Bulgaria a decis să introducă temporar controale la frontiera internă dintre Bulgaria și România și să suspende funcționarea punctelor de trecere a frontierei la granițele interne dintre Bulgaria-România și Bulgaria-Grecia.
Această decizie, care precede aderarea efectivă a Bulgariei la Spațiul Schengen cu frontiere terestre, a fost convenită cu România, Ungaria și Austria pe 22 noiembrie, la Budapesta, conform agenției de știri BTA. Acordul a fost oficializat pe 12 decembrie, când Consiliul Uniunii Europene a decis că România și Bulgaria vor intra în Schengen cu frontiere terestre începând cu 1 ianuarie 2025.
Măsura introducerii controalelor la granițele româno-bulgare a fost necesară pentru a preveni potențialele amenințări de securitate generate de schimbările în modelele de migrație.
Reprezentanții Poliției de Frontieră Române au declarat că, începând cu 1 ianuarie 2025, verificările sistematice ale documentelor de călătorie la granițele României cu Bulgaria și Ungaria vor fi eliminate, iar cetățenii vor beneficia de dreptul la liberă circulație. Cu toate acestea, polițiștii de frontieră vor continua să efectueze verificări bazate pe analiza riscurilor la aceste puncte de trecere a frontierei.
După aderarea terestră a Bulgariei și României la Spațiul Schengen, trecerea frontierei la Podul peste Dunăre dintre Vidin și Calafat va continua ca și până acum, inclusiv colectarea taxelor de pod, conform guvernatorului regiunii Vidin, Ani Harutyunyan.
De asemenea, nu se așteaptă schimbări semnificative de infrastructură în zona Podului de la Dunăre din Ruse după 1 ianuarie 2025. Aproximativ 5-10% din vehicule, în principal cele care părăsesc Bulgaria, vor fi controlate pentru a preveni migrația ilegală.
Autoritățile regionale din Plevna au discutat pregătirile pentru aderarea Bulgariei la spațiul Schengen pe cale terestră. Zone de inspecție pentru vehicule vor fi amenajate în afara complexului de feribot din Nikopol.
Cele două puncte de trecere a frontierei din regiunea Silistra – „Silistra-Călărași”, care asigură o conexiune rutieră și de feribot 24 de ore cu România, și „Kainarja-Lipnița” – vor respecta pe deplin reglementările europene după decizia Consiliului UE.
Cele trei puncte de trecere a frontierei cu România din Dobrici – „Kardam”, „Durankulak” și „Severnjak” – vor fi pe deplin operaționale conform normelor europene.