- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Economia britanică, grav afectată de Brexit. Ce pagube a provocat până acum

01 Feb, 11:48 • Toma Anca
Economia britanică, grav afectată de Brexit. O analiză realizată de Bloomberg la trei ani de la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană conturează o imagine sumbră a pagubelor provocate de modul în care a fost gestionată de guvernul conservator despărţirea de Uniunea Europeană.
Economia britanică, grav afectată de Brexit. Ce pagube a provocat până acum

Economia britanică, grav afectată de Brexit. 100 de miliarde de lire sterline pe an (124 de miliarde de dolari) pierde pe an Marea Britanie, iar efectele se întind de la investiţiile în afaceri până la capacitatea companiilor de a angaja muncitori, relatează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Economia britanică, grav afectată de Brexit

Specialiștii Ana Andrade şi Dan Hanson estimează că economia este cu 4% mai mică decât ar fi putut fi, investiţiile în afaceri fiind semnificativ întârziate, iar deficitul de lucrători din UE este din ce în ce mai mare. Cu toate acestea, performanţa economică a Regatului Unit a început să se îndepărteze de restul Grupului celor şapte după votul din 2016 pentru ieşirea din UE şi s-a extins de atunci.

Cele mai afectate sunt investiţiile întreprinderilor, deoarece firmele au pus în aşteptare deciziile de cheltuieli din cauza incertitudinii cu privire la ceea ce ar însemna viaţa în afara UE. Chiar și așa, Regatul Unit mai are un drum lung de parcurs pentru a reduce decalajul faţă de principalii săi colegi. La aproximativ 9% din PIB, investiţiile întreprinderilor sunt în urma mediei Grupului celor şapte, de 13%. Economia britanică continuă să fie afectată de deficitul de forţă de muncă, iar Brexit-ul a jucat un rol important.

Hanson şi Andrade estimează că există cu 370 000 de lucrători din UE mai puţini angajaţi în Regatul Unit decât ar fi fost cazul dacă Marea Britanie ar fi rămas pe piaţa unică, cifră compensată doar parţial de sosirea cetăţenilor din afara UE.

Citește și: Cât costă să studiezi în stăinătate? Află câți bani trebuie să strângi dacă vrei să îți trimiți copilul la facultate în Europa

Cercetătorii britanici rămân fără fonduri

Marea Britanie a cerut Bruxelles-ului să deblocheze accesul la programele europene de cercetare ştiinţifică pentru cercetătorii britanici, aşa cum este prevăzut în acordul comercial post-Brexit.

Secretarul de stat britanic pentru Europa, Leo Docherty a transmis acest mesaj cu ocazia Adunării Parlamentare de parteneriat dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit, care are loc luni la Londra.

Acest forum reuneşte membri ai parlamentului european şi ai celui britanic şi are misiunea de a monitoriza aplicarea acordului de comerţ şi cooperare care stabileşte regulile în relaţiile dintre cele două părţi după Brexit.

„Participarea Regatului Unit ar fi un câştig pentru Regatul Unit şi UE, dar Regatul Unit nu poate aştepta mai mult”, a susținut Docherty, conform unor extrase din discursul său care au fost transmise presei.

„Abordarea europeană duce la o incertitudine intolerabilă pentru cercetătorii noştri şi companiile noastre”, spune oficialul britanic.

Londra consideră că această întârziere constitue o încălcare a acordului post-Brexit şi a iniţiat consultări oficiale cu Bruxelles-ul, conform prevederilor acordului privind soluţionarea litigiilor.