- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Premieră pe piața imobiliară din UE, după un deceniu, prețurile locuințelor au scăzut. Cum se plasează România

04 Apr, 21:48 • Adrian Popovici
Datele Eurostat indică faptul că piața imobiliară din UE a trecut printr-o schimbare majoră. Astfel, după 10 ani, prețurile locuințelor au înregistrat o scădere.
Premieră pe piața imobiliară din UE, după un deceniu, prețurile locuințelor au scăzut. Cum se plasează România

Anul trecut a marcat o schimbare semnificativă pe piața imobiliară europeană, deoarece prețurile locuințelor au înregistrat o scădere pentru prima dată în ultimul deceniu. Această evoluție surprinzătoare a avut loc în contextul în care creșterea puternică observată pe piețele imobiliare din unele țări din est și sud a fost umbrită de scăderile înregistrate în multe state din nordul Uniunii Europene, arată Ziarul Financiar.

Conform datelor furnizate de Eurostat, în trimestrul patru din 2023, prețurile locuințelor în Uniunea Europeană au înregistrat o scădere modestă, de 0,3%, comparativ cu trimestrul anterior. În același timp, chiriile și-au continuat ascensiunea, înregistrând o creștere de 0,6%. Această tendință a fost menținută și în evoluția anuală de pe piața imobiliară, prețurile locuințelor crescând cu doar 0,2%, în timp ce chiriile au înregistrat o expansiune semnificativă de 3%.

Analizând evoluția prețurilor într-o perspectivă mai amplă, se observă că între 2010 și trimestrul patru din 2023, prețurile locuințelor au crescut cu 48%, iar chiriile au înregistrat o creștere de 23% în întreaga Uniune Europeană. Datele indică faptul că piața imobiliară din UE a avut parte de o creștere mai accentuată a costurilor de cumpărare a locuințelor în comparație cu cele legate de închiriere.

Piața imobiliară, fotografie ilustrativă
Piața imobiliară, fotografie ilustrativă

Te-ar putea interesa și: Cu cât se vor scumpi casele și apartamentele în 2024? România încă are cea mai ieftină piață imobiliară din Europa

Piața imobiliară din UE, evoluții paralele

Trebuie subliniat și faptul că modul în care a evoluat piața imobiliară din UE a depins de evoluțiile individuale a situației din statele membre. De exemplu, în Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Cehia, Austria și Luxemburg, prețurile locuințelor au crescut mai mult decât dublu între 2010 și trimestrul patru din 2023. Pe de altă parte, chiriile au înregistrat creșteri semnificative în țări precum Estonia, Lituania și Irlanda în aceeași perioadă.

 

Cu toate acestea, există și excepții notabile în această tendință generală de creștere. Italia și Cipru au înregistrat scăderi în ceea ce privește prețurile locuințelor, iar Grecia a consemnat o reducere a chiriilor.

Piața imobiliară din România a avut creșteri semnificative atât în ceea ce privește prețurile locuințelor, cât și a chiriilor. În timp ce prețurile locuințelor au înregistrat o creștere ușor peste 25% între 2010 și trimestrul patru din 2023, chiriile au cunoscut o creștere similară, consolidând astfel poziția sa în cadrul pieței imobiliare europene.

Citește și: Răsturnare de situație pe piața imobiliară. 2023, primul an din ultimii zece în care numărul de locuințe finalizate a fost în scădere