COMPANII

Rosia Montana, unda verde? Guvernul infiinteaza o firma special pentru proiect

30 aprilie 2013, ora 18:02   | 13 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
rmgc.jpg
Guvernul a decis, prin hotarare aprobata in sedinta de marti, infiintarea unei noi companii, care se va ocupa exclusiv de proiectul Rosia Montana si care va functiona doar in subordinea ministrului delegat pentru Proiecte de infrastructura de interes national si investitii straine, Dan Sova (PSD).

Noua companie va rezulta din reorganizarea, prin divizare partiala, a Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului Minvest Deva, care detine in prezent 19,3% din actiuni la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

"Hotararea de Guvern are in vedere divizarea partiala, in interesul actionarilor, a Minvest, in scopul separarii activitatii de gestionare a pachetului minoritar de actiuni detinut de Minvest la SC "Rosia Montana Gold Corporation" SA de restul activitatilor companiei, precum si in scopul transferului corespunzator al patrimoniului aferent acestei activitati, respectiv a pachetului de actiuni detinut de companie la RMGC si a pasivelor rezultate din imprumuturile contractate de catre companie in scopul participarii la majorarile de capital ale RMGC", se mentioneaza intr-un document de pe site-ul Guvernului.

"Avand in vedere interesul statului roman, este oportun ca activitatea Minvest ce tine de proiectul Rosia Montana sa se faca prin intermediul unei societati comerciale noi, rezultate prin desprinderea patrimoniului Minvest legat de proiect, statul roman, prin DPIIS, urmand sa devina actionarul direct al acestei societati comerciale nou infiintate", se mai arata in document.

Infiintare noii companii este argumentata de Guvern prin faptul ca realizarea proiectului de exploatare a minereului aurifer din zona Rosia Montana poate genera venituri din exploatare si contributii directe la bugetul de stat estimate la mai multe miliarde dolari, poate avea o contributie majora la relansarea industriei miniere din Romania si la crearea unui numar semnificativ de locuri de munca intr-o zona puternic afectata de somaj, scrie Mediafax.

In decembrie anul trecut,Rovana Plumb, ministrul Mediului, declara ca proiectul minier de la Rosia Montana este unul dintre dosarele importante pentru care Guvernul va trebui sa ia o decizie, dar ca pana la acel momentnu se finalizase procedura referitoare la stabilirea garantiilor privind raspunderea de mediu.Ulterior, la finele lui ianuarie, ministrul Economiei,Varujan Vosganian, declara ca, atat in cazul Rosia Montana cat si in cazul gazelor de sist, trebuie tinut cont de impactul asupra mediului.

"Pana nu exista aviz de mediu, nu exista proiectul Rosia Montana", afirma ministrul Economiei.

Tot la finele lui ianuarie, Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Alba, liberalul Florin Roman, atragea atentia ca statul poate pierde detinerea de 19,31% din actiunile societatiiRosia MontanaGold Corporation (RMGC).

"Faptul ca Minvest Deva este in insolventa poate produce un real pericol ca aceste actiuni sa fie pierdute sau disipate", declara vicepresedintele CJ Alba.

Pentru securizarea pachetului minoritar pe care il are statul roman prin Minvest Deva in acest proiect, Roman propunea ca actiunile sa fie preluate de urgenta fie la Ministerul Economiei, fie la Ministerul Marilor Proiecte.

RMGC este o companie infiintata in 1997, in care actionari sunt Gabriel Resources, cu 80,69%, si compania de stat Minvest Deva, cu 19,31%.

Citeste si Peisaj pestrit in Rosia Montana: Jeep-uri, corturi, paragina si case de 200.000 euro (Foto-Reportaj)
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Calin a spus:
30/04/2013 18:24
sa speram ca chiar o sa dea unda verde acestui proiect cat mai repede, ca investitiile sunt aproape zero, somajul e in crestere si bugetul de stat e din ce in ce mai gol, chiar nu e cazul sa se mai amane acest proiect!
 
Georgee a spus:
30/04/2013 21:53
bai e de bine! pana la urma mai bine cu locuri de munca si cu ape curate decat cu o poluare de la minele lasate in paragina si cu someri.
 
ramona a spus:
30/04/2013 23:41
Ar fi bine sa prinda unda verde proiectul. cu siguranta multi oameni asteapta acest lucru, inclusiv locuitorii de acolo, care nu mai au unde sa munceasca
 
Corin a spus:
01/05/2013 01:58
Guvernul isi misca rotile in sfarsit si pentru proiectul asta care asteapta de atatia ani ceva. Bravo!
 
Vasy a spus:
01/05/2013 03:06
Dupa atatia ani chiar se cerea ceva de genu. Poate-poate avem parte de niste oameni seriosi care sa grabeasca totu.
 
Pagini: 123
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 25 Iunie 2021, 10:58
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter