- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

2023 ar putea însemna creșterea prețurilor în comerțul cu amănuntul

28 Dec, 12:13 • Cornel Ghimeșan
Managerii români se așteaptă ca în primele 3 luni ale noului an să existe majorări ale prețurilor în comerțul cu amănuntul. De asemenea, volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate
2023 ar putea însemna creșterea prețurilor în comerțul cu amănuntul

Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, creşterea accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul şi scăderea activităţii economice în construcţii, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Citește și: ANPC se pregătește de modenrizare. În 2023 vor avea resurse de 5 ori mai mari care vor fi folosite pentru acest lucru

În cadrul anchetei de conjunctură din luna decembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -4%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +34%).

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -24%) şi un declin moderat al numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +36 %).

Care va fi evoluția prețului la produsele vândute cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -3%) la fel ca şi numărul de salariaţi (sold conjunctural +4%). Pe de altă parte, managerii societăţilor comerciale estimează creştere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +43%).

2023 ar putea însemna creșterea prețurilor în comerțul cu amănuntul
2023 ar putea însemna creșterea prețurilor în comerțul cu amănuntul

Potrivit estimărilor din luna decembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural -3%), o prognoză similară fiind avansată şi pentru numărul de salariaţi (sold conjunctural -2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +24%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Alte articole: Ucraina a primit de la UE 77.000 de tone de ajutoare umanitare din februarie până în prezent

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult