Rusia a respins oficial propunerea ca Vaticanul să fie gazda unei viitoare runde de negocieri de pace între Moscova și Kiev, invocând considerente religioase. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că ar fi „neelegant” ca două națiuni majoritar ortodoxe – Rusia și Ucraina – să poarte discuții esențiale privind pacea într-un spațiu cu o puternică simbolistică catolică, precum Vaticanul. Acesta a mai precizat că nici Vaticanul nu ar fi confortabil cu o astfel de perspectivă, având în vedere sensibilitățile confesionale existente între Biserica Ortodoxă și cea Catolică.
Te-ar mai putea interesa și: Cine este Papa Leon al XIV-lea, noul Suveran Pontif. Instalarea oficială la Vatican va avea loc în următoarele zile
Comentariile lui Lavrov vin în contextul unei declarații anterioare făcute de premierul Italiei, Giorgia Meloni, potrivit căreia Papa Leon al XIV-lea și-ar fi exprimat disponibilitatea de a media negocierile, în cadrul unei convorbiri telefonice. Deși Vaticanul nu a confirmat oficial acest aspect și a refuzat să comenteze, inițiativa a atras atenția la nivel internațional.
Cu toate acestea, Lavrov a ironizat ideea, afirmând că „mulți oameni au fantezii despre când și unde vor avea loc negocierile”, subliniind că nu există în prezent niciun acord concret privind data sau locația viitoarelor discuții. Potrivit Reuters, ministrul rus a declarat că discuțiile reale ar trebui să aibă loc într-un cadru care să reflecte specificul cultural și religios al celor două părți implicate.
În paralel, Lavrov a readus în atenție o altă condiție impusă de Moscova pentru începerea unor negocieri autentice: organizarea de alegeri prezidențiale în Ucraina. Oficialii ruși susțin că doar o conducere aleasă democratic, nu una menținută la putere în virtutea legii marțiale, ar putea semna un acord de pace legitim. Această poziție este parte a efortului diplomatic rus de a submina legitimitatea președintelui Volodimir Zelenski, al cărui mandat s-a încheiat oficial în mai 2024, dar care nu a organizat alegeri din cauza stării de război. Zelenski a susținut că suspendarea scrutinului este justificată de circumstanțele excepționale, respingând criticile venite din partea Moscovei.
„Mulţi oameni au fantezii despre când şi unde va avea loc (n.red. – întâlnirea). Nu avem nicio idee în acest moment. Dar imaginaţi-vă Vaticanul ca loc pentru negocieri. Ar fi un pic neelegant pentru ţările ortodoxe să folosească o platformă catolică pentru a discuta probleme care privesc modul de eliminare a cauzelor profunde (n.red. – ale conflictului).
Cred că nu ar fi foarte confortabil pentru Vatican însuşi să găzduiască delegaţii din două ţări ortodoxe în aceste circumstanţe”, a explicat Serghei Lavrov, potrivit sursei menționate.
Între timp, singurele contacte directe recente între reprezentanții ruși și cei ucraineni s-au desfășurat la Istanbul, la începutul lunii mai 2025. Deși aceste întâlniri au fost de natură preliminară, ele reprezintă primul dialog față în față între cele două părți din ultimii trei ani.