- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Patronate: Daca transportul gazelor se scumpeste, combinatele chimice ar putea fi inchise

04 Sep, 14:09 • Redactia DailyBusiness
Organizatiile patronale CONPIROM si UGIR-1903 atrag atentia ca marirea tarifului de transport al gazelor naturale cu circa 10% din 1 septembrie ar putea duce la oprirea combinatelor producatoare de ingrasaminte si alte produse chimice din Romania.
Patronate: Daca transportul gazelor se scumpeste, combinatele chimice ar putea fi inchise

Cele doua organizatii apreciaza ca o noua crestere a tarifelor este nejustificata in conditiile de criza economica accentuata, „cand peste tot in lume, inclusiv in tarile Uniunii Europene, preturile la materii prime se mentin la cote reduse tocmai din cauza recesiunii”.

Cresterile de pret ale tarifelor de transport a gazelor naturale se vor regasi in marirea costurilor de productie si a pretului de vanzare a produsului finit, avertizeaza reprezentantii patronatelor.

„Dar, in conditiile in care piata interna este in criza, iar pe piata externa au loc reduceri de preturi, masura respectiva poate duce la oprirea functionarii combinatelor chimice, cu tot efectul devastator din punct de vedere economic si social care decurge de aici”, au adaugat acestia.

CONPIROM si UGIR-1903 solicita de aceea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei sa revina asupra ordinului de majorare a tarifului si sa-l mentina pe cel initial, sau chiar sa caute solutii pentru reducerea acestora ca o masura anti-criza de incurajare a industriei autohtone.