- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Vestitorii primaverii: Numarul locuintelor scoase la vanzare, in crestere cu 25% in martie

05 Apr, 00:01 • cristina.mihai
Numarul locuintelor vechi scoase la vanzare in luna martie estede 2.250, in crestere cu 25% fata de luna ianuarie a acestui an, potrivit celei mai recente statistice a site-ului de profil AnunturiParticulari.ro.
Vestitorii primaverii: Numarul locuintelor scoase la vanzare, in crestere cu 25% in martie

Chiar daca in crestere fata de ianuarie, numarul de oferte scoase in piata in martie 2011 este sub nivelul din martie 2010, cand erau peste 2.300 de locuinte nou ofertate.

Cea mai mare crestere la inceput de an a fost inregistrata pe segmentul apartamentelor de 3 camere, unde oferta s-a majorat cu 40%, pana la aproape 720 de noi locuinte. Cea mai scazuta crestere, de 15%, a fost inregistrata in cazul apartamentelor de 2 camere, unde au fost scoase la vanzare aproape 860 de unitati.

Ce anume a determinat aceasta crestere de oferta? Valentin Ilie, directorul executiv al Coldwell Banker spune ca in opinia sa exista un cumul de factori.

„Nu cred ca finalizarea Prima Casa 3 a determinata aceasta efervescenta. A fost un impact usor al programului, un efect al venirii primaverii, moment in care piata incepe in mod traditional sa fie mai dinamica, dar si un efect al faptului ca preturile sunt stabile de o buna perioada de timp, iar proprietarii nu mai vad scaderi peste scaderi”, spune Ilie.

Acesta considera ca si intoarcerea clientilor pe piata a avut un efect asupra cresterii ofertei. „Cererile de apartamente au urcat cu 300% in acest an. Tranzactiile efective au crescut doar foarte putin, dar interesul este urias comparativ cu anul trecut”, mai spune Ilie.

Cat despre zvonurile legate de cresterea preturilor locuintelor ca urmare a modificarilor Prima Casa, acestea nu au fost confirmate de evolutia preturilor medii din luna martie. Statistica AnunturiParticulari.ro arata o scadere de 1% in Bucuresti, in timp ce indicele de pret al Imobiliare.ro arata o crestere de sub 1% in Capitala. Avand in vedere diferentele de metodologie ale celor doua sisteme de calcul, dar si diferentele aproape inexistente ale preturilor, arata ca piata continua sa fie una stabila, fara oscilatii majore.

„Plafonul limitat al programului Prima Casa 3 a facut ca persoanele interesate de achizitia unei locuinte sa se precipite si, teoretic, sa puna presiune asupra preturilor. In acest moment sunt banci care au terminat plafonul alocat si sunt blocate sute de dosare depuse de clienti”, au spus oficialii AnunturiParticulari.ro.

„Anuntul privind lansarea programului Prima Casa 4, in conditii cel putin la fel de avantajoase, a dus la relaxarea lucrurilor si la linistirea pietei. In acest moment se poate vorbi de un interes crescut pentru achizitia de locuinte, dar care nu a dus la o crestere a preturilor, ci dimpotriva. Asa cum unii se grabesc sa cumpere, altii se grabesc si mai tare sa vanda”, au adaugat acestia.

Lucrurile nu au decurs la fel in toate orasele.

Preturile au evoluat timid dar diferit in cele sapte orase pe care le analizam. Ele au oscilat intre -2,5%, cel mai mare procent de scadere fiind inregistrat la Ploiesti si +1,3%, varf atins de segmentul apartamentelor noi din Brasov”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

„In perioada urmatoare, va exista un relativ echilibru pe piata rezidentiala intretinut in buna masura de asteptarea unor semnale pozitive concrete pe plan economic, dar si de largirea adresabilitatii Programului Prima Casa”, a mai spus Erimescu.

Daca de la luna la luna nu se simt oscilatii de pret majore, fata de aceeasi perioada a anului trecut, toate portalurile care fac statistici arata scaderi de peste 15% ale preturilor.

MagazinulDeCase.ro arata spre exemplu ca in martie 2011, fata de martie 2010, preturile au scazut cu pana la 17%.

Fata de martie 2009, preturile sunt insa mai mici cu pana la 30%, arata statistica AnunturiParticulari.ro.