BURSE

Blestemul aurului de la Rosia Montana: Actiunile Gabriel Resources pierd 70% (Update 4)

09 septembrie 2013, ora 17:28, autor(i): Adrian Negrescu   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Aur.jpg
Declaratiile autoritatilor romane privind posibila anulare a proiectului minier de la Rosia Montana au dus la prabusirea actiunilor Gabriel Resources.

La Bursa din Toronto, titlurile GBU pierdeau, in jurul orei 9.58 AM (ora Canadei) aproape 70%, pana la 0,4 dolari/titlu. Evolutia in timp real a actiunilor o puteti vedea aici  

Potrivit analistilor bursieri, evolutia era de asteptat, avand in vedere amploarea protestelor la adresa proiectului Rosia Montana si mai ales declaratiile autoritatilor romane privind posibila respingere a proiectului in Parlament.
 Gabriel Resources detine in prezent un pachet de 80% din actiunile Rosia Montana Gold Corporation, compania din Romania care detine proiectul minier din Apuseni. Compania de stat Minvest are o participatie de circa 20%.

Potrivit datelor companiei, Gabriel Resources a investit peste 500 de milioane de dolari in proiectul minier din Romania. Compania  a anuntat, intr-un comunicat, ca ia in calcul actionarea in judecata a statului roman in cazul in care proiectul va fi anulat. Cititi reactia Gabriel Resources in stirea atasata mai jos.  

Premierul Victor Ponta a declarat ca statul roman ar putea fi nevoit sa plateasca daune de ordinul miliardelor de dolari.

Cine castiga din deprecierea titlurilor

Ovidiu George Dumitrescu, broker la Tradeville, a declarat ca pentru investitorii care au o toleranta la risc mare, evolutia actiunilor reprezinta un motiv de bucurie.   El spune ca perspectiva unui litigiu cu statul roman, pentru un orizont lung, este interesanta pentru unii investitori.  “Daca luam in considerare un numar maxim de 500 milioane de actiuni ale Gabriel Resources (aici sunt incluse si optiunile primite de management) si acceptam ca valida suma vehiculata de premier de doua miliarde de dolari despagubiri o actiune ar trebui sa 'valoreze' circa patru dolari. Aceste sume nu ar include si cheltuielile companiei si nici eventualele taxe", a explicat brokerul.

Ce sanse au canadienii sa tarasca Romania in tribunale 

Curtea de Arbitraj International de la Washington va respinge actiunea canadienilor de la Gabriel Resources daca proiectul Rosia Montana Gold Corporation va fi respins in Parlament, considera avocatul Gheorghe Piperea.

“Faptul ca se va fi respins proiectul in Parlament va fi si motivul pentru care arbitrajul de la Washinton din cadrul Bancii Mondiale (se numeste ICSID) va fi respins actiunea in daune a celor de la Gabriel Resources”, a declarat luni Piperea. 

“Pana la urma, chiar e bine ca premierul a supus acest proiect Parlamentului. De-acum incolo sper sa nu imi mai racaie retina si timpanele reclamele RMGC”, a adaugat avocatul. 

Acesta se intreaba retoric cine va suporta pagubele care vor trebuie acum marcate. “Ma refer la atatea zeci de milioane cheltuite inutil cu reclama ("Noi nu vrem decat sa muncim"), cu PR-ul, cu specialistii platiti ca sa fie de acord cu proiectul (cel mai mult ma amuza un domn hiper-specialist chiar si in minerit care acum citeva zile declara ca apele reziduale care ar fi generate de exploatarea cu cianura nu ar fi mai toxice decit un pahar de bere), cu ziaristii plimbati prin Noua Zeelanda ca sa vada marile beneficii ale cianurii”, a precizat Piperea. 

Printre cei care ar putea plati pagubele, avocatul roman i-a mentionat pe “actionarii care s-au grabit sa cumpere actiuni la bursa din Toronto, consultantii si politicienii compradores”.

Prabusit la bursa, actionarul Rosia Montana ameninta ca da Romania in judecata (Update 3)

09 septembrie 2013, ora 16:59, autor(i): Adrian Negrescu   | 3 comentarii publicate
gold-bars1.jpg
Compania canadiana Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, firma care vrea sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Montana,  ia in calcul inceperea actiunilor legale pentru actionarea in judecata a Romaniei, pentru incalcarea tratatelor internationale referitoare la investitii.

Gabriel Resources noteaza declaratiile din presa ale premierului Victor Ponta si ale altor ministri potrivit carora proiectul de lege privind proiectul Rosia Montana va fi respins inainte de dezbaterea in cele doua camere ale Parlamentului roman.

“Compania cauta de urgenta sa obtina confirmarea asupra declaratiilor reale facute si clarificarea impactului asupra propunerilor care permit infaptuirea proiectului Rosia Montana. Daca proiectul de lege este respins, atunci compania va analiza toate actiunile posibile aflate la indemana, inclusiv notificarea formala a intentiilor de a incepe un litigiu pentru multipla incalcare a tratatelor internationale privind investitiile", se arata intr-o informare a companiei canadiene Gabriel Resources.  

“In ciuda faptului ca Guvernul a aprobat proiectul de lege in sedinta din 27 august, si sondajele recente arata o sustinere majoritara in Romania pentru avansarea proiectului, se pare ca Guvernul a instituit proceduri de urgenta pentru a opri orice dezbatere in Parlament”, se mai spune in comunicat.“Daca proiectul de lege este respins, atunci Compania va analiza toate actiunile posibile aflate la indemana, inclusiv notificarea formala a intentiilor de a incepe un litigiu pentru multipla incalcare a tratatelor internationale privind investitiile", se arata in declaratia canadienilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta a acestuia la Senat, apoi si la Camera. Premierul a adaugat: "Si cu asta, basta!".

"Senatul, la care este acum proiectul de lege in procedura de urgenta, sa respinga proiectul de lege, il trimit la Camera, se respinge si la Camera, si cu asta, basta", a spus Ponta.  

De asemenea, premierul a fost intrebat daca Guvernul ar fi ferit de procese, urmare a respingerii proiectului in Parlament.

"Oricum vom avea procese, insa, repet, nu vreau ca eu personal sau alti ministri sa fim acuzati de subminarea economiei nationale. Vreau ca Parlamentul, iata, sa decida. Au decis liderii politici si trebuie dat votul pentru ca sa inchidem aceasta procedura", a precizat Victor Ponta.

In urma anuntului autoritatilor romane, actiunile companiei Gabriel Resources (GBU) au scazut cu 43% in deschiderea bursei din Toronto, pana la 0,85 dolari canadieni.  Asta dupa ce vineri au pierdut 18%.

Detalii despre evolutia actiunilor aflati de aici.

Ponta, despre Comisia Rosia Montana: Nu vrem sa prostim oamenii, e un joc politic (Update 2)

09 septembrie 2013, ora 16:02   | 3 comentarii publicate
ponta2.jpg
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca nu mai sustine constituirea unei comisii speciale pe Rosia Montana deoarece nu vrea sa "prosteasca" oamenii, acesta fiind un "joc politic" de vreme ce atat liderul PNL, Crin Antonescu, cat si cel al PDL, Vasile Blaga s-au pronuntat impotriva proiectului.

"Noi am crezut ca era necesar sa avem o comisie parlamentara care sa-i cheme si pe cei care erau pro si cei care erau contra sa discute cu proiectul de lege pe masa. Intre timp, liderii politici ai doua dintre cele mai mari grupuri din Parlament, si anume domnul Antonescu si domnul Blaga, au spus inainte sa se faca vreo comisie ca ei sunt contra. Atunci ce facem, facem o comisie ca sa-i convingem pe domnul Blaga si Antonescu? Nu mai avea niciun rost. Motiv pentru care, am discutat si cu domnul Zgonea, atunci trebuie sa intram rapid (in procedura legislativa, n.r.) la Senat pe procedura normala, la comisii", a afirmat Ponta, citat de realitatea.net.

Premierul a sustinut ca nu a avut vreo discutie cu presedintele PNL pe acest subiect legat de proiectul Rosia Montana.

"Din moment ce nu exista sprijin parlamentar, s-au exprimat opiniile contra si ale domnului Blaga si ale domnului Antonescu, atunci nu mai are rost sa mai tinem oamenii incurcati. Se dezbate la Senat, se respinge, se vine la Camera (...) si stim foarte clar ca nu se face acest proiect", a mai spus Ponta.

El a mentionat ca a observat ca si ceilalti liberali s-au raliat opiniei exprimate de Crin Antonescu.

"Cum sa mai facem comisie daca la 1.00 facem comisia si la 11.00 anuntam ca nu suntem de acord. Asta e un joc pe care nu are rost sa-l facem ca nu vrem sa prostim oamenii", a mai afirmat premierul.
Ponta: Proiectul Rosia Montana va fi respins urgent la Senat, apoi si la Camera (Update 1)

09 septembrie 2013, ora 14:16   | 3 comentarii publicate
VP.jpg
Premierul Victor Ponta (foto) a declarat, luni, ca solutia pentru proiectul Rosia Montana este respingerea in regim de urgenta a acestuia la Senat, apoi si la Camera, adaugand: "si cu asta, basta!".

Potrivit Mediafax, Ponta a spus ca, avand in vedere pozitiile exprimate de grupurile politice, solutia in cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi si la Camera Deputatilor.

Ponta a precizat ca a venit la Parlament pentru a se asigura ca proiectul de lege va fi pus ''rapid'' pe ordinea de zi.

''Am vazut declaratia dlui Blaga si a dlui Antonescu. Nici in PSD nu eram foarte clar intr-o directie sau alta, lucrurile sunt impartite", a declarat premierul, citat de Agerpres.

"Vreau sa ma asigur ca dl Antonescu, presedintele Senatului, pune rapid pe ordinea de zi a Senatului proiectul de lege. Se respinge. La fel va fi si la Camera si s-a inchis acest proiect. Eu, ca prim-ministru, trebuie sa gasesc alte solutii pentru investitii straine si crearea de locuri de munca'', a adaugat Ponta.Protestele vor continua 

Potrivit Asociatiei Alburnus Maior, care apara interesele localnicilor din Rosia Montana, protestele in strada vor continua pana in momentul in care: 

- Parlamentul, prin Senat si Camera Deputatilor, va vota respingerea proiectului de lege;
- Guvernul va respinge in procedura de urgenta prin hotarare de guvern acordul de mediu;
- Rosia Montana va fi inclusa pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO;
- Cianura va fi interzisa prin lege in activitatile miniere din Romania;

Cei patru initiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan ?ova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) si directorul ANRM (Gheorghe Dutu) vor fi demisi. „Mesaje de solidaritate au venit din toata lumea, din China pana in Canada si de la Gura Portitei pana la Bruxelles. Peste 15.000 de oameni la Bucuresti si peste 10.000 de oameni la Cluj au cerut in strada respingerea de catre parlamentari a legii speciale de distrugere a Rosiei Montane, interzicerea cianurii si includerea localitatii pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO”, se arata in comunicatul Alburnus Maior.

Presa internationala a acoperit pe larg subiectul mobilizarii de ieri, numind evenimentele 'toamna romaneasca', apreciind caracterul pasnic al manifestarilor ce se inscriu alaturi de primavara araba si vara turceasca in lista protestelor importante ale lumii. Observam cu regret, insa, cum o mare parte a presei romanesti continua politica favorabila companiei miniere de a ignora sau trata minimal protestele, transmitand doar mesajele agreate de aceasta. Schema de comunicare este pusa in practica si de posturile nationale de televiziune ce prefera sa transmita publicitatea companiei in timp ce la portile institutiei mii de oameni scandau vineri seara 'presa romana, plina de minciuna'”, mai spun reprezentantii asociatiei.

Acestia considera ca mai multe autoritati trebuie sa raspunda in fata cetatenilor incepand cu ministrul mediului si terminand cu cel al marilor proiecte: "Rovana Plumb trebuie sa raspunda dezinformarilor sale conform carora proiectul de minerit ar fi unul nou si de data aceasta bun, desi nu a fost schimbat nimic notabil la standardele de mediu. In continuare nici una din observatiile depuse de specialisti in cadrul dezbaterilor publice de acum sase ani nu a primit un raspuns documentat si nu a generat nici o modificare la nivelul proiectului. Ministrul Dan Sova trebuie sa raspunda cum poate fi de utilitate nationala o crestere nesemnificativa a participatiei statului la un proiect ce foloseste 240.000 de tone de cianura si pentru care statul isi cedeaza suveranitatea unei companii private straine".

Antonescu: Proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut, trebuie respins (Articol initial)

09 septembrie 2013, ora 13:55   | 3 comentarii publicate
crin.jpg
Presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, luni, ca el considera ca proiectul exploatarii de la Rosia Montana nu poate fi sustinut si, in opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind ca sentimentul public contrar e mai important decat datele tehnice.

"Doresc sa fac o declaratie in nume strict personal. Avand in vedere calitatea mea de presedinte al Senatului, de presedinte al PNL, e o declaratie care nu angajeaza strict Senatul si nici PNL. Am un punct de vedere ferm si definitiv conturat in legatura cu proiectul Rosia Montana", a spus Crin Antonescu, citat de Mediafax.

El a adaugat ca va explica de ce si-a conturat un punct de vedere chiar inaintea dezbaterilor din comisiile parlamentare asupra proiectului.

"Cred ca proiectul exploatarii la Rosia Montana nu poate fi sustinut, proiectul fie ar trebui retras. Eu cred ca trebuie respins", a precizat Crin Antonescu.In opinia sa, este foarte important sa existe o sustinere publica, acest lucru fiind mai important decat datele tehnice ale proiectului respectiv. Antonescu a mentionat ca proiectul produce o semnificativa scindare in societatea romaneasca, un numar semnificativ de cetateni neavand incredere ca un asemenea proiect va utiliza resursele acestei natiuni in beneficiul acestei natiuni.

Crin Antonescu a mai spus un proiect atat de mare precum cel de la Rosia Montana ar trebui sa fie sustinut de initiator, adica de Guvern, el amintind insa ca premierul Ponta a spus ca va vota impotriva legii, ca deputat.

Cititi si
Mii de bucuresteni in strada a 8-a seara: Mars Piata Universitatii-Guvern-Obor-Mosilor-Carol (Video)
Rosia Montana: Protest pe traseul Piata Universitatii - Guvern
Protestatarii Rosia Montana, tot mai inventivi: De la galagia peturilor la concerte improvizate
Rosia Montana: Dupa primavara araba si vara turceasca, vine toamna romaneasca
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrians a spus:
09/09/2013 16:42
Victoras,pacat ca esti stelist de-al meu ! Cu toata aceasta afinitate comuna,nu pot sa nu comentez ultima ta afirmatie : zii tu zau ca nu doriti sa prostiti oamenii cum i-ati prostit si pina acum ?! Din nefericire de data asta e groasa rau,dar rau de tot ! Cam 10000 de oameni au inceput sa va traga presul de sub picioare in Bucuresti,iar in tara si mai multi au inceput sa pregateasca prastiile.Vedeti ca sint semne de furtuna si vintul nu bate nici mai de stinga,nici mai de dreapta,matura cam tot ce este si pe la Cotroceni si prin parlament.
 
Alin S. a spus:
09/09/2013 19:46
....si care era pretul actiunilor, inainte de aprobarea acestui proiect de catre Guvern ? Ca de atunci a explodat valoarea actiunilor pe bursa.
 
popescu a spus:
09/09/2013 20:27
Lasa ca e bine sa se prabusasca actunile , trebuie sa fortam si mai mult si cind cad la 95% cumparam cutia postala si ii arucam peste bord pe mistreti elegant si pe limba lor . Prea se urcasera pe cotet mistretii . asa trebuie facut cu toti borfasii care vor sa cumpere economia nationala pe nimic. Aur putem si noi sa exploatam si in galerie si cu cianura ca stim si noi si am mai exploatat .nu trebuie sa vina mistretii sa ne invete asta. Sa dea dfin nou autorizare de minerit oamenilor in mina cum se facea inaite de a venii borfasii.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 19 August 2022, 17:12
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter