- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Rompetrol confirma ca a platit o parte din datoriile imputate Oil Terminal

11 Apr, 15:15 • Redactia DailyBusiness
Rompetrol Rafinare a achitat inca din 2003 intreaga suma de 37,87 milioane lei, reprezentand TVA si comision vamal aferente contractului de depozitare titei incheiat cu firma Oil Terminal, suma imputata acum de autoritati acesteia din urma, au declarat vineri pentru DailyBusiness reprezentantii Rompetrol.
Rompetrol confirma ca a platit o parte din datoriile imputate Oil Terminal

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis pe 3 aprilie ca Oil Terminal are de platit 111,2 milioane lei (30,3 milioane euro). 37,87 milioane lei reprezinta taxele vamale si taxa pe valoarea adaugata (TVA) in urma unui contract incheiat in 2003 cu Rompetrol Rafinare, iar restul provine dintr-un contract similar incheiat in acelasi an cu Rafo Onesti.

Compania a fost acuzata ca, dupa ce a depozitat in 2003 titei al companiilor Rompetrol Rafinare si Rafo Onesti, nu a platit comisionul vamal si TVA.

Reprezentantii Oil Terminal au declarat insa ca in 2003, Rompetrol Rafinare a platit in numele depozitarului suma de 37,87 milioane lei, reprezentand comisionul vamal si TVA-ul, iar restul sumei, de 73,36 milioane lei, a fost achitata de Rafo in 2007.

Reprezentantii Rafo nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Decizia Inaltei Curti din 3 aprilie este definitiva si irevocabila si permite Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si Autoritatii Nationale a Vamilor (ANV) sa continue procedura de executare silita a Oil Terminal.

Contactati de catre DailyBusiness, reprezentantii ANV au spus ca odata ce un litigiu este supus instantelor judecatoresti pentru solutionare, nu fac niciun fel de comentariu asupra deciziilor instantelor.

Pretul actiunilor Oil Terminala scazut cu 13,95% in debutul sedintei de vineri, pana la 0,555 lei/actiune, dupa ce compania a anuntat joi ca este obligata sa plateasca taxe de 111,2 mil. lei (30,3 mil. euro), in urma unor contracte incheiate in 2003 cu Rafo si Rompetrol.

Suma pe care compania ar trebui sa o plateasca ar putea fi insa mai mare, daca la datoriile calculate se vor calcula penalitati.

„Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu duce decat la situatia existentei dublei impuneri, in sensul incasarii de doua ori a valorii TVA-ului, atat de la Oil Terminal, pe de-o parte, cat si de la Rafo si Rompetrol Rafinare, pe de alta parte, fiind achitate in intregime de catre acestea”, precizeaza comunicatul companiei.

Oil Terminal va contesta executarea silita, iar dupa redactarea deciziei emise de Inalta Curte de Casatie si Justitie va utiliza toate caile de atac permise de lege, potrivit reprezentantilor companiei.

In prezent, actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu o detinere de 59,62% din actiuni. Fondul de investitii Broadhurst Investments controleaza 7,61%, iar Fondul Proprietatea are 10% din actiuni.

Oil Terminal are un capital social de 58,24 milioane lei, divizat in 582,4 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,10 lei. Titlurile Oil Terminal (OIL) au inchis sedinta din 9 aprilie la un pret de 0,6450 lei, ceea ce da o capitalizare de 375,7 milioane lei (102,36 milioane euro).