- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Prioritatea zero a noului guvern, sa bata in cuie Codul Fiscal

03 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Guvernul Boc 5 trebuie sa isi fixeze drept principala prioritate definitivarea de urgenta a modificarilor fiscale pentru anul viitor, afirma analistii economici citati de DailyBusiness.ro. Fara un Cod Fiscal batut in cuie, alungam investitorii, iar perceptia strainilor asupra Romaniei va continua sa se deterioreze.
Prioritatea zero a noului guvern, sa bata in cuie Codul Fiscal

Remanierea Guvernului Boc nu va insemna nimic daca noii ministri nu vor face ceva concret pentru sustinerea economiei reale, avertizeaza analistii economici. Iar principala problema o constituie Codul Fiscal.

”Mediul de afaceri vrea sa afle, in primul rand, ce taxe si impozite are de platit in 2011”, afirma analistul economic Razvan Orasanu, fost presedinte al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

”Oamenii de afaceri vor sa stie ce au de platit, sa poata sa isi construiasca un plan de afaceri. Legea prevede clar. Toate modificarile fiscale trebuie anuntate cu 6 luni inainte”, spune expertul.

Acesta este, de altfel, principalul repros adresat ministrului Vladescu. ”Guvernul Boc a modificat TVA-ul de azi pe maine, a balbait-o cu normele de modificare a Codului Fiscal pe DDA-uri si PFA, a lansat tot felul de teorii privind cota unica, impozitarea progresiva. Ce sa inteleaga omul de afaceri, contribuabilul roman?”, a mai spus Orasanu.

La randul sau, consultantul economic Bogdan Baltazar considera ca politica fiscala este principala problema pe care Guvernul Boc 5 trebuie sa puna accentul.

”Haosul fiscal din ultima perioada a afectat nu numai firmele romanesti. A creat, la nivel extern, o perceptie negativa privind mediul de afaceri din Romania. Niciun investitor nu vine intr-o tara in care Codul Fiscal se schimba de la o luna la alta. E chestie de seriozitate, de profesionalism. Guvernul este corijent la aceste aspecte”, a aratat Baltazar.

Condamnati sa tinem cu dintii de acordul cu FMI

Dincolo de problema taxelor si impozitelor, analistii economici cred ca noul executiv are o misiune simpla si extrem de clara, sa duca la bun-sfarsit acordul cu Fondul Monetar International (FMI).

”Este cel mai important lucru, sa ia masurile de reforma deja stabilite, de la reforma administratiei, la modificarile legislative”, afirma analistul Aurelian Dochia. ”Acordul cu FMI este singurul instrument care asigura, in prezent, un nivel de credibilitate pentru Romania. A-l pune in pericol ar insemna un adevarat dezastru”, afirma acesta.

Potrivit analistului economic Laurian Lungu, continuarea acordului cu FMI reprezinta o problema de vointa politica. ”Avem nevoie de decizii concrete, de vointa politica, pentru a se face aceste schimbari. Imi este teama, insa, ca vom asista la aceiasi piesa, insa cu alti actori”, a spus economistul.

La ultima vizita a FMI, Guvernul s-a angajat, printre altele, sa mentina deficitul bugetar la 6,8% din produsul intern brut (PIB) in acest an si sa il reduca la 4,4% in 2011, sa concedieze 74.000 de bugetari pana la finele acestui an si alti 15.000 in 2011, sa adopte o noua lege de de salarizare in sectorul bugetar pana in luna octombrie, sa modifice Codul Muncii si sa impoziteze toate veniturile.

O noua misiune a FMI este asteptata in luna octombrie.

Remanierea, un eveniment anticipat

Analistii economici nu au fost surprinsi de remanierea guvernamentala. Multi dintre ministri, in special Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor si Mihai Seitan, ministrul Muncii, trebuia de mult sa isi paraseasca posturile dupa ce au facut gafe peste gafe.

”Am constatat, in timp de criza, ce inseamna sa ai un ministru plezirist si epicurean”, spune Orasanu despre fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu. ”Exista o lunga serie de pasi mai putini siguri care i-a facut, care au daunat imaginii Guvernului, de la angajarea lui Bittman si Gheorghe, la exercitiile filozofice pe teme fiscale”, afirma analistul.

Dincolo de schimbarile survenite, bune sau rele, analistul Cristian Dinulescu remarca modul haotic in care s-au operat modificarile din Guvern. ”Nu am vazut criterii exacte, nu am vazut, din nou, un mesaj coerent, totul a venit pe surse, ca un spectacol, la televizor. Oare cand vom avea un mesaj clar, cand vom vedea profesionisti in comunicare la Palatul Victoria?”, se intreaba analistul.

Economistul Aurelian Dochia remarca faptul ca toti ministri schimbati joi au fost in centrul unor scandaluri mediatice. ”Pe ansamblu, marea problema a Guvernului a fost comunicarea deficitara. Au fost multe gafe care au afectat nivelul de credibilitate al Guvernului, atat pe plan intern cat si extern”, a spus analistul.

El spera ca noii ministri sa nu vina cu promisiuni aberante, in genul majorarii salariilor cu 25% anul viitor, pentru ca isi vor pierde rapid credibilitatea. ”Pe fond, niciunul dintre noii ministri nu poate veni cu solutii miraculoase. Daca vom vedea iar promisiuni aberante, se vor descalifica rapid in fata opiniei publice. Mai grav, vor afecta nivelul de credibilitate al Romaniei in exterior”, a afirmat Dochia.

Joi dupa-amiaza, in timp ce televiziunile si agentiile de presa se intreceau in a lansa pe banda rulanta informatii despre ministrii remaniati, in pietele internationale, investitorii priveau cu tot mai multa ingrijorare situatia de la Bucuresti.

Romania reintra, astfel, in topul celor mai riscante 10 economii din lume, realizat de CMA Datavision.