- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Eșecul lui Viktor Orban! Plafonarea prețului la alimente a dus la efecte adverse

28 Dec, 11:03 • Cornel Ghimeșan
Măsura de plafonare a prețului adoptată de guvernul ungar, condus de Viktor Orban, se pare că a fost un eșec. Populația s-a trezit cu rafturile magazinelor goale și prețuri majorate.
Eșecul lui Viktor Orban! Plafonarea prețului la alimente a dus la efecte adverse

Decizia de plafonare a prețurilor la alimente luată de premierului Viktor Orban a fost un eșec total, ea generând efecte adverse. Această măsură nu a făcut decât să ducă la rafturi goale și majorări de prețuri în una din cele mai deschise economii ale lumii.

Tot din această cauză, ungurii sunt nevoiți să cumpere unele alimente, cu porția, de Sărbători. Potrivit Boomberg  această măsură de plafonare a prețurilor la alimente i-a determinat pe retaileri să raționalizeze produsele alimentare, aceasta fiind recunoscută ca fiind o practică specifică perioadei comuniste.

Alte articole: Cât o să coste benzina?! Guvernul nu va prelungi compensarea de 50 de bani

După ce guvernul condus de premierul Viktor Orban a decis să plafoneze prețurile la produsele alimentare de bază, retailerul Aldi a decis să introducă o limită de un kilogram de cartofi și un litru de lapte pentru fiecare cumpărător, ca urmare a creșterii cererii. Dar și alte lanțuri mari de magazine cum ar fi Spar, Lidl și Tesco au introdus restricții asemănătoare.

Cea mai mare inflație din Europa în mandatul lui Viktor Orban

În luna noiembrie, prețurile alimentelor au crescut cu 49% în ritm anual, ceea ce înseamnă mai mult decât dublu față de media țărilor din UE. Guvernul lui Viktor Orban se aștepta ca inflația, care la 22,5% este deja cea mai mare din UE, să ajungă până la 25%.

Eșecul lui Viktor Orban! Plafonarea prețului la alimente a dus la efecte adverse
Eșecul lui Viktor Orban! Plafonarea prețului la alimente a dus la efecte adverse

Banca centrală a Ungariei va trebui, spun experții în finanțe, să majoreze semnificativ prognoza de inflație la urmatoarea sedinta. Dobânda de referință ar urma să fie menținută la 13%. Dobânda reală este la 18%, după majorarea de urgență adoptată în luna octombrie.

Deși magazinele sunt alimentate cu marfă, există foarte multe alternative mai scumpe la bunurile ale căror prețuri sunt plafonate. De exemplu, prețul zahărului pudră a crescut cu 122% comparativ cu luna februarie, în timp ce prețul laptelui cu un conținut de grăsime de 1,5% a crescut cu 90%, iar prețul laptelui obișnuit a crescut cu 2,8%.

Citește și: Gripa aviară îi bagă în sperieți pe crescătorii de păsări! Vor vaccinare la nivel european

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult