftine proiecte rezidentiale din Capitala pentru clasa medie

21 Apr, 00:01 • cristina.mihai
Scaderile de pret si ofertele promotionale de pe piata nu au schimbat topul celor mai ieftine proiecte rezidentiale mari din Capitala, care are inca in frunte doua cartiere "low-cost", Rasarit de Soare si Confort City, ale caror preturi de vanzare sunt similare cu cele din momentul lansarii.
Top 5 cele mai ieftine proiecte rezidentiale din Capitala pentru clasa medie

Topul a fost realizat luand in calcul proiectele imobiliare importante (cu minim 100 de locuinte disponibile in prezent la vanzare) din interiorul orasului, iar pretul de vanzare a fost considerat pretul total al locuintei, si nu cel pe metru patrat, avand in vedere faptul ca piata romaneasca este foarte sensibila la pret, iar dezvoltatorii au inceput sa reduca din dimensiunile locuintelor pentru a dinamiza vanzarile.

Segmentul mediu este unul dintre cele mai „sarace” la nivel de oferta, fiind considerat riscant de catre dezvoltatori chiar in perioada de boom a pietei. Anul 2008 a adus insa mai multe proiecte rezidentiale mai ieftine, dezvoltatori ca Giulesti Real Estate, CanServ sau Conarg realizand potentialul acestui segment si lansand ansambluri formate preponderent din unitati cu dimensiuni reduse (apartamente de 2 camere si garsoniere) la preturi finale mai mici.

Aceste proiecte continua sa fie printre cele mai ieftine de pe piata.

Totusi, vanzarile au incetinit si in cazul acestor unitati. In cadrul celor 5 proiecte rezidentiale selectate in acest top, s-au contractat in total doar circa 100 de unitati locative in primul trimestru al acestui an.

1. Rasarit de Soare este amplasat in Titan si cuprinde aproape 1.000 de unitati locative din care circa 60% sunt contractate. In cadrul proiectului mai sunt disponibile atat garsoniere, cat si apartamente de 2 camere.

Pretul garsonierelor este de 46.000 euro, iar al apartamentelor de 2 camere de 67.000 euro, la aceste valori adaugandu-se TVA.

Pretul pe metru patrat in cadrul ansamblului rezidential variaza intre 1.100 si 1.300 euro.

Proiectul presupune o investitie de 60 mil. euro si va fi finalizat integral anul acesta, cu 9 luni mai devreme decat a fost preconizat initial.

Circa 2-3% din cadrul proiectului s-a vandut de la inceputul anului, a spus Romeo Cazanescu, directorul general al Conarg Real Estate.

2. Confort City, dezvoltat de fratii Negoita prin compania Domus Stil, are preturi la garsoniere cuprinse intre 47.000 si 49.000 euro, inclusiv TVA.

Preturile actuale din cadrul proiectului sunt similare cu cele de la inceputul lui 2008, desi in cursul anului trecut au fost doua valuri de cresteri, potrivit lui Ionut Negoita.

In total, proiectul cuprinde 1.680 de unitati locative, din care sunt contractate 40%.

Compania a incheiat, in primul trimestru din 2009, 50 de antecontracte, cu circa 20% sub numarul antecontractelor incheiate in T4 2008, pentru 63 de unitati.

3. Primavara Lujerului este dezvoltat de Canserv si va fi finalizat in 2010. In cadrul proiectului, cea mai ieftina locuinta are un pret de peste 59.000 euro cu TVA inclus.

Proiectul, care va fi finalizat in toamna lui 2010, cuprinde circa 1.000 de unitati locative, din care s-au contractat peste 20%.

In primele 3 luni ale anului, compania a vandut 17 unitati in cadrul proiectului.

„Preturile au ramas la nivelul din primavara lui 2008, cand am lansat ansamblul”, a spus Raluca Oprescu, consultant de vanzari.

Proiectul rezidential Primavara Lujerului presupune o investitie de 150 milioane euro si va include un hotel de 4 stele si spatii de birouri.

4. Pallady Towers, dezvoltat de firma Buc Invest, controlata de actionarii Gigant Construct, are preturi care pornesc de la aproape 50.000 euro plus TVA, in cazul garsonierelor.

Compania a scazut preturile cu in cadrul proiectului cu 27% in toamna lui 2008, de la 1.500 euro pe mp, la 1.090 euro pe mp plus TVA. In prezent preturile sunt de 1.000 euro pe mp, plus TVA cu 8% mai mic decat la finalul anului trecut.

Din cele 200 de unitati locative din Pallady Towers, 60 au fost vandute.

5. Lacul Morii. In acest proiect, Nordului Houses revinde 140 de unitati locative, dintre care peste 80 sunt garsoniere. Pretul garsonierelor este de aproape 55.000 euro. Acestea sunt locuintele cu cele mai mici preturi din portofoliul companiei, care revinde locuinte pentru mai multi investitori straini.

Dezvoltatorul proiectului Lacul Morii, Giulesti Real Estate, inca nu a demarat vanzarea urmatoarei faze a proiectului.

Ansamblul rezidential Lacul Morii este dezvoltat printr-o investitie de circa 40 mil. euro si cuprinde in total 420 de locuinte, din care 252 sunt garsoniere.

Complexul rezidential cuprinde 6 blocuri si va fi construit in zona de nord-vest a Bucurestiului, pe o suprafata de 15.803 metri patrati, in apropiere de Calea Giulesti.

In cazul locuintelor care au suprafete mai mici de 120 mp si pret de sub 380.000 lei, TVA-ul este de 5%, conform reglementarilor in vigoare.

Pe piata sunt si proiecte rezidentiale de dimensiuni mai reduse, in care preturile de pornire sunt chiar mai mici, de sub 50.000 euro, cum ar fi un mini proiect in Prelungirea Ghencea, dezvoltat de agentia Apulum 94 care are preturi cuprinse intre 34.000 si 54.000 euro plus TVA sau proiectul Topaz Green dezvoltat de Soft Construct Consulting care are un pret pe mp de 850 euro plus TVA, pretul de pornire pentru o locuinta fiind de peste 40.000 euro. In Serena Apartaments preturile pornesc de la aproape 50.000 euro, insa dimensiunile proiectului sunt mai reduse, dezvoltatorul hotarand sa-l imparte in doua faze, ca urmare a crizei.

Compania CanServ a mai dezvoltat ansamblul Primavara Rezidential, amplasat in sectorul 6 al Capitalei, care cuprinde 486 de locuinte. In cadrul acestui proiect mai sunt disponibile 85 de unitati locative.

In cadrul acestui proiect cea mai ieftina locuinta in momentul de fata este o garsoniera de 45.000 euro cu TVA inclus. Preturile apartamentelor de 2 camere din cadrul complexului pornesc de la 78.000 euro cu TVA inclus.

De asemenea, Gigant Construct mai dezvolta prin firma Invest Imobiliar Construct proiectul Pallady Residence din cartierul Titan din Capitala, unde a scazut preturile locuintelor pentru a doua oara in ultimele 6 luni, ca urmare a ritmului incetinit de vanzari.

Pretul in cadrul proiectului este in prezent de 975 euro pe metru patrat cu TVA inclus, fata de 1.000 euro/mp plus TVA la inceputul anului.

In cadrul acestui proiect mai sunt disponibile 25 de apartamente din cele peste 130, iar cea mai ieftina locuinta este o garsoniera de 61 mp la 60.000 euro.