- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Brokerii, dupa prima zi cu FP pe bursa: „Am simtit si noi ca avem o piata”

26 Jan, 09:28 • Redactia DailyBusiness
Lansarea actiunilor Fondului Proprietatea la Bursa a reinviat sperantele jucatorilor, care au vazut in sfarsit "o sedinta bursiera adevarata" in ultimii trei ani, la finalul careia brokerii vorbesc cu bucurie despre o zi in care n-au avut timp sa respire, pentru ca telefoanele sunau incontinuu, scrie Mediafax.
Brokerii, dupa prima zi cu FP pe bursa: Am simtit si noi ca avem o piata

„Nu prea am avut timp nici sa respir. Putem spune ca a fost o zi de tranzactionare ‘adevarata’, cel putin in prima ei parte. Atmosfera de azi (marti-n.r.) mi-a adus aminte de vremurile bune din 2007, dar si de operatiuni speciale precum oferta de vanzare de la Transgaz, in care am fost si noi distribuitori. Au fost multe telefoane, multe tranzactii si multa agitatie, asa cum este si normal pe o piata de capital dinamica”, spune directorul general al Intercapital Invest, Razvan Pasol.

Seful Intercapital recunoaste ca evolutia actiunilor FP i-a depasit asteptarile, atat in ceea ce priveste numarul de tranzactii, al volumelor de titluri transferate, cat si al numarului de clienti, care au tranzactionat prin firma de borkeraj pe care o conduce.

Revitalizanta atat pentru intermediari, cat si pentru investitori, asa vede prima sedinta cu actiunile FP Liviu Avram, seful departamentului de vanzari la firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

„Nu am avut timp deloc deoarece sunau telefoanele, primeam mail-uri, practic toate mijloacele de comunicatii erau folosite la maxim. Sedinta asta este pentru trezirea tuturor din amorteala muribunda care a caracterizat piata de capital in ultima perioada. Nu ma astept ca actiunile FP sa aiba un volum zilnic de peste 40 milioane euro, dar undeva la minim 10 milioane euro zilnic este de asteptat in perioada urmatoare”, a afirmat brokerul.

Directorul de trading al UniCredit CAIB Securities, Serban Marin, spune ca ziua de marti a dat speranta brokerilor ca piata va deveni mai interesanta si atractiva, desi volumul de munca a fost mult peste alte sedinte.

„N-am mai avut o zi ca asta cam de pe la inceputul anului 2008. Au crescut si volumele, este mult de munca, insa este bine. Am simtit si noi ca avem o piata”, a continuat el.

Inca de la prima secunda a sedintei de marti, investitorii s-au concentrat aproape exclusiv pe titlurile Fondul Proprietatea, iar dupa numai jumatate de ora isi schimbasera proprietarul actiuni in valoare de peste 10 milioane de euro.

Agitatia cea mai mare a fost cu 30 de minute inainte de debutul sedintei, cand se introduc ordine in piata care se executa la deschidere, a aratat Adrian Barbulescu, director adjunct la Prime Transaction.

„Putem spuneca ca prima zi a fost un succes in ceea ce priveste listarea FP. Pe langa avantajele evidente aduse pietei de capital, trebuie mentionat ca sistemele tehnice s-au comportat ireprosabil, in conditiile in care aveam de-a face cu un volum mult mai mare de ordine, dar si cu noul sistem de tranzactionare pe conturile globale. Cred ca putem folosi aceasta data ca o referinta pentru piata de capital romaneasca”, a afirmat el.

Barbulescu spune ca a anticipat volumul de actiuni FP tranzactionate, insa variatiile pretului au fost mult mai mici decat asteptarile.

„Ziua a fost mult mai agitata decat de obicei, telefoane multe, interventii in sistemul nostru online deoarece se mai bloca accesul ca urmare a interventiilor precipitate ale clientilor. Noi nu am avut foarte multe ordine de procesat, avem oricum destule pentru care asteptam preturile de la clienti dupa prima zi. Ma asteptam la un volum mai mare, la o volatilitate mai ridicata. Faptul ca pretul nu a scazut sub 0,6 lei m-a surprins oarecum”, a completat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.

Desi majoritatea brokerilor afirma ca volumul de actiuni tranzactionate a depasit estimarile, Bogdan Juravle, manager equity markets la KBC Securities, spune ca rulajele au fost sub asteptarile firmei.

„A fost o zi buna pentru Fondul Proprietatea, deoarece pretul a fost peste asteptarile investitorilor. Totusi, noi ne asteptam la un volum mai mare de actiuni tranzactionate, mai ales pentru ca a fost prima zi la bursa pentru FP”, a afirmat Juravle.

Investitorii au realizat in total tranzactii cu titluri reprezentand 2,42% din toate actiunile FP, iar operatiunile au cumulat 213,6 milioane lei (50,1 milioane euro). Astfel, titlurile FP au sustinut 88% din lichiditatea bursei, de 243,3 milioane lei (57 milioane euro), un nivel record pe piata principala.

Titlurile FP au fost tranzactionate la preturi care au variat intre 0,602 lei/titlu si 0,675 lei/titlu. La finalul sedintei, aceste actiuni erau cotate la 0,6495 lei.

Ultimele operatiuni cu actiuni FP pe „piata gri” au fost realizate in luna decembrie a anului trecut la preturi cuprinse intre 0,48 si 0,52 lei/titlu.