- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Economia SUA duduie! Creștere peste așteptări în al treilea trimestru din 2022

22 Dec, 20:47 • Cornel Ghimeșan
O primă estimare anunţa că economia americană a înregistrat în trimestrul al treilea un avans de 2,6% iar aceste estimări au fost revizuite. Ultimele date, care arătau o creștere de 3,2%, i-au luat prin surprindere pe analiști din SUA.
Economia SUA duduie! Creștere peste așteptări în al treilea trimestru din 2022

Departamentul american al Comerțului a publicat joi ultimele estimări cu privire la ritmul de creştere a Produsului Intern Brut al SUA în trimestrul al treile. Acesta a fost revizuit din nou în urcare, până la 3,2%, informează Reuters.

Economia SUA duduie! Creștere peste așteptări în al treilea trimestru din 2022
Economia SUA duduie! Creștere peste așteptări în al treilea trimestru din 2022

Prima estimare anunţa că economia americană înregistra în trimestrul al treilea al 2022 un avans de 2,6%. Ulterior, aceste estimări au fost revizuite deja până la 2,9%. O nouă revizuire în sus, până la 3,2%, i-a luat prin surprindere pe analişti care nu se aşteptau ca Departamentul Comerţului să îşi modifice încă odată estimările.

Această revenire peste aşteptări a economiei americane în trimestrul al treilea vine după o scădere de 1,6% în primul trimestru şi o contracţie de 0,6% în trimestrul al doilea. Chiar dacă s-a contractat timp de două trimestre, economia din SUA nu este încă în recesiune potrivit administraţiei Biden dar şi mai multor economişti.

Alte articole: Criptomonedele cauza principală a crizei financiare! Șeful băncii centrale din India: „Criptomonedele implică riscuri inerente uriaşe pentru stabilitatea noastră macroeconomică şi financiară”

Chiar dacă admit că definiţia tehnică a recesiunii presupune două trimestre consecutive de scădere a PIB, economiştii menţionează faptul că piaţa muncii din SUA este una solidă, ceea ce permite primei economii a lumii să nu intre în recesiune în acest moment.

Mai puține cereri de alocații pentru șomaj în SUA

O nouă dovadă în acest sens a venit tot joi, când datele publicate de Departamentul Muncii au arătat că numărul americanilor care săptămâna trecută au depus cereri iniţiale pentru alocaţii de şomaj a fost mai mic decât se preconiza, ceea ce înseamnă că piaţa muncii este în continuare una puternică.

Solicitările iniţiale pentru alocaţii de şomaj au crescut cu 2.000 în săptămâna care s-a încheiat la 17 decembrie, până la 216.000 de solicitări, sub estimările analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe 222.000 de solicitări şi de asemenea sub pragul de 270.000 de solicitări considerat de analişti ca fiind un semnal de alarmă privind situaţia de pe piaţa muncii.

„Se pare că economia nu este atât de aproape de pragul morţii pe cât credeau pieţele. Fed ar putea fi nevoită să majoreze şi mai mult dobânzile în 2023 pentru că economia nu încetineşte astfel că presiunile din partea preţurilor ar putea să persiste”, a declarat Christopher Rupkey, economist şef la FWDBONDS în New York.

Banca Centrală a SUA (Fed) a majorat dobânda de politică monetară începând din luna martie, în ideea de a încetini activitatea economică şi a reduce astfel inflaţia. La ultima reuniune de politică monetară, care a avut loc săptămâna trecută, Fed a majorat din nou dobânda de bază, chiar dacă cu doar 50 de puncte de bază, dar a avertizat că dobânzile vor rămâne ridicate pentru o anumită perioadă de timp pentru a se asigura că inflaţia încetineşte în mod durabil.

Citește și: Românii, obligați să aibă card bancar? Legea care interzice plata salariilor în numerar, adoptată de Senat

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult