- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Simona Halep a scăpat de suspendarea de 4 ani! Românca a câștigat la TAS și poate juca din nou

05 Mar, 17:45 • Adrian Popovici
Pedeapsa primită de Simona Halep a fost redusă, de la patru ani, la nouă luni. Totodată, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a decis anularea probei de sânge din pașaportul biologic al Simonei. Decizia vine după ce Halep a fost audiată în perioada 7 - 9 februarie, într-un ultim efort de a obține anularea suspendării de patru ani din activitatea competițională, ca urmare a acuzațiilor de dopaj cu roxadustat.
Simona Halep a scăpat de suspendarea de 4 ani! Românca a câștigat la TAS și poate juca din nou

La începutul lunii februarie, Simona Halep și-a pledat nevinovăția la Tribunalul de Arbitraj Sportiv din Lausanne. Decizia de astăzi reprezintă verdictul final al TAS. Simona Halep a făcut apel la TAS, unde a fost supusă audierii între 7 și 9 februarie, în speranța de a obține o reducere a perioadei de suspendare impusă inițial de ITIA, după cum transmite România TV.

„Comisia TAS a stabilit în unanimitate că perioada de ineligibilitate de patru ani impusă de Tribunalul Independent al ITF va fi redusă la o perioadă de ineligibilitate de nouă (9) luni începând cu 7 octombrie 2022, perioadă care a expirat la 6 iulie 2023. Întrucât această perioadă a expirat înainte ca procedurile de apel să fie chiar depuse la TAS, Comisia TAS a considerat că este oportun să emită partea operativă a hotărârii arbitrale cât mai curând posibil, împreună cu un comunicat de presă cuprinzător.

De asemenea, Comisia TAS a dispus descalificarea tuturor rezultatelor competitive obținute de dna Halep de la 29 august 2022 (data prelevării probei sale pozitive) până la 7 octombrie 2022, inclusiv pierderea oricăror medalii, titluri, puncte de clasament și premii în bani. Prin urmare, se respinge apelul declarat de ITIA și se admite parțial apelul declarat de Simona Halep (se respinge cererea acesteia de a anteda începutul suspendării la 29 august 2022)”, se arată în decizia oficială a TAS.

Simona Halep a scăpat de suspendarea de 4 ani! Românca a câștigat la TAS și poate juca din nou. Foto Facebook
Simona Halep a scăpat de suspendarea de 4 ani! Românca a câștigat la TAS și poate juca din nou. Foto Facebook

Controversele cauzate de suspendarea pe care a primit-o Simona Halep

În acest proces au fost interogați și Patrick Mouratoglou și membrii echipei sale – fizioterapeutul Candice Gohier și Frederic Lefebvre, directorul departamentului de pregătire fizică de la Academie. Aceștia ar fi recunoscut că au înlocuit suplimentele administrate Simonei Halep cu altele bazate pe colagen.

Cazul Simonei Halep este intricate, motiv pentru care TAS a programat trei zile de audieri. Elementul central este pașaportul biologic, în care au fost identificate șase probe de sânge neconforme de-a lungul timpului, atât înainte, cât și după ce a fost depistată pozitiv cu Roxadustat. Avocații Simonei Halep au argumentat că ea a consumat acel supliment contaminat timp de cinci zile.

Simona Halep, fost lider în clasamentul WTA, le-a exprimat recunoștința într-un mesaj postat pe Instagram după audieri, către toți cei care au fost alături de ea și au avut încredere în ea fără rezerve în perioada de după depistarea pozitivă cu o substanță interzisă. Halep a subliniat că pentru ea s-a încheiat coșmarul trăit timp de un an și jumătate și că acum așteaptă „cu fruntea sus” decizia Tribunalului de Arbitraj Sportiv.

„Coşmarul pe care l-am trăit timp de un an şi jumătate s-a terminat. Am avut şansa de a-mi prezenta apărarea în faţa TAS, de a demonstra că nu am recurs niciodată la niciun fel de dopaj. Este ceea ce am declarat din prima zi în care am fost acuzată.

“Acum aştept decizia cu capul sus şi vreau să vă mulţumesc vouă, fanilor mei, jucătorilor, foştilor jucători, legendelor acestui sport, sponsorilor mei şi tuturor celorlalţi pentru sprijinul vostru extraordinar, pentru toate mesajele şi videoclipurile pe care le-aţi făcut pentru mine în această perioadă grea pe care am trăit-o. Vă mulţumesc pentru încrederea voastră necondiţionată. Acest sprijin a însemnat foarte mult pentru mine şi mi-a dat puterea de a continua să lupt în fiecare zi pentru a arăta adevărul!

Voi împărtăşi cu voi veştile despre cazul meu imediat ce le voi primi.

Vă doresc toate cele bune. Binele şi adevărul înving întotdeauna”, a adăugat sportiva.

Tags: