COMPANII, FINANTE-BANCI

Ce companie a obtinut in instanta dobanzi pentru TVA-ul nerambursat

12 iulie 2012, ora 13:09, autor(i): Andra Troasca 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
avocat.jpg
Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat castig de cauza Rafinariei Steaua Romana, dupa mai mult de 3 ani, recunoscand dreptul companiei de a beneficia de dobanzi pentru nerambursarea de catre organul fiscal in termenul legal a sumelor datorate cu titlu de TVA.


Aceasta decizie este definitiva si irevocabila si reprezinta un moment de referinta in relatia dintre contribuabil si autoritatile fiscale in Romania, instanta suprema recunoscand astfel indreptatirea clientului nostru, Rafinaria Steaua Romana, de a primi de la ANAF dobanzi penalizatoare pentru nerambursarea la termen a TVA, a declarat Dan Dascalu, partener, D&B David si Baias, seful echipei de litigii fiscale si coordonatorul echipei de avocati implicata in acest dosar.

In urma cu aproape 4 ani, ANAF a respins cererea rafinariei de rambursare a TVA, emitand apoi o serie de alte acte nelegale impotriva societatii, toate acestea fiind ulterior irevocabil si in integralitate anulate.

Dupa pronuntarea hotararilor judecatoresti prin care instantele de judecata au constatat ca sumele TVA ar fi trebuit rambursate, societatea a solicitat acordarea de dobanzi ca echivalent al lipsei de folosinta a banilor, ceea ce a generat un nou litigiu cu organele fiscale.Hotararea pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie este una de referinta, atat prin prisma faptului ca este printre primele hotarari irevocabile pronuntate in materia dobanzilor, cat si prin aceea ca aduce o contributie semnificativa la clarificarea interpretarii si aplicarii corecte a legislatiei fiscale din Romania.

Conform ultimelor date publicate de Ministerul Finantelor, Rafinaria Steaua Romana a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 33,62 milioane lei si pierderi de 15,9 milioane lei.

Echipa de avocati care a lucrat la acest caz a fost compusa din Ana Maria Lungu si Andreea Cojocaru, avocati specializati in litigii fiscale, coordonatorul echipei fiind Dan Dascalu.

D&B David si Baias este societatea de avocati corespondenta a PwC Romania, fiind integrata in reteaua societatilor de avocati corespondente PwC, care cuprinde mai mult de 2.000 de avocati in 75 de jurisdictii.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 19 Septembrie 2021, 19:48
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter