- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Dupa boli, gazele de sist au adus si bani: Prima despagubire castigata in instanta

25 Apr, 00:05 • karina.popescu
O familie din SUA a fost despagubita cu o suma foarte mare de bani, dupa ce a castigat in instanta un proces impotriva companiei care a extras gaze de sist la doar 3 kilometri de casa unde locuia. In acelasi timp, la noi in tara au fost intentate mai multe procese pentru blocarea activitatii Chevron, chiar inainte de inceperea forarilor. Se creeaza un precedent care va frana dezvoltarea companiilor din domeniu?
Dupa boli, gazele de sist au adus si bani: Prima despagubire castigata in instanta

A durat 3 ani pentru ca o familie din Texas sa castige un proces impotriva unei companii care extrage gaze de sist prin fracturare hidraulica, un rezultat care ar putea avea impact pe termen lung, atat de partea companiilor din domeniu, cat si de partea comunitatilor locale afectate.

O instanta din Dallas a dat dreptate familiei Parr, care in 2011 a dat in judecata compania Aruba Petroleum, dupa ce membrii familiei au fost afectati de mai multe boli, puse pe seama zecilor de puturi pentru extragearea gazelor de sist din zona unde locuiau.

[b]Proces rasunator in SUA[/b]

Aceasta familie a fost despagubita cu suma de [b]3 milioane de dolari[/b], in urma a ceea ce avocatii spun ca este primul proces „adevarat” legat de fracturarea hidraulica din istoria SUA.




Verdictul: 275.000 de dolari pentru ca proprietatea familiei Parr si-a pierdut valoarea de piata, 2 milioane de dolari pentru problemele fizice din trecut ale celor trei provocate de fracturarea hidraulica, 250.000 de dolari pentru viitoarele probleme de sanatate si 400.000 pentru problemele psihice pe care le-au dezvoltat in acesti ani. Priviti mai jos imagini cu marturiile acestei familii in timpul procesului, intre care se regasesc si reactiile alarmante ale doctorilor dupa analizele de sange.

[dbvideo=1347]

Avocatul familiei, David Matthews, a declarat: Sunt mandru de aceasta familie care a trecut prin atatea si a decis ca asa nu mai merge. Chiar iti trebuie curaj sa lupti impotriva incalcarii dreptului de a te bucura de proprietatea ta. Nu e usor sa treci printr-un proces in care sa trebuiasca sa iti expui viata personala la acest nivel.

[b]Efecte imediate[/b]

Familia Parr traieste in districtul Wise, un tinut inconjurat de sonde ale Aruba Petroleum si ale altor companii. Casa lor este practic la o distanta de numai 3 km de aceste sonde. Bob, Lisa si fiica lor Emma au observat o deteriorare a sanatatii in lunile imediat urmatoare inceperii forarilor, in 2008.

Lisa s-a confruntat cu dificultati de respiratie, greata si dureri de cap, in timp ce Bob avea sangerari nazale de trei ori pe saptamana, iar Emma avea incontinuu sangerari nazale, eruptii de piele si greturi. In scurt timp a fost diagnosticata cu astm.

„Nu putem bea apa pe care o beam pana acum, nu mai putem respira acest aer fara sa ne imbolnavim”, declara Bob Parr pentru Fox 4 in 2011.




[b]Americanii sunt redusi la tacere foare usor[/b]

Acest proces nu a fost singurul intentat impotriva unei companii din domeniu. Au fost multe procese legate de asocierea problemelor de sanatate cu metoda de extragere a gazelor prin fracturare hidraulica. Cele mai multe insa au fost stopate in fasa, dupa ce companiile respective au ajuns la intelegeri amiabile cu localnicii afectati.

In 2013, The Observer-Reporter scria ca Range Resources a platit 750.000 de dolari unei familii care locuia in sud-estul Pennsylvaniei, intr-o zona unde extractia se facea pe o suprafata de teren foarte mare – cunoscuta sub numele de Marcellus Shale. Intentia companiei era ca aranjamentul sa ramana secret, dar informatia a “scapat”.

Priviti mai jos un scurt documentar care prezinta viata localnicilor din aceasta zona si modul in care au fost afectati.

[dbvideo=1346]

Asadar, victoria familiei Parr poate schimba regulile jocului.

“Cand efectele evidente ale fracturarii hidraulice sunt prezentate unui juriu impartial intr-un tribunal, ele sunt tratate ca fiind reale si semnificative. Si asta arata de ce industria de fracking se lupta atat de mult ca nemultumirile oamenilor sa ajunga in instanta”, spune Bruce Baizel, directorul organizatiei de mediu Earthworks.

“In schimb, aceste companii se tin departe de instanta, prin propuneri financiare pe care le fac familiilor afectate, conditionate de pastrarea sub tacere a cazurilor. Si reusesc aproape intotdeauna sa ascunda opiniei publice acele dovezi ale pericolului fracturarii hidraulice. Intre timp, industria si guvernul continua sa sustina ca extragerea gazelor de sist nu prezinta niciun pericol”, precizeaza Baizel.

Aruba Petroleum va ataca mai departe decizia juratilor din Dallas, pe motiv ca in zona sunt zeci de sonde si ca este practic imposibil sa stii care dintre ele a cauzat probleme de sanatate ale familiei Parr. Alte companii ce au operatiuni in zona au cazut la intelegere cu reclamantii, noteaza ecowatch.com.

[b]Procesele din Romania[/b]

Activitatea de explorare prin
fracturare hidraulica nu este vazuta cu ochi buni nici in Romania,
unde mai multe ONG-uri incearca sa „omoare din fasa” acest tip de
operatiuni.
Astfel, acestea au initiat alaturi de
localnici si autoritati locale mai multe actiuni in instanta pentru a
bloca demararea operatiunilor de explorare a gazelor de sist de catre
compania americana Chevron.

ONG-uri precum Asociatia Salvati
Bucurestiul si Romania fara Ei au formulat mai multe cereri in
instanta prin care vor sa ii opreasca pe americani sa caute gaze de
sist in perimetrele din judetele Vaslui, Constanta si Bihor.

„Din fericire, SUA au un avans de 15
ani in domeniul gazelor de sist si au inceput sa apara dovezi
stiintifice despre cat de nocive sunt procedurile de exploarare si
exploatare. De aceea, noi incercam sa stopam inca de pe acum aceste
activitati”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Nicusor Dan,
presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

Acesta spera sa nu se ajunga si in
Romania la procese de genul celor din SUA, unde oamenii au cerut
despagubiri.

Pe de alta, la Pungesti, americanii
si-au amplasat deja o sonda saptamana trecuta, in vederea demararii
procesului de explorare a gazelor de sist.

Nicusor Dan spune ca, deocamdata,
exista trei posibilitati de a opri activitatea Chevron de la
Pungesti. El se refera mai exact la trei procese care se judeca la
Inalta Curtea de Casatie si Justitie, Curtea de Apel Iasi si
Tribunalul Vaslui.

Cel mai apropiat termen este 30
aprilie, in cazul dosarului judecat la Iasi, mentioneaza Nicusor Dan. 

Ramane insa de vazut daca solutiile instantelor de judecata din Romania vor veni suficient de repede pentru a stopa activitatile Chevron sau daca acestea vor fi macar in defavoarea companiei americane.