- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Spania lansează un nou pachet de măsuri pentru combaterea crizei energetice: Guvernul acordă 375 euro pentru fiecare gospodărie

13 Oct, 16:17 • Gabriela Andreescu
Guvernul spaniol a dezvăluit joi un nou plan de ajutor destinat caselor care se confruntă cu creșterea prețurilor la energie. Măsura presupune un tarif special pentru blocurile de apartamente cu sisteme de încălzire centralizată.
Spania lansează un nou pachet de măsuri pentru combaterea crizei energetice: Guvernul acordă 375 euro pentru fiecare gospodărie

Şeful Guvernului spaniol, Pedro Sanchez, a anunţat joi, un nou pachet de măsuri pentru combaterea crizei energetice. Măsura presupune alocarea unei sume de circa trei miliarde de euro, cu care se încearcă protejarea a 40% dintre gospodăriile spaniole.

„Vom lansa aproximativ 3,0 miliarde de euro (2,9 miliarde de dolari) de la bugetul de stat pentru a proteja oamenii de creșterea prețurilor la energie. Acestea sunt măsuri care, în ansamblu, vor proteja până la 40% din gospodăriile din Spania”,a spus oficialul spaniol.

Prin măsurile pe care vrea să le implementeze Executivul Iberic se numără stabilirea unui tarif reglementat pentru comunităţile racordate la încălzirea centralizată cu gaze naturale cu scopul de a limita până la finele lui 2023 creşterea trimestrială a preţurilor, acum se întâmplă acum cu preţurile reglementate existente.

Măsura ar permite ca 1,7 milioane de gospodării să-şi reducă factura la mai mult de jumătate faţă de cât ar fi plătit în condiţiile de piaţă actuale, conform calculelor Guvernului.

Te-ar putea interesa și: Criza energetică duce la decizii majore. Profi este primul retailer care anunță că instalează panouri fotovoltaice pentru a economisi energia

De asemenea, se are în vedere o consolidare a măsurii cunoscute drept „bonul social electric”, ai cărui beneficiari au o perioadă mai lungă pentru a face faţă facturilor neplătite, comparativ cu restul consumatorilor, informează Știri Diaspora.
Pentru 1,3 milioane de gospodării care beneficiază deja de aceasta creşte reducerea aplicată până la 65%, respectiv 80%, pentru beneficiarii consideraţi vulnerabili şi vulnerabili sever, şi se majorează cu 15% cantitatea de energie cu drept de discount.

Premierul Spaniei a dezvălui un nou pachet dedicat combaterii crizei energetice
Premierul Spaniei a dezvălui un nou pachet dedicat combaterii crizei energetice

De asemenea, se vor îmbunătăţi condiţiile bonului social termic, o altă măsură adoptată de Guvernul spaniol pentru a atenua sărăcia energetică, astfel încât în 2022 şi 2023 se dublează bugetul pentru persoanele vulnerabile.

Astfel, se va dubla ajutorul mediu până la 375 euro pe gospodărie şi va creşte ajutorul minim la 40 de euro.

„Spania este astăzi, graţie efortului Guvernului, ţara europeană cea mai credibilă în propunerile care permit amortizarea efectelor crizei energetice a lui Putin”, a declarat Sanchez.

Asemenea altor țări din Europa, Spania s-a luptat cu inflația în creștere, lansând o serie de pachete de ajutor pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile să facă față prețurilor în creștere.

Autoritățile din Peninsula Iberică s-au văzut nevoite să ia o serie de decizii de criză ca introducerea gratuității pe transportul public sau reducerea subvențiilor pentru combustibil.

Pe parcursul verii, Sanchez a spus că costul total al diferitelor pachete de ajutoare guvernamentale a fost de aproape 30 de miliarde de euro – sau 2,3% din produsul intern brut al Spaniei.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult