- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Vine toamna, sezonul cresterii chiriilor. 2009 ar putea fi insa un an atipic

27 Aug, 00:01 • cristina.mihai
Noul an universitar se apropie, studentii se intorc din vacanta. Vor creste chiriile la apartamente, la fel ca in fiecare toamna? Pe fondul unei piete haotice, specialistii imobiliari au analizat, pentru DailyBusiness.ro, factorii care ar putea determina sau nu o majorare si anul acesta.
Vine toamna, sezonul cresterii chiriilor. 2009 ar putea fi insa un an atipic

„Piata este total atipica, nu mai avem nici un indicator dupa care putem prevedea miscarile”, a descris situatia Gabriel Zamfir, presedintele filialei din Bucuresti a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare.

Cresterea cererii, unul dintre factorii care au determinat in anii trecuti cresterea chiriilor, este combatut in aceasta perioda de criza, care ii determina pe potentialii clientii sa caute cele mai mici preturi.

„Proprietarii vor face probabil ce fac mereu atunci cand incepe sa le sune des telefonul: vor incearca sa obtina un pret mai mare. Criza va face insa ca familiile studentilor sa fie mai atente si mai cumpatate in alegerea unei chirii, iar acest lucru va determina scaderea preturilor in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut”, a spus Adrian Erimescu, directorul general Imobiliare.ro.

O opinie similara are si Gabriela Enescu, managing director al serviciului de tranzactii imobiliare direct de la proprietari Casefaraintermediari.ro. „Tinand cont ca salariile au stagnat in 2009, iar in unele cazuri chiar au scazut cu 10-15%, oricat si-ar dori cei care inchiriaza sa ridice valoarea chiriilor, nu vor exista oferte din partea potentialilor chiriasi”, a aratat Enescu.

Unii analisti vad posibila o marire a chiriilor, insa marjele de crestere sunt estimate la un nivel mai jos decat cele din anii trecuti, care ajungeau si la 12%.

„Nu putem estima cu exactitate care va fi procentul de majorare, dar luand ca model perioada anilor trecuti, cand proprietarii au solicitat chirii mai mari cu procente intre 5% si 12%, probabil ca si anul acesta cresterile se vor incadra in acest interval. Tinand cont de actuala situatie economica, este posibil ca majorarile sa nu depaseasca 10%”, au spus reprezentantii AnunturiParticulari.ro.

[quote=Adrian Erimescu, Imobiliare.ro]Cei care se gandesc sa dea in chirie un imobil trebuie sa ia in considerare bugetul si profilul studentului roman[/quote]
Totusi, proprietarii au demonstrat, chiar si pe o piata in care tranzactiile sunt intr-o scadere abrupta, ca sunt extrem de sensibili la potentialele cresteri ale cererii, dovada fiind majorarea preturilor de vanzare ale apartamentelor, imediat ce programul „Prima Casa” a inceput. Prin urmare, cresterea cererii de inchirieri, o data cu apropierea deschiderii anului universitar, ar putea genera o directie similara.

Matei Malos, directorul general al portalului de tranzactii imobiliare fara intermediari MagazinulDeCase.ro, aduce in discutie si un alt aspect al problemei – sperantele proprietarilor de a-si vinde apartamentele prin „Prima Casa”, care ii determina sa incerce din nou sa tina fraiele pietei si sa nu se mai lase „la mana” cererii.

„Acum, proprietarii au si alternativa vanzarii locuintei, ca urmare a lansarii programului Prima Casa, asa ca este posibil sa apara o crestere de 10% a nivelului chiriei, mai ales ca cererea va creste o data cu venirea studentilor din alte orase”, spune Matei Malos. Acesta considera insa cel mai plauzibil scenariu acela al unei stabilizari, atat la nivel de preturi, cat si la nivel de chirii, in perioada urmatoare.

Criza creste cererea de chirii

„Ramane de vazut daca preturile chiriilor mai scad mult, pentru ca vad criza actionand in doua sensuri: pe de o parte, scaderea preturilor la vanzare face ca multi proprietari (cei care nu sunt presati de timp) sa isi scoata proprietatile la inchiriat, largind astfel oferta, iar pe de alta parte, accesul redus la finantare face ca acele familii care isi doresc sa cumpere o locuinta sa nu se poata finanta, si in consecinta, sa inchirieze, largind astfel cererea”, a declarat Adrian Erimescu.

Ce se va intampla cu chiriile pe termen mediu?

„Pe fondul scaderii vanzarilor de imobile, a crizei economice, a prudentei excesive a bancilor in acordarea creditelor, se va inregistra in viitor o crestere a valorii chiriilor, dar nu mai mult de 5-8%, cel mai probabil in primul trimestru al anului 2010”, considera Gabriela Enescu de la Casefaraintermediari.ro.

„Cei care pana acum optau pentru cumpararea unei locuinte vor accepta sa locuiasca o perioada cu chirie, o alegere in fapt prudenta pe fondul disponibilizarilor masive, atat la fimele particulare cat si la institutiile de stat”, a adaugat aceasta.

Nu mai exista nicio ierarhie: Chirii in Drumul Taberei egale cu cele din Amzei

De asemenea, in acest maraton al reducerilor, chiriile nu mai au nivele clare stabilite pe zone.

„Se pot inchiria apartamente de 3 camere la valoarea de 500 euro atat in Drumul Taberei (in vestul Capitalei – n.r.) cat si in Piata Amzei (in centru – n.r.)”, spune Gabriela Enescu.

In primul semestru al acestui an, nivelul chiriilor a scazut, fata de finalul lui iunie 2008, cu 20-30%, in functie de tipul de apartament. Desi in euro chiriile au scazut, in lei acestea se situeaza tot in jurul nivelului de anul trecut, variatiile fiind reduse.

In plus, oferta mare destinata inchirierii determina foarte multi proprietari sa vina cu proprietati ale caror tarife sunt sub pretul pietei, iar numarul acestora este in crestere.