- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Peste 2 ani Bulgaria va trece la moneda euro. Ce condiții trebuie să îndeplinească

24 Feb, 19:12 • Polojan Tudor
Din luna ianuarie a anului 2025, Bulgaria ar putea adera la zona euro. Acest lucru se poate întâmpla doar dacă va îndeplini condițiile de aderare, spune Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene.
Peste 2 ani Bulgaria va trece la moneda euro. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Bulgaria a renunțat, săptămâna trecută, la planul de a adopta moneda euro din ianuarie 2024. Motiful a fost neîndeplinirea criteriilor privind inflația dar și neadoptarea anumitor modificări legislative, scrie mediafax.ro.

„Data este atunci când toate criteriile de la Maastricht sunt îndeplinite. Poate că 1 ianuarie 2025 ar fi o dată posibilă”, a declarat Dombrovskis.

Cel mai sărac stat al UE, Bulgaria, este de părere că obiectivul adoptării monedei ar putea fi atins chiar și la jumătatea anului 2024. Dombrovskis, aflat într-o vizită de lucru de două zile în Sofia, spune că majoritatea statelor a aderat la moneda euro odată cu începutul anului, deoarece este mai practic.

Acesta a mai spus că nivelul ridicat al inflației, alimentat alimentat în mod direct de costurile ridicate ale energiei, a îndemnat Sofia să renunțe la planul de aderare. Inflația armonizată la nivelul Uniunii Europene a Bulgariei, pe fondul creșterii rapide a prețurilor în Europa Centrală și de Est, a ajuns la peste 14.3 % în ritm anual, la sfârșitul anului trecut, a opta cea mai mare pondere din blocul comunitar.

Dombrovskis a mai spus că Bulgaria, care în aprilie va organiza ce de-al cincilea scrutin în mai puțin de doi ani, ar trebui să adopte întreaga legislație necesara intrării în zona euro, în mod special legea spălării banilor.

Mai citește și: Nicolae Ciucă: România a început să depoziteze gaze pentru iarna viitoare! Gradul de umplere se apropie de 50%. Românii vor avea căldură și în 2024

Peste 2 ani Bulgaria va trece la moneda euro. Ce condiții trebuie să îndeplinească / sursa foto: adevarul.ro
Peste 2 ani Bulgaria va trece la moneda euro. Ce condiții trebuie să îndeplinească / sursa foto: adevarul.ro

Când va adera România la euro

Concluzia celei mai recente evaluări a Comisiei Europene spune că România nu îndeplineşte condiţiile pentru adoptarea monedei. Informațiile arată că nu este posibil să aderăm la moneda unică europeană în 2023, 2024 și nici 2025.

Țara noastră nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii de convergență necesare pentru a trece la moneda comună, potrivit raportului de convergență.

Chiar dacă a intrat în UE cu mult timp după noi, Croația este singura țară dintre cele șapte incluse în raport care a trecut la monedă începând cu 1 ianuarie 2023.

Te-ar mai putea interesa și: Fabrica de var din Brașov, mutată din cauza poluării pe care o genera. Aceasta este al treilea operator economic pe care Primăria Brașov îl relochează

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult