- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Românii din Spania rup legătura cu țara? Statistici uluitoare: Din 2007 până azi, cifrele ating un nou maxim istoric!

11 Jan, 16:01 • Bugiu ⁠Ana Maria
Românii din Spania nu mai sunt nevoiți să se întoarcă în România, datorită scăderii șomajului și creării de noi locuri de muncă. În 2024, Spania a înregistrat cel mai mic număr de șomeri din ultimii 18 ani, iar acordurile de muncă favorabile și reformele economice au consolidat stabilitatea pe piața muncii.
Românii din Spania rup legătura cu țara? Statistici uluitoare: Din 2007 până azi, cifrele ating un nou maxim istoric!

Românii stabiliți în Spania au tot mai puține motive să se întoarcă acasă, pe fondul evoluțiilor pozitive din economia iberică. Datele oficiale indică o transformare semnificativă a pieței muncii din Spania, care încheie anul 2024 cu cel mai scăzut nivel al șomajului din ultimii 18 ani. Conform Ministerului Muncii din Spania, numărul șomerilor a scăzut la 2,56 milioane, comparativ cu 2,13 milioane în 2007, un an de referință pentru economia spaniolă, potrivit bugetul.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Salarii mai mari pentru românii din Spania. Nu se mai caută doar „căpşunari”, se dau 3-4.000 de euro în construcţii

foto: Spania

Românii din Spania rup legătura cu țara? Statistici uluitoare: Din 2007 până azi, cifrele ating un nou maxim istoric!

Această scădere vine după o perioadă dificilă, în care mulți români au fost nevoiți să se întoarcă în țară din cauza pierderii locurilor de muncă. În 2024 însă, situația s-a îmbunătățit semnificativ. Crearea de locuri de muncă și reducerea șomajului au schimbat complet peisajul economic. Declarațiile ministrului Muncii, Yolanda Diaz, confirmă angajamentul Spaniei de a continua politicile care sprijină piața muncii.

„Am încheiat anul 2024 aşa cum l-am început: reducând şomajul, luptând contra precarităţii, şi vom merge mai departe cu aceste politici. În 2025, vom continua să îmbunătăţim situaţia de pe piaţa muncii, oamenii vor beneficia de mai mult timp pentru a trăi mai bine”, a declarat ministrul Muncii, Yolanda Diaz, într-o postare pe platforma de social media X.

Deși în ultimele luni ale anului, șomajul a înregistrat o ușoară creștere sezonieră în domeniul turismului, această tendință nu a afectat major dinamica generală. De altfel, în 2024, Spania a reușit să creeze peste 500.000 de locuri de muncă, stabilind un record istoric.

Un alt factor care îi determină pe români să rămână în Spania este acordul istoric semnat de Guvernul spaniol cu sindicatele, care prevede reducerea săptămânii de lucru la 37,5 ore, față de 40 de ore în prezent. Această măsură sporește calitatea vieții angajaților și este un exemplu de reformă orientată spre bunăstarea cetățenilor.

Spania, odinioară cunoscută pentru cea mai ridicată rată a șomajului din regiune, a demonstrat că poate depăși provocările economice și sociale. Transformările recente contribuie la stabilitatea comunității românești de acolo, iar perspectivele de îmbunătățire continuă sunt promițătoare.

Domeniile în care este cea mai mare nevoie de locuri de muncă, în Spania, sunt:

  • în industrie (38.500 noi locuri de muncă)
  • construcții (30.051)
  • sectorul agricol (195 de locuri de muncă)
  • sănătate și servicii sociale (67.000 de membri)
  • ospitalitate (54.600)
  • transport și depozitare (52.000)
  • educație (50.914)
  • activități profesionale științifice și tehnice (46.950)

Te-ar mai putea interesa și: Vești grozave pentru românii care au muncit în Spania. Pensii mai mari! Ce trebuie să faci ca să primești banii de la stat

Urmărește Daily Business pe Google News