COMPANII

Ce parlamentari au votat pentru Legea Minelor (Update 2)

10 decembrie 2013, ora 17:32   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
parlament.jpg
Legea minelor a fost respinsa in Camera Deputatilor, in urma votului de marti, dupa ce a intrunit doar 160 de voturi äpentruö, in conditiile in care avea nevoie de 204 voturi. Vezi ce parlamentari s-au numart printre cei care au votat pentru.

Din totalul de 299 de alesi prezenti, 160 au votat äpentruö, 105 au votat äimpotrivaö, au fost 22 de äabtineriö, iar 12 nu au votat, scrie Digi 24

Printre cei 160 care au votat pentru se numara Victor Paul Dobre (PNL), Relu Fenechiu (PNL), Viorel Hrebenciuc (PSD), Monica Iacob Ridzi (PP-DD), Iulian Iancu (PSD), Mihai Sturzu (PSD) si Valeriu Zgonea (PSD).Legea Minelor nu a intrunit numarul de voturi necesar la Camera Deputatilor (Update 1)

10 decembrie 2013, ora 15:26   | 2 comentarii publicate
gold2.jpg
Legea minelor nu a intrunit nici la Camera Deputatilor numarul de voturi necesar pentru a fi adoptata, dupa ce a fost respinsa din acelasi motiv la Senat.

La votul de marti din plenul Camerei, Legea minelor a intrunit 160 de voturi "pentru", 105 voturi "impotriva" si 22 de abtineri.

Fiind vorba despre o lege cu caracter organic, pentru adoptare erau necesare voturile favorabile a cel putin jumatate plus unul din totalul deputatilor, respectiv 204.

Modificarea Legii minelor a fost respinsa, luni, in plenul Senatului, fiind exprimat un numar de voturi sub minimum necesar pentru adoptarea acesteia, dupa o serie de dispute aprinse intre senatorii PDL si cei ai puterii in ceea ce priveste prevederile acesteia, transmite Mediafax.
Claudiu Craciun: Guvernul Ponta va cadea pana la Craciun, daca trece Legea Minelor (Articol initial)

10 decembrie 2013, ora 14:15   | 2 comentarii publicate
claudiu craciun.jpg
Claudiu Craciun (foto), unul dintre liderii protestelor impotriva proiectului minier de la Rosia Montana, spune ca Executivul condus de Victor Ponta va cadea pana la Craciun, daca va fi adoptata Legea Minelor.

"Daca trece Legea Minelor va fi revolta. Guvernul Ponta va cadea pana la Craciun", scrie Claudiu Craciun pe pagina sa de Facebook.á

Craciun este cunoscut drept unul dintre liderii protestelor de strada impotriva exploatarii miniere de la Rosia Montana si a gazelor de sist de la Pungesti. Este profesor universitar.

Protestatarii s-au mobilizat astazi in mai multe orase. La Bucuresti, zeci de persoane au intrat in sediul Avocatului Poporului, unde scandeaza "Uniti, salvam Rosia Montana" si "Nu capitulam", cerand sa discute cu Anastasiu Crisu.Protestatarii au spus ca sunt nemultumiti de prevederile din Legea minelor si au cerut sa aiba o discutie cu Avocatul Poporului, Anastasiu Crisu, caruia vor sa ii ceara sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul actului normativ.á

In sediul Avocatului Poporului sunt aproximativ 30 de protestatari, in timp pe trotuarul din fata institutiei sunt alti 30 de manifestanti. Doua echipaje de jandarmi au fost trimise la sediul Avocatului Poporului, precum si politisti de la Politia Centrului Istoric.

Din 1 septembrie pana in 17 noiembrie, in fiecare duminica au avut loc proteste in Piata Universitatii din Capitala ale opozantilor proiectului minier de la Rosia Montana. Manifestantii au mers in mars pe mai multe strazi din Capitala, au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Romana si Directia Nationala Anticoruptie.

Legea minelor, legea special creata pentru Rosia Montana, a fost refacuta pentru a fi aplicabila la toate exploatarile miniere, insa prevederile abuzive raman - expropriere privata, trecerea peste avize, etc.á

Legea a fost redactata in secret, pusa ieri pe masa comisiei,áastazi intra in plen pentru a fi votata urgent

Presedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputatilor,áIulian Iancu, a declarat ca Legea minelor care va intra marti la votul final al Camerei Deputatilor, prevede ca in exploatarile din Romania nu pot fi folosite tehnologii care afecteaza mediul si obliga, totodata, la folosirea celei mai avansate tehnologii.áIancu a mentionat ca aceaste lege se va aplica inclusiv proiectului Rosia Montana.

"Aceasta lege poate fi numitaáLegea Rosia Montana doi, sau reloaded, sau Legea Rosia Montana sub acoperire. In ea sunt trecute toate drepturile si procedurile speciale, cu derogari, trecute in legea anterioara pe care am respins-o", a acuzat in timpul dezbaterilor senatorul PDL Nicolae Vlad Popa.á

Acesta a sustinut ca o serie dintre modificarile propuse la Legea minelor ar incalca Constitutia. Intre acestea el a exemplificat prin obligativitatea societatii care opereaza in baza unei licente miniere sa aiba sediul social in localitatea in care are loc activitatea.á

Senatorul PDL a reclamat faptul ca prin modificarile propuse se ajunge la situatia in care in cazul concesiunilor si exproprierilor cetatenii nu mai au niciun drept, decizia fiind exclusiv la latitudinea Guvernului.á

"Este un text superficial si facut in interesul unei societati comerciale", a sustinut Nicolae Vlad Popa. El a mai criticat faptul ca in Legea minelor se introducea redeventa pentru apa de izvor. "Ce cauta apa de izvor in legea minelor?áNu amestectam lucrurile ca sa facem bani din orice, si din apa de izvor. Nu o sa mai poti sa te aproprii de izvor in urma acestei legi", a afirmat senatorul PDL.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Andreea a spus:
10/12/2013 16:08
nu inteleg de ce nu s-a votat Legea Minelor, era o ocazie buna de a se relua lucrarile miniere si a repune pe harta eocnomica nationala zeci de zone astazi defavorizate
 
secuiu a spus:
10/12/2013 18:10
Bine ca nu a trecut legea minelor care era plina de erori si abuzuri.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 25 Noiembrie 2020, 04:03
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter