Republica Moldova face un pas major pe calea integrării europene, odată cu alocarea a 300 de milioane de euro din Planul de Creștere Economică pentru Moldova, parte a unui pachet total de 1,9 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană. Această primă tranșă, anunțată oficial în cadrul unei întrevederi la Bruxelles între premierul moldovean Dorin Recean și oficiali de rang înalt ai UE, marchează începutul unei etape strategice pentru țară, axată pe reforme, investiții și consolidare economică.
Te-ar mai putea interesa și: Se vinde o fabrică celebră în comunism. Era cea mai tare din Moldova, cu peste 1000 de angajați
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a precizat că fondurile vor fi direcționate către infrastructură, educație, sănătate și alte domenii critice, menționând încrederea în capacitatea Guvernului moldovean de a administra eficient acest sprijin. El a spus că Moldova nu este singură în acest demers și că va beneficia în continuare de susținerea fermă a Parlamentului European.
„Republica Moldova va primi, în perioada imediat următoare, 300 de milioane de euro prefinanțare din Pactul de Creștere de 1,9 miliarde de euro, pentru care am fost raportor în Parlamentul European.
Sunt convins că premierul Dorin Recean va ști să administreze bine acești bani. Se va asigura că banii vor ajunge rapid la oamenii care au nevoie, în investiții în infrastructură, drumuri, școli, spitale, grădinițe.
Acesta a fost subiectul principal al discuției mele cu premierul Dorin Recean astăzi, la Bruxelles.Vom fi alături de Republica Moldova, la fel cum și ei au fost alături de noi. Vom apăra împreună parcursul european al Republicii Moldova și parcursul european al României.”, a declarat Siegfried Mureșan, vicepreședinte al Grupului PPE din Parlamentul European, pe pagina sa de Facebook.
Sprijinul acordat Moldovei se bucură de o susținere largă la nivel european, inclusiv din partea președintei Parlamentului European, Roberta Metsola. În cadrul întâlnirii cu aceasta, premierul Dorin Recean și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant și a reafirmat angajamentul Republicii Moldova față de valorile europene. Recean a reiterat obiectivul guvernului său: pregătirea țării pentru aderarea la UE până în 2028, moment în care Moldova ar trebui să devină membru cu drepturi depline al Uniunii.
„I-am mulțumit pentru ajutorul constant oferit în Parlament și pentru încrederea sa în puterea moldovenilor de a-și construi un viitor în pace și bunăstare.Parlamentul European susține Moldova și ne este alături în momente decisive. Recent europarlamentari din toate statele membre au susținut Planul de Creștere pentru Moldova – un ajutor în valoare de 1,9 miliarde de euro.Vom munci pentru a fi pregătiți de aderare până în 2028, iar Republica Moldova să fie nu doar sprijinită, dar și reprezentată în Parlamentul European în calitate de membru al UE”, a transmis premierul moldovean.
Vizita premierului moldovean la Bruxelles a avut loc cu ocazia celei de-a 9-a reuniuni a Consiliului de Asociere UE–Republica Moldova, o platformă strategică de dialog care definește prioritățile bilaterale în procesul de aderare. Recean a co-prezidat reuniunea alături de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și de prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, o susținătoare declarată a extinderii Uniunii spre Est.
„Împreună cu Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vom prezida azi Consiliul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Mă bucur că avem un susținător ferm în Kaja Kallas pentru hotărârea cu care ne mișcăm în Uniunea Europeană. Prioritatea Guvernului este să devenim cât mai repede parte a marii familii europene. Pentru noi asta înseamnă pace, stabilitate și un viitor bun pentru copiii noștri acasă”, a declarat Dorin Recean.
Parcursul Republicii Moldova către aderarea la UE a început oficial în martie 2022, imediat după invazia rusă în Ucraina. Statutul de țară candidată a fost acordat în iulie același an, iar în iunie 2024, statele membre ale UE și-au dat acordul de principiu pentru începerea negocierilor de aderare. Acestea ar putea fi lansate formal în a doua jumătate a anului 2025.