- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Trei proprietari de mall-uri se lupta sa reinceapa proiectele din Craiova

04 Mar, 12:26 • cristina.mihai
Proprietarii mall-ului West Gate din Craiova au depus o noua cerere pentru autorizatia de constructie, dupa ce vechile avize au expirat. In faza de avize se afla si proiectul Electroputere Parc din acelasi oras, potrivit oficialilor Primariei Craiova. In acelasi timp proprietarii Adorra Mall se lupta sa creasca gradul de preinchiriere pentru a putea sa reia lucrarile de constructie.
Trei proprietari de mall-uri se lupta sa reinceapa proiectele din Craiova

Mall-ul West Gate a fost preluat integral de fondul de investitii imobiliare Immofinanz la inceputul lui 2010. La aceea data, fondul de investitii a mai preluat integral si proiectul Euromall Galati, ambele proiecte fiind deja demarate.

Proiectul din Craiova are structura ridicata, insa constructia a fost blocata ca urmare a crizei. La data achizitiei, oficialii Immofinanz au declarat ca au decis sa preia integral cele doua proiecte, inainte de finalizare, pentru a le dezvolta singuri.

Si ceilalti doi dezvoltatori de mall-uri din Craiova incearca sa demareze proiectele. In timp ce Sonae Sierra lupta pentru a creste nivelul de preinchirieri din Adorra Mall, nivel care a ajuns deja la circa 40%, K&S Development a ajuns deja la un grad de ocupare de peste 80% in cadrul proiectului din Electroputere Parc, centru comercial care insa nu a obtinut inca avizele, dar care are finantare. Potrivit oficialilor K&S, UniCredit a acordat o finantare de peste 45 mil. euro pentru constructia Electroputere Craiova, adica 50% din valoarea totala a investitiei.

Craiova este unul dintre marile orase din Romania pe care criza le-a lasat fara mall-uri, dupa ce situatia economica a blocat proiectele Adorra si West Gate.

Cine va demara primul constructia? Cele mai mari sanse le are Electroputere Parc, proiect care presupune practic doar reamenajarea unor hale industriale. Totusi, si proiectul West Gate are structura finalizata asa ca ar putea sa fie finalizat relativ repede.

Craiova nu este singurul oras fara mall-uri unde dezvoltatorii cu proiecte incearca sa reia investitiile. O situatie similara este si in Galati, oras unde Immofinanz are de asemenea un centru comercial blocat in faze avansate de constructie.

Tot in Galati ar vrea sa demareze constructia mall-ului Galleria si GTC. Reprezentantii dezvoltatorului au spus anterior, pentru DailyBusiness.ro. ca in acest an ar vrea sa demareze Galleria Galati.

Analistii imobiliari au spus pentru DailyBusiness.ro ca nivelul chiriilor din orasele unde nu sunt mall-uri deschise sunt mai ridicate decat in orasele unde sunt deja centre comerciale functionale.