- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Putin va transporta în continuare gaze naturale în Ungaria! Condițiile comtractuale nu vor fi încălcate!

18 Oct, 23:13 • Oprea Alina
Președintele rus Vladimir Putin și directorul general Gazprom vor spulbera blocada Bulgariei, astfel că siguranșa energetică a Ungariei este mult mai importantă pentru aceștia!
Putin va transporta în continuare gaze naturale în Ungaria! Condițiile comtractuale nu vor fi încălcate!

În cadrul unor discuții și a mai multor întrevederi, președintele rus Vladimir Putin și directorul Gazprom au decis că își vor îndeplini condițiile contractuale față de Ungaria, mai exact, transportul de gaze naturale către acest stat. Foarte important este faptul că aceștia își respectă partea din contract în ciuda creșterii taxelor de traznit de către Bulgaria, acestea fiind comunicate la Beijing, în decursul zilei de marți, de către șeful diplomației ungare, potrivit unui comunicat dat publicității de Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior din Ungaria, conform stiripesurse.

Vezi mai multe despre: Mari surprize. Vladimir Putin promite să livreze cereale gratuite în 6 țări la Summitul Rusia-Africa. „Țara noastră poate înlocui cerealele ucrainene”

Războiul din Ucraina – factor determinant al acestor evenimente

Situația din Ucraina, a războiului, a provocat foarte multe situații fără precedent, situații care au avut parte de repercusiuni de nereparat. Péter Szijjártó a declarat, după întrevederea premierului Viktor Orban cu președintele rus, Vladimir Putin, întâlnirea care a avut loc a avut focus asupra situației din Ucraina, aceasta fiind foarte importantă ca și aspect, pentru că situația degenerată din statul ucrainian a avut consecințe grave, cum ar fi criza refugiaților, inflația mare, prețurile la energie care au crescut masiv din cauza politicii de sancțiuni, în timp ce maghiarii își pierd viața în lupte.

„Aşadar, dacă cineva, atunci noi suntem interesați să avem în sfârșit pace și să punem capăt războiului. În același timp, este clar că acest război se poate termina la masa negocierilor, deoarece nu există o soluție pe câmpul de luptă, pe câmpul de luptă sunt morţi. Soluţionarea diplomatică presupune negocieri, iar condiția prealabilă pentru aceasta ar fi menținerea canalelor de comunicare deschise, deoarece prin întreruperea acestora lumea ar renunța și la speranța de pace. „În fiecare zi sunt mai mulți morți și mai multe distrugeri (.) Așa că condițiile pentru pace au fost mai bune ieri decât astăzi, iar mâine vor fi mai rele decât azi.”, a afirmat Péter Szijjártó, potrivit sursei citate.

„Desigur, premierul a vorbit și la negocierile de azi despre posibilitatea păcii și a susținut pacea. Răspunsul pe care l-am primit este esenţa întâlnirii, ceea ce s-a spus acolo, din păcate, nu dă naștere multor speranțe pozitive.”, a adăugat acesta, potrivit sursei citate.

„Ne place sau nu, fără cooperarea ungaro-rusă, securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei nu ar putea fi garantată. Problema aprovizionării cu energie nu este nici de natură politică şi nici de natură ideologică. De unde cumpără cineva purtătorul de energie nu este o decizie politică, ci este o chestiune fizică.”, a declarat Ministrul de Externe al Ungariei, conform sursei citate.

„În acest an, 4,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale au sosit în Ungaria din Rusia, în mare parte prin Turkish Stream, și au fost livrate peste 3,5 milioane de tone de țiței, care vor crește la aproximativ 4,8-5 milioane de tone de către sfarsitul anului. În plus, are loc extinderea centralei Paks, construcția a început în cadrul proiectului internațional.”, a subliniat acesta, conform sursei citate.

„În ceea ce privește cooperarea energetică, revizuirea situației s-a încheiat cu concluzia că aprovizionarea cu energie a țării este sigură, iar cooperarea ungaro-rusă slujește această securitate energetică”, a precizat Szijjártó, care s-a referit şi la faptul că Bulgaria a majorat recent în mod semnificativ taxele de tranzit pentru gazele naturale rusești, „pe care nici măcar nu le-a anunțat în prealabil țării noastre”. „În primul rând, aș dori să precizez că această decizie a Bulgariei este un pas ostil față de Ungaria și Serbia, un astfel de demers ar putea pune în pericol securitatea aprovizionării cu energie a altor țări.”, a adăugat Ministrul de Externe, potrivit sursei citate.

Oficialul ungur a făcut câteva declarații cu privire la acest subiect, punând accent pe unele chestiuni de maximă importanță.

„În curând, o rezoluție comună a celor două guverne va fi făcută publică și nu vom lăsa acest pas ostil bulgar fără un răspuns. Acest subiect a fost discutat și cu Vladimir Putin, care, la fel ca directorul general al Gazprom, a asigurat că volumul de gaze naturale conform contractelor va fi livrat Ungariei. Acest lucru a fost confirmat şi de vicepremier, care este responsabil cu problemele energetice, iar președintele Putin a precizat, de asemenea, că își îndeplinesc obligațiile contractuale față de Ungaria.”, a afirmat acesta, conform celei citate.

Vezi mai multe despre: Mari surprize. Vladimir Putin promite să livreze cereale gratuite în 6 țări la Summitul Rusia-Africa. „Țara noastră poate înlocui cerealele ucrainene”