- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Un plafon din galeria Vitantis s-a prabusit. O parte din centrul comercial va fi inchisa

16 Sep, 13:56 • cristina.mihai
Un plafon de gips-carton din cadrul centrului comercial Vitantis din Capitala s-a prabusit in cursul dupa-amiezei de astazi. Oficialii Vitantis spun ca nu au fost victime si ca etajul galeriei va fi inchis pe perioada anchetelor.
Un plafon din galeria Vitantis s-a prabusit. O parte din centrul comercial va fi inchisa

„Acum inca nu stim ce s-a intamplat. Tot ce pot spune este ca este vorba de un plafon de gips-carton si ca avem asigurare”, a spus pentru DailyBusiness.ro Vlad Dragoescu, investment manager la Equest, proprietarul cladirii.

„Suntem aici cu pompierii si primarul si vom reveni cu o declaratie oficiala. Etajul va fi inchis cel putin 2-3 saptamani pe perioada investigatiilor”, spune Dragoescu.

Hipermarketul Carrefour din centrul Vitantis nu a fost afectat direct, insa momentan a fost inchis, urmand sa fie redeschis in circa 4 ore (in jurul orei 18 – n.r.), conform lui Dragoescu.

Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4, a spus la Realitatea TV ca activitatea societatii va fi inchisa pe perioada anchetei. El a precizat ca din cauza scurgerilor de apa este posibil ca un alt tavan sa se prabuseasca.

La orele 14:30 in interiorul centrului comercial nu mai erau decat echipele de investigatii, insa la intrarea in galeria comerciala sunt peste 100 de persoane: polististi, pompieri, gardieni si clienti care „sprijina” carucioarele goale.

Centrul comercial Vitantis s-a deschis in toamna lui 2008 dupa o investitie de 60 mil. euro. Proiectul are o suprafata totala inchiriabila de 34.219 mp, dintre care 11.392 mp reprezinta galeria comerciala.

Incidente de acest fel au mai avut loc anul acesta in Romania. In lunile mai si iulie, tavanele centrelor comerciale Iulius Mall din Cluj si Timisoara s-au prabusit din cauza infiltratiilor de la ploi.

„Nici nu vreau sa ma gandesc la un cutremur”

Cum se face ca multe imobile construite in ultimii ani au probleme?

Intr-un comentariu publicat pe Facebook, cu privire la acest articol, utilizatoarea Sim Mona scrie ca „pe vremea lui Ceausescu, tata lucra la intreprinderea Granitul si stiu ce controale de calitate erau, mai ales dupa cutremur”.

Ea se recomanda inginer constructor, cu activitate de vanzare a materialelor de constructii – otel beton, plase sudate.

„Avem clienti care, desi noi vindem numai marfa romaneasca, certificata calitativ conform normelor, vor orice, numai sa fie ieftin. Cumpara la negru otelul beton de provenienta dubioasa, il pun in lucru – si sa ne gandim ca este vorba de structura de rezistenta! – subdimensioneaza armarile ca sa iasa mai ieftin, nu respecta proiectele, dar in final primesc avize de la Inspectoratul de Stat”, povesteste Sim Mona.

Apoi, imobilele sunt vandute de cateva ori si pe urma „prinde orbul, scoate-i ochii”, avertizeaza utilizatoarea de pe Facebook.

„Nu vreau sa ma gandesc ce s-ar putea intampla in eventualitatea unui cutremur… O sa vedeti atunci cate cladiri noi nu sunt ceea ce par la prima vedere”, a conchis Sim Mona.

Update 15:00-Reactia oficiala a Vitantis

Oficialii Vitantis au spus ca o portiune de maxim 500 mp din tavanul fals de gips-carton s-a fisurat.

De asemenea reprezentantii centrului comercial au precizat ca portiunea afectata era inchisa in totalitate, intrucat centrul comercial urmeaza sa primeasca noi magazine, fiind in plin proces de reamenajare.

In afara prabusirii acestei portiuni restranse din tavanul centrului comercial, nu au existat daune de niciun alt tip, au precizat oficialii Vitantis care au mentionat si ca in cadrul incidentului, magazinul Carrefour nu a fost implicat in niciun fel, intrucat acesta s-a produs la etajul I al galeriei comerciale.

„Impreuna cu autoritatile locale, am realizat deja o comisie care va analiza in detaliu cauzele incidentului si care ne va permite sa va tinem la curent cu rezultatele”, mai spun oficialii companiei.