- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Guvernul asteapta o prelungire a recesiunii pana in prima parte a lui 2010

14 May, 15:30 • Redactia DailyBusiness
Guvernul estimeaza o adancire puternica a recesiunii economice, daca Romania va fi afectata de seceta sau inundatii si se va confrunta cu cresteri de preturi externe la petrol sau gaze, iar contractia va continua in prima parte din 2010, ulterior tendinta fiind una crescatoare, dar aproape de zero.
Guvernul asteapta o prelungire a recesiunii pana in prima parte a lui 2010

Executivul arata, in proiectul revizuit al Programului de convergenta, obtinut de Mediafax, ca anul 2009 prezinta in continuare incertitudini si riscuri majore, avand in vedere ca economia trece printr-o criza grava, care afecteaza diferit fiecare stat in parte, inclusiv Romania.

O reactie negativa mult mai puternica a economiei mondiale la problemele sectorului financiar ar putea avea, in opinia autoritatilor, un impact negativ si asupra economiei romanesti, prin reducerea pietelor de export pentru produsele romanesti.

De asemenea, pe plan intern exista riscul unor conditii climatice defavorabile pentru agricultura, precum seceta sau inundatiile, ceea ce ar diminua oferta de produse agro-alimentare, reducand autoconsumul si crescand importurile pentru a acoperi cererea.
„Daca aceste riscuri vor fi insotite si de altele, legate de preturile internationale ale petrolului si gazelor naturale sau ale produselor alimentare, este posibil ca economia romaneasca sa se adanceasca mai puternic in recesiune. Aceasta evolutie este, desigur, si consecinta impactului asupra ofertei interne a reducerii cererii, ca urmare a dificultatilor de angajare pe piata muncii si a reducerii veniturilor”, se arata in document.

Pentru 2009, prognoza macroeconomica ia in calcul faptul ca tendinta de contractie a activitatii economice se va manifesta pe intreaga durata a anului, cererea interna urmand sa se diminueze puternic, cu o scadere de 4,1% a consumului privat si de 6,5% a formarii brute de capital fix. Consumul guvernamental se va diminua cu 11%, in conditiile actiunilor de ajustare a deficiutlui bugetar.

Corespunzator scaderii ofertei interne, este de asteptat ca dezechilibrele externe sa se adanceasca, deficitul comercial sa se majoreze, iar defictul de cont curent, in loc sa se reduca ca pondere in PIB, eventual sa-si mentina ponderea la un nivel comparabil cu cel din 2008.

Pentru 2010, prognoza prevede o continuare a restrangerii activitatii economice in prima parte a anului, dupa care economia va reveni la o crestere economica pozitiva, ceea ce va face posibila o crestere reala a produsului intern brut (PIB) pe intregul an de 0,1%.

In conditiile consolidarii situatiei la nivel global si depasirii momentului critic al crizei economice si financiare, Guvernul se asteapta la o accelerare a cresterii economice in 2011, pana la 2,4%.

„Aceste ritmuri iau in considerare ipoteza ca mediul economic intern si international se va imbunatati, piata financiara se va stabiliza, iar masurile de stimulare vor incuraja investitiile si consumul privat”, se atentioneaza in document.

Rectificarea bugetara realizata de Executiv in urma acordului de finantare externa incheiat cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana este fundamentata pe o crestere economica negativa de 4%, comparativ cu un plus de 2,5% in bugetul initial.

Autoritatile au convenit, la finele lunii martie, cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) in privinta unui acord stand-by pe 2 ani cu institutia financiara pentru 12,95 miliarde euro si asupra unui pachet total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in valoare de 19,95 miliarde euro.

Consiliul Executiv al FMI a aprobat, pe 4 mai, acordul cu Romania, iar finantarea de la Comisia Europeana a primit o zi mai tarziu avizul Consiliului Afacerilor Economice si Financiare.

Primii bani de la FMI – 5 miliarde de euro – au intrat deja la rezerva Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Prima transa a imprumutului de la Comisia Europeana, de 1,5 miliarde euro, va fi virata cel tarziu la inceputul lunii iulie, iar a doua, de 1 miliard de euro, va veni spre finalul anului.

In urma acestui acord, autoritatile au revizuit Programul de Convergenta pentru perioada 2008-2011, elaborat in luna ianuarie, documentul urmand sa fie aprobat de Guvern si transmis Comisiei Europene.