- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Brad Pitt a ajuns să aibă buletin românesc fără să știe. Cel mai talentat falsificator de documente din Europa a fost arestat zilele trecute în Spania

04 Nov, 17:48 • Gabriela Andreescu
Un cetățean leton, considerat de autoritățile din mai multe țări drept cel mai talentat falsificator de documente din Europa, a fost arestat săptămâna aceasta în Spania
Brad Pitt a ajuns să aibă buletin românesc fără să știe.  Cel mai talentat falsificator de documente din Europa a fost arestat zilele trecute în Spania

Infractorul era dat în urmărire de autoritățile din țara natală, după ce a reușit să evadeze în urmă cu un an, reușind să ajungă în Spania cu o identitate falsă, unde și-a continuat activitatea. Polițiștii spanioli i-au găsit în casă inclusiv o carte de identitate românească a actorului Brad Pitt, o mostră foarte bine realizată cu care letonul își convingea clienții.

Autorităţile din trei state, Spania, Letonia și Polonia, şi-au unit forţele pentru prinderea fugarului care e considerat cel mai talentat falsificator de pe continent.

Autorităţile au descoperit că acesta avea nu doar identităţi false, ci şi vieţi paralele. Avea soţii în China, Germania și Letonia și o iubită în Spania.

Martorii îl descriu ca fiind extrem de carismatic şi foarte prietenos, calităţi care l-au ajutat atât în evadare, cât şi în atragerea sutelor de clienţi care l-au angajat.

Potrivit El Pais, autoritățile spaniole au fost avertizate încă de anul trecut că pe teritoriul Spaniei s-ar putea afla un falsificator de documente căutat de autoritățile din mai multe țări europene. Acesta reușise să evadeze în vara anului trecut, când polițiștii l-au scos din arest și l-au dus la o audiere în instanță, scrie El Pais, citat de Digi24.

Anchetatori din Spania, Letonia și Polonia, au declanșat „Operațiunea Riga”, pentru prinderea falsificatorului de acte. În decursul anchetei, au descoperit că falsurile realizate de acesta erau aproape perfecte. A falsificat cărți de identitate sau permisele de conducere din țări precum România, Franța, Letonia, Cehia, Belgia, Portugalia, Lituania sau Țările de Jos.

Cel mai talentat falsificator de documente din Europai-a făcut lui Brad Pitt buletin de București
Cel mai talentat falsificator de documente din Europai-a făcut lui Brad Pitt buletin de București

De asemenea, a mai falsificat și carduri de sănătate, certificate de handicap, abonamente sau certificate Covid. El și-a creat 25 de identități diferite pe care le folosea separat pentru închirieri de apartamente sau operațiuni de tip bancar. Avea chiar și o legitimație falsă de căpitan de vas.

În cadrul perchezițiilor, poliția a descoperit că în caietul de mostre pe care letonul l-a arătat clienților săi, se repeta un nume, cel al actorului Brad Pitt. Fotografia și datele sale făceau parte din documentația franceză, română, letonă sau bulgară pe care o folosea ca exemplu de ceea ce știa să facă.

Autoritățile cred că, pe lângă faptul că îi asigura un trai îmbelșugat, falsificarea de documente îl pasiona cu adevărat pe acest bărbat. Din anchetă a rezultat că el exersa zilnic activitatea pe care ar fi deprins-o de pe YouTube.

Clienții îl contactau pe Telegram sau prin darkweb și îi plăteau sume cuprinse între 500 și 800 de euro pentru fiecare document. Profilul cumpărătorilor era foarte variat: de la persoane care nu aveau permis și doreau să conducă, la migranți ilegali care doreau să rămână în Europa sau infractori dați în urmărire, mai scrie sursa citată

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult