- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

O rafinărie Lukoil din Italia a fost trecută în administrarea provizorie a statului. Anunțul făcut de Giorigia Meloni

02 Dec, 10:13 • Gorgorin iulia
Guvernul italian condus de Giorgia Meloni a plasat joi în administrarea provizorie a statului o rafinărie a gigantului petrolier rus Lukoil, situată în Priolo, Sicilia, pentru a evita închiderea acesteia şi pentru a garanta continuitatea aprovizionării naţionale cu energie, a declarat pentru AFP o sursă guvernamentală de la Roma.
O rafinărie Lukoil din Italia a fost trecută în administrarea provizorie a statului. Anunțul făcut de Giorigia Meloni

Giorgia Meloni a a anunțat că a plasat joi în administrarea provizorie a statului o rafinărie a gigantului petrolier rus Lukoil, situată în Priolo, Sicilia, una din cele mai mari din Europa.

Rafinăria ISAB controlată de Lukoil, una din cele mai mari din Europa, riscă să fie nevoită să oprească producţia din cauza intrării în vigoare, pe 5 decembrie, a embargoului Uniunii Europene privind importul de ţiţei rusesc pe mare.

Citiți și: Veşti proaste pentru 1,1 milioane de români din Italia. Guvernul Meloni taie ajutoarele sociale celor care refuză un loc de muncă

Administrarea provizorie este prevăzută pentru o perioadă de cel mult 12 luni, a spus sursa guvernamentală. Un decret în acest sens a fost adoptat de Consiliul de Miniştri.

„Intervenţia de urgenţă urmăreşte să protejeze atât un pol energetic naţional strategic, cât şi nivelurile de ocupare a forţei de muncă atât de importante pentru Sicilia şi întreaga ţară”, a comentat premierul Giorgia Meloni într-un scurt comunicat de presă, fără a preciza conţinutul decretului, conform Agerpres.

„Satisfacție deplină pentru aprobarea decretului-lege pentru protejarea interesului național în sectoarele strategice de producție”, a scris Giorgia Meloni pe pagina sa de Twitter.

Lukoil
Lukoil

Prin această măsură, Roma urmează exemplul Berlinului, care în septembrie a preluat controlul asupra activităţilor în Germania ale grupului petrolier rus Rosneft, care administrează numeroase rafinării.

În joc este supravieţuirea rafinăriei ISAB. De teama sancţiunilor, băncile europene au încetat să o mai finanţeze şi să ofere garanţiile de care avea nevoie pentru a importa petrol din alte ţări. Rafinăria ISAB are o capacitate anuală de rafinare de zece milioane de tone de ţiţei, care poate ajunge până la 14 milioane de tone şi asigură aproximativ 20% din necesarul intern.

„Este o soluţie temporară pentru evitarea blocării utilajelor şi activităţii precum şi a dezastrului pentru angajaţi care ar decurge”, a comentat Renato Schifani, preşedintele regiunii Sicilia, înaintea şedinţei Consiliului de Miniştri.”Soluţia tutelei va fi folosită pentru a căuta potenţiali cumpărători, fără a exclude neapărat calea naţionalizării”, a menţionat el.

În acest sens, fondul american de investiţii Crossbridge Energy Partners negociază un acord cu Lukoil pentru achiziţia rafinăriei, a cărei valoare este estimată la 1 – 1,5 miliarde de euro, a informat joi Financial Times.

Citiți și: Premieră pentru Italia! Giorgia Meloni desmnată prim-ministru! Prima femeie premier din istoria țării